Kultura
PRODAJNA IZLOŽBA U RETRODVORIŠTU HANG LOOSA

“Civitas Artificum”: Radovi četrnaest mladih umjetnika
Objavljeno 6. kolovoza, 2022.

U vinkovačkom kafiću Hang Loose, točnije u full retrostilu uređenom dvorištu ovog omiljenog okupljališta nostalgičara 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, otvorena je prodajna izložba naslovljena "Civitas Artificum" (Grad umjetnika), što su je organizirale dvije vinkovačke studentice, Lucija Mijatović i Sara Dobošević, u suradnji s lokalnom udrugom Retroperspektiva.



Cilj izložbe je, kako pojašnjavaju inicijatorice događaja, poticanja lokalne umjetničke scene i mladih umjetnika i da se odvaže pokazati javnosti svoje radove koji su, vjerojatno, nepoznati Vinkovčanima, osim njihovm prijateljima i bližoj rodbini. U dvorištu Hang Loosa predstavilo se 14 mladih umjetnika i posjetitelji će idućih tjedana moći vidjeti radove različitih umjetničkih izraza, fotografile, slike, crteže, ali i razne kreativne rukotvorine. Svi izloženi radovi su na prodaju, a zarada je usmjerena na potporu mladim umjetnicima u daljnjem radu. Za umjetničko okruženje pobrinuli su se Nola Bašić, Mirela Blažević, Iva Bilen, Karlo Forko, Bruno Očevčić, Klaudia Gotal, Nina Živković, Petra Stražanac, Ema Bičanić, Josipa Mudnić, Ivona Vojvodić, Irena Čuljak, Ana Marijanović i Antonija Pap. Iako je svaka izložba posebna na svoj način, ova se posebno ističe jer donosi djela mladih amaterskih umjetnika našega grada koji su dobili priliku svoje radove izložiti široj javnosti, kažu Lucija i Sara.

- Kako su stariji, afirmirani umjetnici, već iskusni i imaju razvijen stil i imidž, željeli smo pružiti priliku mladim umjetnicima kako bi imali poticaj još više raditi, razvijati se i nastaviti svojim umjetničkim radom tražiti svoj upečatljiv stil i izraz - kaže Lucija, studentica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, dodajući kako je izložba namijenjena umjetnicima amaterima, jednako koliko i profesionalcima, jer i amateri, od kojih većina još nije završila akademiju ili fakultet, ili možda niti ne namjeravaju steći formalno obrazovanje, trebaju imati priliku izložiti svoje radove.

Retrodvorište Hang Loosa, gdje se redovito održavaju glazbeni, društveni, ili drugi događaji koji vraćaju sjećanja na sredinu druge polovine prošloga stoljeća, a poznati su po organizaciji Rockabilly festivala, koji je u lipnju doživio svoje 6. izdanje, pokazalo se kao izvrsno mjesto za prezentaciju radova umjetnika koji se tek bore za afirmaciju i mjesto na tržištu umjetnina. M. Flego
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike