Regija
ČETVRT STOLJEĆA LJETOVANJA S CRVENIM KRIŽEM SLATINA

Sa Slatinčanima na moru 19 Ukrajinaca
Objavljeno 6. kolovoza, 2022.
U 25 godina Crveni križ Slatina organizirao je na Visu i Čiovu ljetovanje za 3063 osobe
SLATINANakon jednotjednog boravka u Okrugu Gornjem na Čiovu, s ljetovanja se vratila skupina od 61 osobe, među kojima je bilo i 19 izbjeglica iz Ukrajine smještenih na Pustari Višnjici nedaleko od Slatine. Uz ravnatelja Gradskog društva Crvenoga križa Slatina Vladimira Jelenčića, da sve prođe u najboljem redu brinuo je i rukometni trener Vladimir Gojković Goja.

Osim svakodnevnog uživanja u kupanju i sunčanju uz odmaralište Crvenoga križa Solin, gdje su bili smješteni, slatinski "turisti" imali su i jedan izlet u Split, gdje su se mogli okupati na Bačvicama, bili su i na koncertu Kuzme i Shaka Zulu, u više navrata posjetili su Trogir, a zabavno je bilo i u kampu. Ljetovanje je bilo poseban doživljaj za djecu koja su se prvi put vozila brodom, a bilo je onih koji se dosada nisu vozili ni vlakom. Mnogi su se izjasnili da će i sljedeće godine na ljetovanje.

Ravnatelj Vladimir Jelenčić srdačno zahvaljuje ravnateljici CK Solin Bugi Blažević i dosadašnjem ravnatelju Željku Grubišiću što već 16 godina omogućuju malim Slavoncima da ljetuju u njihovu kampu, a zahvalan je i na svesrdnoj pomoći u organizaciji i povoljnoj cijeni. Velike zahvale upućuje i izvrsnoj kuharici Tanji, momcima za sve – Jošku, Martinu, Marku i Damiru te kuharici Juliji, koja je na ukrajinski način pripremala večeru. Dio ljetovanja za Ukrajince sponzorirala je prijateljska engleska udruga Living Life iz grada Eastbournea, koja već godinama surađuje sa slatinskim Crvenim križem.

– Crveni križ Slatina počeo je organizirati redovita ljetovanja za djecu i mladež na Jadranu 1997. godine. U devet godina i 14 grupa na otoku Visu u bivšoj vojarni Samogor ljetovalo je 1.117 osoba. U razdoblju od 2001. do 2007. u hotelu Issa na Visu Školu u prirodi provelo je sa svojim nastavnicima 1.036 učenika četvrtih razreda osnovnih škola u devet grupa s područja cijele Virovitičko-podravske županije. Na otok Čiovo krećemo 2006. i u ovih 16 godina u 19 grupa, osim 2020. zbog pandemije koronavirusa, ljetovanje u kampu Crvenoga križa Solin u Okrugu Gornjem ostvarilo je 910 osoba. Sveukupno 3.063 osobe, većinom mlađih od 15 godina, u 42 grupe koristilo je organizirane i povoljne usluge ljetovanja na Visu i Čiovu u organizaciji Crvenoga križa Slatina – ispričao nam je ravnatelj GDCK Slatina Vladimir Jelenčić.

Prema njegovim riječima, prvo ljetovanje u neovisnoj Hrvatskoj bio je boravak 36 djece stradalnika rata na planini Krkonoše 1993. godine, koje je sponzorirao Češki Crveni križ. Od 1961. do 1990. slatinski je Crveni križ s prekidima organizirao besplatna ljetovanja za djecu lošijega socijalnog statusa u ljetovalištima drugih društava Crvenog križa (Šibuljine kraj Starigrada Paklenice, Duće kraj Omiša, Bačvice, Poreč).

Petar Žarković
UGOSTILI I OZRAČENU DJECU IZ ČERNOBILSKE REGIJE
 
Posebno je zanimljivo da je tijekom lipnja 1991. Crveni križ Slatina bio organizator i domaćin boravka 120 djece iz šire regije Černobila u Ukrajini koja su bila kontaminirana nakon oštećenja nuklearnog reaktora u toj tamošnjoj nuklearki.

– Djeca su tada sa svojim nastavnicima i liječnikom bila smještena u desetak mjesta širega slatinskog područja. Od 20. ožujka ove godine CK Slatina skrbi na svoj način o 42 izbjeglica iz Ukrajine nakon što je Rusija vojno napala i uništava njihovu državu – kaže ravnatelj Jelenčić.

Možda ste propustili...

RUŽIČKINA KUĆA U VUKOVARU DOBILA DVA NOVA SADRŽAJA

Otvorili robotički kabinet i Znanstveni escape room

ŠKOLA DOBILA MEĐUNARODNI CERTIFIKAT

Kanižlićeva partner Goethe-Instituta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NIČE NOVA ZGRADA U OSJEČKOJ ULICI

Ključevi će stanarima
biti uručeni na proljeće

2

OTKUP OD PONEDJELJKA, 3. LISTOPADA

Hrvatske šume plaćaju 18 kn za kilogram žira

3

122. BRIGADA SU I RADIOAMATERI ŠIFRANTI

Razbijali su šifre agresora od Papuka pa do Vukovara