Sport
SAMO SE ZBROJITI I SLOŽITI U GLAVI

Prilika za novi početak: Idemo raditi na povratku pozitive, s negativom nećemo daleko stići
Objavljeno 6. kolovoza, 2022.
Osijek neće biti kompletan, ali traži iskupljenje za zadnja posrtanja

Može li pulski stadion Aldo Drosina predstavljati prekretnicu za nogometaše Osijeka? Bijelo-plavi su u seriji od tri susreta bez pobjede, a u njoj najviše strši grozno ispadanje od Kizilžara u Konferencijskoj ligi. Taj je događaj prilično uzdrmao i momčad i trenera Nenada Bjelicu.



Zbog toga Osijeku nasušno treba jedna pobjeda koja bi vratila kakav-takav balans u mentalnom pogledu. Možda Drosina i nije najbolji izbor za vađenje, jer Osječani su prošle sezone tamo imali grdnih muka. Jednom su izgubili, a u drugom navratu gotovo su prosuli već dobiven susret. Vodili su s 2:0, Puljani su se vratili na 2:2, a bodove je tada spasio Mance pogotkom koji je zabio duboko u sudačkoj nadoknadi. Tada je osječka momčad bila u daleko boljem stanju negoli je to slučaj danas, pa put u Istru s razlogom izaziva određenu tjeskobu.

Fokus na sebe


Pri tome uopće nije važno što su Puljani jedina momčad koja u novoj sezoni još nije osvojila ni bod. Daleko je važnije pitanje hoće li se Osijek uspjeti zbrojiti i složiti u glavi te odigrati jednu pristojnu utakmicu. Suparnikom se ne smiju opterćivati iz nekoliko razloga. Prvi je taj što je Istra 1961 prilično mijenjala momčad, pa je teško nešto precizno pripremiti, a drugi je stanje u kojem se nalazi Osijek. Sam se uvalio u probleme, pa se sam iz njih mora i vaditi, a to neće ići ako će se previše opterećivati suparnikom. Osječani u ovom trenutku moraju voditi brigu sami o sebi. Treba im jedna naglašeno kolektivna utakmica u kojoj će pokazati kako su sve nedaće koje su im se dogodile u zadnje vrijeme tek iznimka koja ne potvrđuje pravilo.

- Istra 1961 još uvijek se ekipira, dosta su mijenjali momčad, mijenjaju i sustave, ali trener im je ostao isti, a time i osnovna filozofija igre. No, mi smo u poziciji u kojoj moramo isključivo voditi računa o sebi i svojoj igri. Utakmice koje su iza nas to su najbolje pokazale, jer da smo u njima igrali bolje ne bismo dospjeli u aktualne probleme - smatra Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Pitanje koje zadnjih dana lebdi iznad Gradskog vrta jest može li Bjelica pokrenuti momčad? Nerijetko je pričao o svojoj energiji koju prenosi na igrače, pa ako je ona ključ, onda ga treba pitati u kakvom je on stanju po tom pitanju.

- Teško nam je svima pala ta eliminacija od Kizilžara. Razočarani smo svi mi jednako kao i navijači i mediji. Dali smo igračima dva dana odmora neka raščiste glave od tih negativnosti. Trebamo svi reset i početi raditi na povratku pozitivnog ozračja, jer s negativom nećemo daleko stići. Što se mene tiče, imam pozitivnu energiju i vjerujem kako ću je uspjeti prenijeti na momčad, pa ćemo u Puli izgledati i djelovati bolje nego u zadnja tri nastupa. Mislim kako naši igrači zaslužuju podršku, jer su nas oni u zadnje dvije sezone doveli do toga da svi skupa uživamo u borbi za naslov. Zato vjerujem kako će uz pravu podršku znati pronaći izlaz iz ove neugodne situacije. Svi smo svjesni kako nismo igrali dobro te da moramo biti bolji. Nema neke univerzalne formule pomoću koje se izlazi iz ovakvih problema. Moramo mnogo raditi i razgovarati. Analizirali smo te utakmice, ukazali igračima na stvari u kojima se griješilo. Valjda će sve to donijeti pozitivne pomake - optimističan je Bjelica.

Izostanci


Zanimljivo je u svemu čuti i glas iz svlačionice. Reprezentativni vratar Ivica Ivušić jedan je od najvažnijih ljudi u kabini, pa evo njegovog razmišljanja o trenutačnoj situaciji:

- Težak je tjedan iza nas. Skupili smo glave, razgovarali smo i pogledali jedan drugog u oči te došli do zaključka kako moramo dati daleko više za ovaj klub i naše navijače. Iskusna smo momčad, pa moramo znati pronaći izlaz iz ove krize u koju smo upali. Zato očekujem kako ćemo u Puli početi vraćati pozitivno ozračje.

Bjelica smatra kako ne postoji jasna formula izlaska iz ovakvih kriza. Možda tu energiju koja je nedostajala može pronaći u mlađim snagama.

- To je jedna od opcija. U mladim igračima, poput Belje, Barišića, Janjića i Bakića, imamo kvalitetu. Svi oni su pokazali da zaslužuju biti dio ove momčadi. No, možda ovo nije pravi trenutak za gurnuti ih u vatru. Igrat ćemo pod velikim pritiskom i imperativom, a u takvim okolnostima iskusni bi igrači morali preuzeti teret na sebe. Zapravo, svi koji budu igrali trebaju uzeti više odgovornosti na terenu, težiti jednostavnijoj i bržoj igri - smatra trener bijelo-plavih.

Kako god bilo, na neke će promjene u momčadi Nenad jednostavno biti prinuđen. Za susret protiv Istre 1961 neće moći računati na Darka Nejašmića i Laszla Kleinhesilera koji su ozlijeđeni, a još se nije oporavio ni Marin Leovac. Neće izbivati dugo, ali za Pulu nisu spremni. Uz to, ima još "rovitih" poput Ramona Miereza, Ivana Fiolića i Mihaela Žapera, pa je njihovo participiranje pod znakom pitanja.

- Imamo mi dovoljnu širinu i kvalitetu za složiti respektablinu momčad. Uostalom, vidjet ćemo na posljednjem treningu tko će od ovih koji su upitni biti sposoban za igru - kaže Bjelica.

Iskreno, za stanje u kojem se nalazi momčad Osijeka uopće nije bitno tko će, nego kako će igrati. Taj tjedan u kojem se dogodilo potonuće, na raspolaganju je bio gotovo najjači mogući igrački kadar, pa svejedno nije izgledalo dobro. Možda Bjelica iščupa neki adut iz rukava, odnosno iz drugog plana. Nije se jednom dogodilo da neki "heroj iz sjene" okrene sve naopačke, a to je sada nešto što Osijeku baš treba.

Dalibor Keler
ISTRA 1961 - OSIJEK

Početak: Subota, 21 sat

       Majkić       Ivušić

       Hujber       Bartolec

       Marešić       Škorić

       Perković       Lončar

       Marin       Jurčević

       Mlinar       Brlek

       Galilea       Jugović

       Petković       Fiolić

       Caseres       Caktaš

       Kadušić       Lovrić

       Bakrar       Beljo

Stadion: Aldo Drosina

Kapacitet: 9.800

Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec)

TABLICA
1.Dinamo       3       3       0       0       12:4       9

2.Hajduk       2       2       0       0       4:0       6

3.Rijeka       2       1       1       0       2:1       4

4.Osijek       3       1       1       1       3:3       4

5.Šibenik       3       1       1       1       2:2       4

6.Slaven Belupo       3       1       1       1       2:5       4

7.Lokomotiva       3       1       0       2       5:6       3

8.Varaždin       3       1       0       2       2:4       3

9.Gorica       3       0       2       1       2:3       2

10. Istra 1961       3       1       0       2       2:8       0

4. KOLO SUPERSPORT HNL-a
Varaždin - Dinamo

- igrano kasno sinoć



SUBOTA

18.55 sati

Slaven Belupo - Šibenik

21 sat

Istra 1961 - Osijek



NEDJELJA

21 sat

Lokomotiva - Rijeka



Odgođen je susret

Hajduk - Gorica

međusobni susreti:

ISTRA 1961 – OSIJEK

54 10 18 25 47:71

Ivica Ivušić vratar NK Osijek

- Težak je tjedan iza nas. Razgovarali smo u svlačionici, pogledali se u oči i rekli si kako moramo dati mnogo više za klub i navijače. Iskusna smo momčad, pa vjerujem kako ćemo znati pronaći izlaz iz ove situacije, počevši već s utakmicom u Puli.

Najčitanije iz rubrike