Regija
ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA “SVI ZAJEDNO 2” PROGRAMA “ZAŽELI” - FAZA II

O 318 korisnika skrbile se 53 žene
Objavljeno 5. kolovoza, 2022.
Nakon završetka radnog odnosa, djelatnice su osposobljene za poslove gerontodomaćice

Projekt "Svi ZAjedno 2", programa zapošljavanja žena "Zaželi" – faza II, ispunio je ciljeve u zapošljavanju žena teško zapošljivih skupina i skrbi za stare i druge osobe u potrebi. I nakon završetka rada zaposlenih žena, kontakti i druženja s korisnicima projekta nastavljeni su, što najbolje govori o njegovoj važnosti za starije i druge u potrebi.



Poruka je to sa završne konferencije projekta "Svi ZAjedno 2", programa zapošljavanja žena "Zaželi" – faza II, održane 3. kolovoza, u Kući Reichsmann, kada su o projektu, koji provodi Grad Đakovo u suradnji s partnerima: Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Regionalnim uredom Osijek i Centrom za socijalnu skrb Đakovo, govorili voditelj projekta Goran Kovačević i gradonačelnik Marin Mandarić. Konferenciji je nazočila i Sanja Rogoz Šola, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Đakova, u čijoj se nadležnosti i provodi projekt te uime HZZ-a ispostave Đakovo Ana Đumić, i uime Centra za socijalnu skrb Đakovo Ivona Krajina, kao i dio djelatnica iz projekta. Projektom su na 12 mjeseci bile zaposlene 53 žene, svaka od njih skrbila se za šest korisnika te je njime bilo obuhvaćeno 318 korisnika. - Ukupna vrijednost projekta je 4.877.630 kuna, koliko iznosi i EU sufinanciranje, ostvareno iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Ukupan broj zaposlenih osoba u projektu je 56, 53 žene i tri člana projektnog tima - rekao je Kovačević.

- Razdoblje provedbe je od 22. veljače 2021. do 22. kolovoza 2022., a za zaposlene žene završio je krajem veljače. Uz vrijednost od 4.877.630 kuna, broj zaposlenih i korisnika, ovaj je projekt jedan od najvećih u RH u okviru programa "Zaželi" - faza II. U projektu zaposlene žene pružale su pomoć, kao što je održavanje čistoće stambenog prostora, pomoć u dostavi namirnica i lijekova, priprema obroka, pomoć pri vođenju osobne higijene, ostvarenje raznih prava, poput plaćanja računa te ono što je vrlo važno – socijalna integracija kroz razgovor i druženje. Korisnici ističu da im je psihosocijalna potpora od velike važnosti, što je na kraju rezultiralo da su djelatnice smatrali dijelom obitelji - naglasio je Kovačević.

Jedna od projektnih aktivnosti bila je i nabava te dostava paketa s kućanskim i higijenskim potrepštinama, njih 3816. Nakon završetka radnog odnosa, djelatnice su osposobljene za poslove gerontodomaćice.

- Možemo reći da je projekt "Svi ZAjedno 2", kao i prva faza "Svi ZAjedno" ispunio ciljeve, a to su omogućiti pristup tržištu rada i osnažiti radni potencijal teže zapošljivih skupina žena – s 50+, s invaliditetom, žrtava obiteljskog nasilja, mladih žena izišlih iz sustava skrbi, liječenih ovisnica, beskućnica itd., kao i potaknuti socijalnu uključenost i povećati kvalitetu života korisnika - zaključio je Kovačević, dodavši kako je Grad Đakovo i u fazi II projekta "Zaželi" bio uzoran poslodavac koji je uredno isplaćivao plaće. Djelatnicima su isplaćene i božićnica, uskrsnica i regres. Grad je u dvije faze projekta povukao 14,6 milijuna kuna, s tim da je u prvoj fazi osigurano više od 9,7 milijuna kuna, što je jedan od najvećih iznosa ostvarenih u RH.

Grad Đakovo aplicirao je na ovaj projekt i u okviru faze III i očekuje, najavio je gradonačelnik, njezinu realizaciju. - Želim da se što prije vidimo na njezinoj uvodnoj konferenciji - poručio je Mandarić. S.Ž.
Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike