Regija
U 25 GODINA CRVENI KRIŽ NA LJETOVANJE ODVEO 3063 OSOBE

Sa Slatinčanima na moru 19 Ukrajinaca
Objavljeno 6. kolovoza, 2022.
SLATINANakon jednotjednog boravka u Okrugu Gornjem, na Čiovu, s ljetovanja se vratila skupina od 61 osobe, među kojima je bilo i 19 izbjeglica iz Ukrajine, smještenih na Pustari Višnjici. Uz ravnatelja GD Crvenoga križa Slatina Vladimira Jelenčića, da sve prođe u najboljem redu brinuo je i rukometni trener Vladimir Gojković Goja. Osim svakodnevnog uživanja u kupanju i sunčanju uz odmaralište Crvenoga križa Solin, gdje su bili smješteni, slatinski "turisti" imali su i jedan izlet u Split, gdje su se mogli okupati na Bačvicama, bili su i na koncertu Kuzme i Shaka Zulua, u više navrata posjetili su Trogir, a zabavno je bilo i u kampu. Ljetovanje je bilo poseban doživljaj za djecu koja su se prvi put vozila brodom, a bilo je onih koji se dosad nisu vozili ni vlakom.

Ravnatelj Jelenčić srdačno zahvaljuje ravnateljici CK Solin Bugi Blažević i dosadašnjem ravnatelju Željku Grubišiću što već 16 godina omogućuju malim Slavoncima da ljetuju u njihovu kampu, a zahvalan je i na svesrdnoj pomoći u organizaciji i povoljnoj cijeni. Velike zahvale upućuje i izvrsnoj kuharici Tanji, momcima za sve - Jošku, Martinu, Marku i Damiru te kuharici Juliji, koja je na ukrajinski način pripremala večeru. Dio ljetovanja za Ukrajince sponzorirala je engleska udruga Living Life iz Eastbournea, koja već godinama surađuje sa slatinskim Crvenim križem.

– Crveni križ Slatina počeo je organizirati redovita ljetovanja za djecu i mladež na Jadranu 1997. godine. Ukupno 3063 osobe, većinom mlađe od 15 godina, u 42 grupe koristile su povoljne usluge ljetovanja na Visu i Čiovu - kazao nam je Jelenčić.

Prema njegovim riječima, prvo ljetovanje u neovisnoj Hrvatskoj bio je boravak 36 djece stradalnika rata na planini Krkonoše 1993., koje je sponzorirao Češki Crveni križ. Od 1961. do 1990. slatinski je Crveni križ s prekidima organizirao besplatna ljetovanja za djecu lošijega socijalnog statusa u ljetovalištima drugih društava Crvenog križa (Šibuljine pokraj Starigrada Paklenice, Duće kraj Omiša, Bačvice, Poreč).

P. Žarković
UGOSTILI I OZRAČENU DJECU IZ ČERNOBILA
Posebno je zanimljivo da je tijekom lipnja 1991. Crveni križ Slatina bio organizator i domaćin za 120 djece iz šire regije Černobila, u Ukrajini, koja su bila kontaminirana nakon oštećenja nuklearnog reaktora. “Djeca su tada sa svojim nastavnicima i liječnikom bila smještena u desetak mjesta širega slatinskog područja. Od 20. ožujka ove godine CK Slatina skrbi na svoj način o 42 izbjeglice iz Ukrajine nakon što je Rusija vojno napala i uništava njihovu državu”, kaže ravnatelj Jelenčić.

Možda ste propustili...

ODRŽANA DVODNEVNA MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA

Na 13. Panonu tridesetak slikara

BOSANČIĆ O TRANSPARENTU NA JESENIMA:

Jeftine igre Živog zida

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA PUNOLJETNOM VINSKOM BOR MARATONU

Tisuće vinoljubaca “svladavale” čak 23 vinarije

2

POSTOJEĆI U FUNKCIJI ČETVRT STOLJEĆA

Prvi most Županja - Orašje srušen je prije 32 godine

3

U ĐAKOVŠTINI 1190 OBRTNIKA

Rast obrta koji energiju proizvode preko solara