Osijek
DOSTOJANSTVENO I VESELO

Oluja se u Osijeku slavila
sportskim igrama i pjesmom
Objavljeno 5. kolovoza, 2022.
Nakon dvije pandemijske godine vratili su se sportsko-rekreativni susreti branitelja Osijeka

Svečano je u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja bilo u petak u Osijeku. Prvo su izaslanstva županije, grada, vojske, policije i Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije položila vijence i zapalila svijeće kod Spomen-obilježja hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata na osječkom Trgu slobode.



- Danas se posebno sjećamo poginulih hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Njima i cijelom hrvatskom narodu čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, riječi su koje je u ime grada Osijeka uputio Jurica Tolj, predsjednik Odbora za branitelje. "Hrabrost hrvatskih branitelja i vizija prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana, okrunjeni su 5. kolovoza 1995. velebnom akcijom hrvatske policije i vojske i oslobađanjem većeg dijela hrvatskog teritorija. U ime župana Ivana Anušića i osobno ime, zahvaljujem hrvatskim braniteljima koji su ostvarili težnju hrvatskog naroda da imamo svoju domovinu", rekao je saborski zastupnik Goran Ivanović.

Svečanost se nastavila na Pampasu, gdje su održani sportski susreti i druženje branitelja. Nakon dvije pandemijske godine, u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, na streljanu su se vratili tradicionalni sportsko-rekreativni susreti hrvatskih branitelja. Branitelji su se natjecali u više sportskih disciplina. Sve je počelo potezanjem konopa u kojem su snage odmjerile dvije doista kršne ekipe, a pobjedu su, nakon manjih problema, odnijeli jednoobrazno odjeveni snagatori iz Suljoša (Kneževi Vinogradi).

I na ovim sportskim susretima, premda je lijepo pobijediti, najljepše je ipak druženje sa starim prijateljima i suborcima. I dok je potezanje konopca održano na platou ispred strelišta, u zatvorenom dijelu Pampasa snage su odmjerili strijelci. Pozivu su se odazvali i strijelci iz Zagrebe.

- Bilo je potrebno pokrenuti cijelu Hrvatsku da se ne slavi samo u Kninu nego u cijeloj Hrvatskoj, jer u tom trenutku kad je izvojevana pobjeda, tada su prestala ubijanja. Mi moramo biti svjesni da su u vrijeme UNP-ovih područja stotine ljudi pobijene. Došao je mir mirnom reintegracijom u cijelu Hrvatsku - kaže prvi potpredsjednik UHDDR-a Hrvatska Darko Nađ, koji je dodao kako danas možemo biti ponosni na sve naše branitelje, vojnike i policajce, ali i sve građane koji su ujedinjeni uspjeli napraviti uistinu nešto veliko.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike