Novosti
U SEZONI POŽARA

Avioni na popravku do 15. kolovoza
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
Ministar obrane Mario Banožić izrazio je u srijedu nezadovoljstvo kašnjenjem remonta kanadera i air-tractora u jeku protupožarne sezone te dodao kako se rokovi za popravak protupožarnih aviona pomiču na 15. kolovoza. ‘‘Mi kao Ministarstvo moramo izraziti nezadovoljstvo jer smo osigurali sva sredstva, oslonili smo se na jedinu tvrtku u Hrvatskoj koja to može raditi‘‘, kazao je Banožić nakon sastanka s članovima Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC), koji je zadužen za servis protupožarnih aviona. Banožić je dodao da bi do 15. kolovoza trebalo biti u funkciji pet kanadera i pet air-tractora.

Direktor ZTC-a Zdravko Klanac precizirao je da se u ZTC-u nalaze dva kanadera, s tim da bi jedan trebao biti u funkciji početkom sljedećeg tjedna, a drugi ostaje u hangaru cijelo ljeto. ‘‘U drugom hangaru imamo air-tractor. Kasnit će jer smo imali izuzetno problematične radove‘‘, rekao je dodajući da će jedan air-tractor, koji je u utorak došao iz Zadra, morati ostati preko ljeta u ZTC-u zbog slijetanja na plovke. Klanac je istaknuo da se smatra odgovornim za kašnjenje servisa te dodao: ‘‘Moja savjest je mirna, što se mene tiče i velikog broja ljudi, napravili smo sve da se radovi naprave. Imamo 27 mehaničara, njih šest je na godišnjem, dvoje se vraća idući ponedjeljak.‘‘. Upitan za radnike ZTC-a za koje mediji tvrde da su na bolovanju, a istovremeno rade u inozemstvu, Klanac je odgovorio da je za to čuo iz medija. ‘‘Za jednog od njih smo od inspekcije HZZO-a tražili provjeru bolovanja", kazao je dodajući da ‘‘nije istražni organ‘‘. Klanac je naglasio da je razmišljao o ostavci, ali da je ministar nije tražio. Na novinarski upit o popravljanju privatnih automobila u ZTC-u, Klanac je odgovorio da je on dozvolio uvoz automobila izvan radog vremena. ‘‘To je politika firme, pomažemo djelatnicima. To nije utjecalo na rad na zrakoplovima‘‘, dodao je.

Upitan koliko je ZTC dobio novaca od MORH-a, Banožić je precizirao da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) za održavanje ima oko 105 milijuna kuna, od čega se 30 posto odnosi na ugovor sa ZTC-om. H
Možda ste propustili...

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu