Svijet
POSJET TAJVANU KOJI JE UZBURKAO DUHOVE

Pelosi iza sebe ostavila tenzije
Objavljeno 3. kolovoza, 2022.
Predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi u srijedu je napustila Tajvan nakon što mu je obećala američku solidarnost i hvalila njegovu demokraciju, ostavivši iza sebe kineski bijes zbog posjeta toj državi koju Peking smatra svojim teritorijem.

Pelosi, čija je delegacija iznenada posjetila Tajvan kasno u utorak, nakon posjeta Singapuru i Maleziji, nastavlja svoju azijsku turneju posjetima Južnoj Koreji i Japanu. Na Tajvan je otišla usprkos savjetima Bijele kuće i Pentagona da to ne učini. To je prvi posjet nekog američkog dužnosnika na najvišoj razini Tajvanu u posljednjih 25 godina.

Američki kritičari ističu kako se taj posjet dogodio u lošem trenutku, jer je SAD zaokupljen krizom u Ukrajini, a svojim dolaskom 82-godišnja demokratkinja pomogla je kineskom čelniku Xiju Jinpingu, koji sada ima razlog za mobilizaciju pristaša i za pitanja Tajvana uoči 20. kongresa Komunističke partije.

Peking je najavio "ciljano djelovanje" svoje vojske te vojne vježbe u blizini Tajvana, koje počinju u srijedu, a kineski šef diplomacije Wang Yi upozorio je da se američki političari "igraju vatrom" kad je riječ o statusu Tajvana te da "to neće izići na dobro". Uz Kinu je stala Rusija, koja je ocijenila da Peking ima pravo poduzeti "potrebne mjere za zaštitu svog suvereniteta".

Bruxelles je pozvao da se novonastale napetosti riješe dijalogom, a Japan je izrazio zabrinutost najavom kineskih vojnih vježbi. H
Možda ste propustili...

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

Najčitanije iz rubrike