Crna kronika
OPĆINSKI SUD OSIJEK OSUDIO GA NA NOVČANU KAZNU

Presuda Osječaninu koji je ukrao pa spalio automobil u Kirovoj ulici u Osijeku
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.

Tridesetogodišnji Osječanin osuđen je na ukupnu kaznu u iznosu od 14.300 kuna jer je vozio automobil, koji je prethodno "posudio", bez položenog vozačkog ispita, izazvao prometnu nesreću, te zapalio vozilo 15. siječnja 2020. godine. Iako je pobjegao, policija ga je otkrila deset mjeseci poslije.



Osumnjičen je da je u Bračkoj ulici ukrao parkirani i otključani automobil 37-godišnjeg Osječanina. Ukradenim autom odvezao se u Ulicu Josipa Reihl Kira i zapalio ga. Požar su ugasili pripadnici JVP-a Osijek. Općinski sud u Osijeku, za vožnju bez položenog ispita, nepravomoćno je 30-godišnjaka osudio na 10.000 kuna. Na još 1300 kuna osuđen je jer se automobilom, osječkih registracija, kretao istim kolnikom Ulice Josipa Reihla Kira od juga prema sjeveru, a dolaskom do raskrižja s Bračkom ulicom nije se kretao sredinom obilježenog prometnog traka, već je prešao na zapadni prometni trak i sletio vozilom na travnatu površinu sa zapadne strane ceste. Ondje je desnim bočnim dijelom vozila udario u prometni znak i trepćuće žuto svjetlo. Potom je zaustavio vozilo na cesti u Kirovoj ulici, i zapalio ga! Zato što je otišao s mjesta nesreće, a da nije ostavio podatke o sebi i vozilu kojim je prouzročio prometnu nesreću, kažnjen je s još 3000 kuna.

Kazna mu je objedinjena, na 14.300 kuna, a mora ju platiti u roku od četiri mjeseca po pravomoćnosti presude. Ako u navedenom roku plati dvije dvije trećine izrečene novčane kazne, smatrat će se da je novčana kazna u cijelosti uplaćena. Osječaninu je određena i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B-kategorije u trajanju od tri mjeseca, koja će se, naravno, izvršiti tek kada položi vozački ispit.

Sudu mora platiti 150 kuna paušalnog troška postupka te trošak izrade situacijskog plana prometne nesreće u iznosu od 200 kuna, također u roku od četiri mjeseca po pravomoćnosti presude.

Sud je održao ročište glavne rasprave 5. srpnja u odsutnosti okrivljenog Osječanina kojeg je pozvao na ročište preko oglasne ploče suda jer je provjerom u službenim evidencijama MUP-a RH utvrdio da okrivljenik nema aktivno prebivalište, ni boravište u Hrvatskoj. No sud je procijenio da usmeno ispitivanje 30-godišnjaka i nije nužno za utvrđenje bitnih i odlučnih činjenica za postupak, pa je tijekom glavne rasprave ispitan jedino policajac koji je bio na očevidu nakon što je Osječanin zapalio automobil. S.Lacić
Možda ste propustili...

NA PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Pijan pokušao autom u BiH

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike