Svijet
HDZ BIH NAKON IZJAVA KAVAZOVIĆA I IZETBEGOVIĆA:

Poruke o prebrojavanju krše temelje mira u BiH
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
HDZ BiH ocijenio je u srijedu destabilizirajućim za BiH pozive na "prebrojavanje" koje su s aluzijom na vojno okupljanje Bošnjaka iznijeli čelnik vodeće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović i poglavar Islamske zajednice reis Husein Kavazović.

Odgovarajući na pismo čelnika oporbene bošnjačke stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića da poglavar Islamske zajednice propagira vladajuću SDA, iz Islamske zajednice BiH odgovorili su kako tu poruku doživljavaju pokušajem discipliniranja i pri tome prozvali HDZ BiH i predsjednika Dragana Čovića. "U njemu se (pismu) nama prijeti. Do sada je samo HDZ Dragana Čovića radio na ovakav način i imao ovakav odnos prema Islamskoj zajednici i reisul-ulemi", stoji u reagiranju poglavarstva Islamske zajednice.

Islamska zajednica ranije se suočila s optužbama da je preko svojih imama podupirala izborne kampanje SDA ali i da je se miješala u izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH osiguravajući preko svojih vjernika glasove Željku Komšiću.

Iz HDZ-a BiH pogrešnim su ocijenili spominjanje te stranke i predsjednika Čovića. "Takve navode jasno i nedvosmisleno odbacujemo jer ne pridonose razumijevanju i međusobnom uvažavanju", stoji u priopćenju. Poručili su kako Islamska zajednica nije oponent HDZ-u BiH te očekuju da bude sugovornik za suradnju i suživot u BiH.

Osudili su izjave o prebrojavanju Bošnjaka. "Takve poruke sustavno destabiliziraju BiH i, slobodni smo kazati, krše temelje mira kao trajne kategorije kojoj religije i svi skupa težimo", navodi se u priopćenju.

Krajem prošloga mjeseca najprije je čelnik SDA Bakir Izetbegović izjavio kako ta stranka ima pripremljen plan u slučaju najgoreg scenarija u BiH te da su se Bošnjaci prebrojili koliko imaju lovaca, mladih i dronova. Te ratnohuškačke izjave izazvale su snažne osude međunarodne administracije u BiH. Svejedno, Izetbegovićev je istup podupro poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović kazavši da se Bošnjaci trebaju prebrojavati.

Glavni urednik portala Nedjelja, vlč. Josip Vajdner, taj je istup poglavara Islamske zajednice u današnjem komentaru usporedio s ponašanjem Srpske pravoslavne Crkve iz vremena raspada Jugoslavije. "Nema dvojbe kako vodstvo Islamske zajednice u BiH promišlja i djeluje politički u nacionalne svrhe, a ne prvotno vjerski ni vjernički – upravo onako kako je SPC djelovao u osvit krvavoga rata 1990-ih", napisao je Vajdner. H
Možda ste propustili...

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana