Svijet
ORBAN PORUČIO AMERIKANCIMA

Konzervativci se moraju udružiti
Objavljeno 6. kolovoza, 2022.
Američki i mađarski konzervativci moraju udružiti snage na izborima 2024. u Washingtonu i Bruxellesu kako bi "preuzeli" institucije od liberala, koji prijete zapadnoj civilizaciji, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak.

U govoru na konzervativnom skupu u Dallasu također je rekao da Sjedinjene Države trebaju snažnog vođu za pregovore o mirovnom sporazumu s Rusijom kako bi se okončao rat u Ukrajini. "Samo snažan vođa može pregovarati o miru", rekao je Orban obraćajući se Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC), istaknutoj američkoj političkoj organizaciji. "Trebamo snažnu Ameriku sa snažnim vođom." Orban se nije posebno osvrnuo na američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je javno nagovijestio da će se ponovno kandidirati za predsjednika 2024. Ali Orban i Trump imali su srdačne odnose i mađarski je čelnik podržao Trumpa uoči glasanja u SAD-u 2020.

Orban, koji je u travnju ponovno izabran, na četvrti uzastopni mandat, rekao je da su ulozi za 2024. visoki. Uz američke izbore, Europljani će te godine glasati za zastupnička mjesta u Europskom parlamentu. "Ove dvije lokacije definirat će dvije bojišnice u borbi za zapadnu civilizaciju", rekao je Orban.

Nazvavši sebe "staromodnim borcem za slobodu", Orban je rekao da su Mađarska i njegova vlada "pod opsadom progresivnih liberala". Rekao je da progresivci nastoje odvojiti zapadnu civilizaciju od njezinih kršćanskih korijena. Žestoki antiimigracijski stav njegove vlade, proobiteljske politike i odbacivanje rodne ideologije odupiru se tim naporima, dodao je.

“Ovaj rat je kulturni rat”, rekao je Orban. “Moramo revitalizirati naše crkve, naše obitelji, naša sveučilišta i naše društvene institucije”, poručio je mađarski premijer. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana