Svijet
STANOVNICI REKLI SVOJE

Kanzas protiv restrikcija prava na pobačaj
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
Glasači u Kanzasu u utorak su na biralištima odbacili pokušaj uklanjanja zaštite prava na pobačaj iz ustava te savezne države, u prvom glasanju o pravima na abortus otkad je američki Vrhovni sud odbacio presudu Roe v. Wade.

Prema prebrojenih 98 posto glasova, amandmanu se protivi 59 posto birača, a 41 posto ga je podržalo. To znači da parlament Kanzasa s republikanskom većinom neće moći donositi restrikcije prava na pobačaj u toj konzervativnoj saveznoj državi, u koju su stizale pacijentice iz obližnjih Teksasa, Oklahome i Missourija, gdje je abortus potpuno zabranjen.

Demokrati su nakon tih rezultata ohrabreni da će pitanje pobačaja u studenome, na izborima na sredini mandata, privući birače na njihovu stranu, iako ih zabrinjava rast inflacije. “Ovo bi trebao biti poziv na buđenje za protivnike pobačaja”, rekao je Neal Allen, politolog sa Sveučilišta Wichita. “Kad potpuna zabrana postane realna mogućnost, imate mnogo ljudi koji izlaze na birališta te gubite mnogo više umjerenih pobornika restrikcija pobačaja”, dodao je.

Ovo glasanje u Kanzasu prvo je od nekoliko njih u SAD-u - Kentucky, Kalifornija, Vermont i vjerojatno Michigan idu na birališta na jesen.

Predsjednik Joe Biden pridružio se demokratima diljem zemlje, koji su pohvalili rezultate u Kanzasu. “Ovo glasanje jasno pokazuje ono što znamo: većina Amerikanaca slaže se da žene trebaju imati pristup pobačaju i moraju imati pravo same donositi zdravstvene odluke”, priopćio je Biden. H
Možda ste propustili...

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

Najčitanije iz rubrike