Novosti
NOVOSTI ZA UMIROVLJENIKE STIŽU U RUJNU

Rekordno usklađivanje, na odrescima će mirovina prvi put biti ispisana u eurima
Objavljeno 6. kolovoza, 2022.

Umirovljenici će u rujnu, na mirovini za kolovoz, zajedno sa zaostatkom za srpanj, primiti rekordan iznos usklađivanja njihovog mirovinskog primanja, a riječ je vjerojatno o 6,04 posto. Povećanju pridonosi rekordan rast inflacije koja je, prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, u lipnju iznosila 12,1 posto na godišnjoj razini.
Točan iznos usklađivanja znat će se nakon što DZS u drugoj polovini kolovoza objavi iznos prosječne plaće za lipanj. Podsjetimo da je prosječna plaća za svibanj u Hrvatskoj bila 7690 kuna, što je nominalno više za 8,2 posto, a realno niže za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Nakon usklađivanja, prosječna netomirovina koja je u svibnju bila 2706,50 kuna sada bi trebala biti veća za 163,47 kuna, dok će, kada je riječ o prosječnoj netomirovini bez međunarodnih ugovora od 3048,46. povećanje biti 184,12 kuna. Osoba s prosječnom braniteljskom mirovinom od 6131,47 kuna dobit će 370.34 kune više, a onima s prosječnom zastupničkom mirovinom od 10.719,35 kuna slijedi "povišica" od 647,44 kune.

U rujnu će, osim povećanja mirovina, umirovljenicima na odrescima njihova mirovina biti prikazana u kunama i eurima. Primjerice, sadašnja prosječna netomirovina od 2706,50 kuna u eurima će iznositi 359 eura.

Usklađivanje mirovina povodi se dva puta godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja. Željko Šemper, saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika, još u svibnju je rekao da bi se u vremenima visoke inflacija usklađivanje trebalo provoditi kvartalno, jer sada kada umirovljenici prime usklađene mirovine, odmah ih pojede inflacija. Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić sredinom srpnja u Hrvatskom saboru izrazio je uvjerenje da će Vlada do kraja mandata ponuditi novi model usklađivanja mirovina.

Vezano uz umirovljenička prava podsjetimo i da su uoči ljetne zastupničke stanke, u drugo saborsko čitanje poslane izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se omogućuje korištenje dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu te povećavaju najniže mirovine. Korištenje dijela obiteljske mirovine, uz zadržavanje osobne mirovine, u slučaju smrti supružnika odnosno partnera, moglo bi obuhvatiti 155 tisuća korisnika, a promjene bi trebale stupiti na snagu početkom sljedeće godine.

Također, uz redovno usklađivanje mirovina od 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, dodatno će se izmjenama zakona postupno povećati najniža mirovina i to za ukupno tri posto - 1,5 posto od 1. siječnja iduće godine i 1,5 posto od 1. siječnja 2025. D. Pav.