Sport
POBJEDA HRVATSKIH ODBOJKAŠA

Favorit skupine lako se na
startu obračunao s Ciprom
Objavljeno 3. kolovoza, 2022.
Prvo gostovanje izabranici Cedrica Enarda imaju u nedjelju u Grčkoj

Treća ovoljetna akcija naših odbojkaša otvorena je u osječkom Gradskom vrtu. Uspješno, Hrvatska je pobjedom krenula u kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2023. godine.



U prvoj utakmici E skupine izabranici Cedrica Enarda nisu imali težak posao. Nije se istina ni očekivao, jer u goste je stigla jedna od najslabijih selekcija Starog kontinenta, Cipar, stoga u gradu na Dravi nije imao nikakve izglede. No, gosti su bili spremni zagorčati život favoritu, ako im se kojim slučajem ukaže i najmanja prigoda. Stoga je bilo ključno da domaćin od prve lopte pokaže ozbiljnost, uz kvalitetu to je trebalo biti dostatno za pobjednički start. I bilo je.

Francuski stručnjak u ulozi hrvatskog izbornika odlučio se za startnu postavu koju su činili Bakonji (tehničar), primači Šestan i Sedlaček, srednji blokeri bili su Mihalj i Nikačević, na korektoru je bio Andrić, a uloga libera bila je rezervirana za Pervana.

Dobar start i brzinskih 6:2 odmah su natjerali ciparskog izbornika na time-out. Nakon predaha igra gostiju se malo stabilizirala, uslijedio je i rezultatski priključak (11:9), što je natjeralo Hrvate da ponovo ubace u brzinu više. To je rezultiralo vodstvom 16:10, a Ciprani se ne daju i stižu na 22:20. Slijede potom tri uzastopna hrvatska poena i vodstvo 1:0 u setovima. Do sredine drugog, stanje na terenu bilo je izjednačeno, ali nakon 10:10, domaćin serijom 9:2 daje do znanja da nema namjeru dati suparniku ni najmanje izgleda da zakomplicira utakmicu. Drugi set završio je i uvjerljivije od prethodnog, bez obzira na to što je suparnik dobro parirao u uvodnom dijelu. Stoga se s pravom očekivalo da Hrvatska u sljedećem sve zaključi te potvrdi pobjedu maksimalnim rezultatom. Kod 16:7 Enard je posegnuo i za prvim izmjenama (ušli primači Hanžić i Zeljković, te srednjak Perić), ali dominacija nije popuštala, iako je bilo vidljivo da Ciprani više nisu kadri ni na najmanji otpor. Pobjeda je upisana, a već u nedjelju Hrvatsku čeka i prvo gostovanje u skupini. Ide se u Glyfadu, gdje čeka Grčka, koja je u svojoj prvoj utakmici kao gost slavila protiv Norveške 3:2 (19:25, 25:27, 25:23, 25:21, 15:9).

Nino Benčina
HRVATSKA 3

CIPAR 0

OSIJEK – NŠD Gradski vrt. Gledatelja: 400. Suci: Gyula Tillmann (Mađarska) i Sanja Miklošič (Slovenija)

HRVATSKA: Višić, Perić, Nikačević 8, Busak Vidaković (L), Bakonji 6, Sedlaček 6, Hanžić 2, Šestan 8, Đirlić, Marelić, Pervan (L), Andrić 15, Mihalj 5, Zeljković 3. Izbornik: Cedric Enard

CIPAR: Savvides 2, Pappas (L) Chrysostomou 1, Stroukarevits 2, Haridimou 8, Skordis, Karkidis, Alexiou 5, Mavrommatis 2, Nikolaou, Siapanis 7, Christoforiu, Michael 2, Antoniou (L). Izbornik: Nikolaos Zalmas

REZULTAT PO SETOVIMA: 25:20, 25:16, 25:13

PLJESAK ZA OSVAJAČICE CHALLENGERA
Uvertira u dvoboj bila je svečana. Utakmicu hrvatskih odbojkaša došle su pogledati i dvije osječke odbojkašice, koje su bile dio reprezentacije koja je prije četiri dana u Zadru osvojila Challenger Cup i izvadila vizu za Ligu nacija. Četiristotinjak gledatelja velikim je pljeskom pozdravilo i nagradilo Betu Dumančić i Dijanu Karatović, kojima je cvijeće uručio Duško Živković, tajnik Odbojkaškog saveza Grada Osijeka. Treći buket bio je rezerviran za Miku Grbavica, koja zbog klupskih obveza nije stigla bodriti svoje kolege u rodnom gradu.

Najčitanije iz rubrike