Novosti

Počast Stjepanu Grgcu, najvišem časniku HV-a koji je poginuo u Oluji
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.

KOTAR ŠUMA - Godišnjica pogibije brigadira Stjepana Grgca, zapovjednika 57. sisačke brigade "Marijan Celjak", obilježena je u četvrtak komemoracijom u Kotar-šumi na petrinjskom području, na mjestu na kojem je prije točno 27 godina Grgac poginuo.

Kao što je u svojoj knjizi "Sve moje bitke" napisao general Janko Bobetko, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, Grgac je bio najviše rangirani časnik Hrvatske vojske koji je poginuo u oslobodilačkoj akciji "Oluja". U Domovinski rat je krenuo kao dragovoljac, obrazovanjem je stekao čin brigadira, pa je svoj ratni put završio kao zapovjednik brigade.

Prvog dana Oluje, prilikom napredovanja brigade od Siska prema Petrinji, na čijem je bio čelu, naišao je na neprijateljsku zasjedu i poginuo. Na mjestu pogibije, Grgcu i devetorici suboraca, koji su također istog dana poginuli u Kotar-šumi, podignut je spomenik.

Uz vojne počasti, vijence su uz spomenik položili članovi obitelji poginulih branitelja, general Vlatko Klarić kao izaslanik predsjednika RH, župan Ivan Celjak kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade RH, te general Dragutin Repinc kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja.

Počast su Grgcu odali i predstavnici regionalne i lokalne samouprave, Generalskog zbora, Policijske uprave sisačko-moslavačke, Vatrogasne zajednice, brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i njegovi suborci.

Zajedničku molitvu na mjestu pogibije Stjepana Grgca predvodili su petrinjski župnik Damir Ceković i đakon Vjekoslav Uvalić.


(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike