Regija
IZOSTANAK SURADNJE U ILOKU

Umjesto licem u lice “razgovaraju” objavama na Fb-u
Objavljeno 6. kolovoza, 2022.
Propali pokušaji rebalansa proračuna, svađe o transparentnosti i dizanju cijene odvoza smeća
ILOK



Onima koji bar površno prate stanje na političkoj sceni u Iloku jasno je kako nakon zadnjih lokalnih izbora u tom gradu nema gotovo nikakve suradnje između gradonačelnice Marine Budimir i većine u Gradskom vijeću koju predvodi HDZ.



Posljednji primjer očite nesuradnje jest odbijanje većine u Vijeću da raspravlja o rebalansu proračuna, a na istoj je sjednici pokrenuta žustra polemika o javnosti sjednica. Izmjenama poslovnika toga tijela predviđeno je da predstavnici udruga građana, građani i predstavnici medija mogu nazočiti sjednici uz prethodni pisani zahtjev predsjednici Vijeća. Ta je odredba navela vijećnike koji podržavaju gradonačelnicu da vijećničku većinu optuže kako žele od javnosti sakriti što se na sjednicama govori i odlučuje, a u tomu ih nisu zaustavili ni navodi predlagatelja kako uputiti pisani zahtjev ne bi trebao biti nikakav problem onomu tko želi osobno doći na sjednicu, kao ni činjenica da se sjednice snimaju i dostupne su online, što znači da ih svatko može preslušati, pa je priča o manipuliranju javnosti deplasirana.

No posebna je priča odnos Marine Budimir i predsjednice Vijeća Renate Banožić, koji se često premješta u virtualu, tako da svoje nezadovoljstvo potezima druge strane iskazuju objavama na internetu. Upravo se to dogodilo polovinom srpnja kada je Banožić objavila kako je gradonačelnica bez konzultacija, bez suglasnosti i bez ikakve informacije objavila na službenim web-stranicama Grada Iloka dva prijedloga o povećanju komunalne naknade i komunalnog doprinosa za građane i pravne osobe. Naglasila je kako u potpisu odluka ne stoji ime gradonačelnice, nego Renate Banožić, o čemu ni ona ni vijećnici nisu prethodno upoznati, a kamoli da su sudjelovali u izradi prijedloga. Zatražila je uklanjanje takvih dokumenata, no to se nije dogodilo, pa su oba prijedloga i dalje dostupna za internetsko savjetovanje s javnošću, zajedno s obrascem u kojem građani do 11. kolovoza mogu iznijeti svoje primjedbe i prijedloge.

Banožić nam je rekla kako joj nije jasno zašto Budimir ove prijedloge nije potpisala svojim imenom za savjetovanje, ako su već napisani bez bilo kakve konzultacije s Gradskim vijećem.

- Prijedloge je pripremio Jedinstveni upravni odjel i držim kako je to trebalo biti jasno navedeno, jer na ovaj način građani mogu shvatiti kao da mi u startu stojimo iza povećanja cijena, što je apsurdno i netočno. Mi trebamo u konačnici donijeti odluku, i tek na ono što Vijeće donese ide moj potpis - izjavila je Banožić.

Kada već govorimo o poskupljenjima, treba reći i kako je na zadnjoj sjednici Vijeća postavljeno pitanje Marini Budimir zašto je došlo do povećanja iznosa varijabilnog dijela cijene za odvoz smeća za čak 135 posto. Budimir je odgovorila kako Ilok i nadalje ima jednu od najnižih cijena za odvoz smeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji te se moraju pokriti troškovi reciklažnog dvorišta i zbrinjavanja otpada.

- Prethodno smo povećali fiksni dio cijene, a direktorica Kom-Iloka dopustila si je kupnju službenog automobila i još dva vozila - naglasila je Banožić.

Dragana Korpoš
”POBRKALI LONČIĆE”
Banožić je komentirala i navod oporbenog vijećnika kako to što za vrijeme sjednice nema nijedne slobodne stolice, govori kako “sabotira grad i smanjuje transparentnost predstavničkog tijela”, rekavši kako je onaj tko očekuje da ona stavlja stolice totalno pobrkao lončiće.

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike