Regija
DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Nakon biciklističkog, danas i trkački maraton
Objavljeno 5. kolovoza, 2022.

SLATINA

Unatoč nepovoljnim uvjetima, gustom prometu i velikoj vrućini, šestorica hrabrih pripadnika ekipe VBR-a (veterana, branitelja i rekreativaca) nakon trodnevne vožnje uspješno su odvozili 467 kilometara dugi biciklistički maraton „Oluja od Voćina do Knina“ i u četvrtak poslijepodne sretno su stigli u kraljevski grad Knin. Riječ je o maratonu kojim su odvažni biciklisti po peti puta spojili dva stradalnička mjesta, Voćin i Knin, sa željom promoviranja istine o Domovinskom ratu.

Mato Bubaš, Tomislav Kolec, Pavo Tutenov, Dražen Buketa, Mario Kovač i Matija Kolar, uz logističku potporu Martina Bišćana, krenuli su 2. kolovoza iz Voćina, a na putu do Knina zastajali su kod nekoliko spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i odavali im počast polaganjem upaljenih lampiona i molitvom. Na prvom zaustavljanju u Slatini dočekao ih je slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić, u Virovitici su ih dočekali dogradonačelnica Vlasta Golinac i predstavnici braniteljskih udruga, u Grubišnom Polju u dočeku bili su članovi HVIDRA-e i Udruge Bilogora 91., a u Glini bicikliste su dočekali predstavnici HVIDRA-e.

Sudionici maratona zaustavili su se i na mjestu pogibije Josipa Jovića te su mu odali počast kod spomenika na Plitvicama. Maraton su pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Virovitičko-podravske županije organizirali Zajednica udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije i biciklistička ekipa VBR-a.


No, završetkom biciklističkog maratona doprinos obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO Oluja podvig slavonskih branitelja nije završen. Naime, danas će Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije Glasnici istine organizirati 8. memorijalni maraton Čavoglave – Knin u dužini od 36 kilometara. Nakon toliko kilometara na biciklu, u tom će maratonu sudjelovati „glasnici“ Pavo Tutenov i Mario Kovač, a pridružiti će im se Robert Knapić uz još nekoliko trkača iz Splita. Na biciklima će trkače cijelim putem pratiti Mato Bubaš i Goran Draksler, a logistika će i dalje biti Martin Bišćan.
Pokrovitelj i ovog maratona je Ministarstvo hrvatskih branitelja. 

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike