Novosti
27. OBLJETNICA VRO "OLUJA"

Diljem Hrvatske obilježavanje Dana pobjede
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.

ZAGREB - Gradovi diljem Hrvatske i ove će godine brojnim događanjima obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a osim odavanja počasti, polaganja vijenaca i misnih slavlja u prigodnim programima su razni sportski, glazbeni i zabavni sadržaji te vatromet.

Programi su uglavnom počeli u četvrtak ujutro, na dan uoči središnje svečanosti obilježavanja 27. obljetnice VRO "Oluja" u Kninu, kada su delegacije položile vijence i zapalile svijeće za poginule na gradskim grobljima.

Počast poginulima u Domovinskom ratu

Ujutro su počast poginulima u Domovinskom ratu i "Oluji" odali gradski i županijski predstavnici u Sisku, Čakovcu, Varaždinu, Dubrovniku, Zadru, Splitu, Šibeniku i Zagrebu.

U ranim jutarnjim satima podizanjem hrvatske zastave na 12 metara visokom jarbolu na Kapelici Kraljice mira, Grad Osijek obilježio je početak akcije "Oluja".

Osim polaganja vijenaca, u Varaždinu je održan prijem kod župana i gradonačelnika za članove ratnih postrojbi i udruga branitelja, a u Zagrebu je održana svečana akademija u Ministarstvu obrane te središnje nadbiskupijsko slavlje u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Misa će se slaviti i u crkvi Mati Slobode na Jarunu u 19 sati.

U Splitu je spuštena 22-metarska trobojnice sa zgrade Banovine, a program će se nastaviti u 19 sati svetom misom zahvalnicom u crkvi Gospe od Zdravlja.

U Šibeniku je održan komemorativni skup posvećen poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, a u 18,30 sati održat će se predstavljanje zbirke "Priče iz Domovinskog rata" iz pera srednjoškolaca te će biti uručene nagrada i pohvale za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu, čemu će prisustvovati i premijer Andrej Plenković.

U Kninu večeras u 20 sati predsjednik Republike Zoran Milanović priređuje svečani prijem za ratne zapovjednike.

Ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved uputio je u četvrtak čestitku u povodu Dana pobjede kazavši kako je akcija "Oluja" nagovijestila mir i kraj Domovinskog rata. Građane je pozvao da izvjese hrvatske zastave i proslave praznik, imajući u mislima one koji su u ratu izgubili živote.

Bogati programi u petak

Bogati programi proslave očekuju se u petak i u mnogim drugim gradovima, općinama i mjestima.

Središnje obilježavanje Dana pobjede u Kninu počet će budnicom ulicama Knina u 6,30 sati, nakon toga će od 8 sati građanima biti dostupan taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja, a službeni dio programa počinje u 9 sati uz govore predstavnika državnog vrha, a slavlje će završiti navečer koncertima i vatrometom.

U Splitu je u 20 sati na Trgu Gaje Bulata predviđen koncert klape Iskon, a obilježavanje će završiti velikim vatrometom na Rivi s početkom u 22 sata.

U Rijeci će delegacije Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije položiti vijence na spomen obilježjima na gradskim grobljima, počevši od 8 sati na Centralnom gradskom groblju Drenova kod Aleje poginulih branitelja Domovinskog rata, a zatim na središnji križ. U 9 sati položit će vijence na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata na Delti te u 9,30 na spomeniku poginulim braniteljima na groblju Trsat.

Nakon dvije pandemijske godine druženje branitelja i građana

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata u Osijeku će nakon dvije pandemijske godine ponovno održati sportsko-rekreativne susrete i druženje branitelja i građana. Svečano otvorenje susreta je u 10 sati na Pampasu uz prigodan kulturno-umjetnički program, a u sportskom dijelu planirana su natjecanja u šahu, stolnom tenisu, belotu i streljaštvu.

U Zadru će se u 10 sati zadarski motoristi tradicionalno u moto defileu "Od Branimira do Zvonimira" zaputiti prema Kninu, dok će navečer u 21 sat na zadarskom Forumu biti održan koncert "Misa Mediterana", uz vatromet na zadarskoj rivi.

Branitelji iz Istarske županije će, nakon dvije godine stanke zbog epidemije covida, jubilarnim 10. Mimohodom u Puli obilježiti Dan pobjede. Obilježavanje počinje svečanom misom i polaganjem vijenaca, mimohod središtem Pule kreće u 10 sati, a nakon toga će se u Domu hrvatskih branitelja otvoriti izložba 10. godina Mimohoda.

Obilježavanje u Dubrovniku nastavit će se u petak Misom za Domovinu u katedrali Velike Gospe u 20 sati. Također, Grad Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Muzejom Domovinskog rata Dubrovnik, Kazalištem Marina Držića i Dubrovačkim ljetnim igrama organizira program proslave na Stradunu.

Koncert simfonijskog orkestra

Tako će u 21 sat, ispred crkve sv. Vlaha koncert održati Dubrovački simfonijski orkestar uz goste: nacionalnu opernu prvakinju, mezzosopranisticu Dubravku Šeparović Mušović, klapu Ragusa i naratora Ivicu Puljića. Osim toga, virtualna izložba Muzeja Domovinskog rata ''Dani ponosa - 30. obljetnica oslobađanja hrvatskog juga" prikazivat će se na Luži.

Delegacija Grada Vukovara u petak će u 8 sati na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar odati počast svim žrtvama Domovinskog rata polaganjem vijenca i paljenjem svijeće nakon čega će se održati molitva, dok će sveta misa biti služena u crkvi sv. Filipa i Jakova s početkom u 9 sati.

U Bjelovaru će Udruga roditelja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije položiti vijenac poginulim braniteljima na Bjelovarskom groblju Borik u 8 sati, a potom će položiti lovorov vijenac kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središnjem gradskom parku. Misa za Domovinu u 9 sati služit će se u dvorištu Katedrale sv. Terezije Avilske.

U Omišu obilježavanje će početi misom u crkvi sv. Mihovila u 7,30 sati. Kod središnjeg križa na Gradskom groblju Vrisovci u 8,30 sati bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće, a u 9 sati kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata bit će odavna počast poginulima.

U 19 sati svečano će biti otkriven spomenik Lumin, posvećen hrvatskim braniteljima. Kod spomenika će u 20 sati u organizaciji Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata biti zapaljene svijeće, nakon čega slijedi koncert na Poljičkom trgu u 21 sat u organizaciji Centra za kulturu Omiš.

U Petrinji će se na sam praznik u 9 sati održati sveta misa u Crkvi sv. Lovre, a potom mimohod hrvatskih branitelja i gostiju do spomenika Predragu Matanoviću i poginulim braniteljima, gdje će se položiti vijenci i zapaliti svijeće.

(Hina)