Novosti
MINISTRICA NIKOLINA BRNJAC O TURISTIČKIM REZULTATIMA U PRVIH SEDAM MJESECI:

Na 96 posto smo noćenja u odnosu prema 2019., fiskalizacija 33 posto veća
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci ostvareno je više od 10 milijuna turističkih dolazaka i 56 milijuna noćenja i sad smo na 96 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu, izjavila je u srijedu ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Najviše noćenja je, prema riječima ministrice Brnjac, ostvareno u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, a prema tržištima, najveći broj noćenja ostvaruju gosti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke i Ujedinjenog Kraljevstva. Prema podacima Hrvatske narodne banke tijekom siječnja, veljače i ožujka ove godine prihodi stranih turista su iznosili 495 milijuna eura, što je rast od dva posto u odnosu prema istom razdoblju pretpandemijske 2019. godine. Fiskalizacija pak pokazuje da je u prvih sedam mjeseci ove godine fiskalizirano računa u vrijednosti 33 posto višoj nego u istom razdoblju 2019.

Premijer Andrej Plenković i članovi Vlade sastat će se u četvrtak u Zadru s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima. Razgovarat će o dosadašnjim turističkim rezultatima i daljnjim planovima za turističku sezonu. Prvi ovogodišnji test, kako je navela Brnjac, bili su uskrsni praznici, koji su protekli iznimno dobro, zatim su Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica organizirali na ključnim emitivnim tržištima predstavljanje turističkih proizvoda koji su visoke kvalitete, što se pokazalo izuzetno dobrim. Na sastanku će se, kako je najavila, razgovarati o problematici radne snage, odnosno daljnjim mjerama kako dodatno ubrzati proceduru digitalizacije. Razgovarat će se i o novom zakonu o radu, kazala je Brnjac, navodeći kako je prijedlog bio da se uvedu vaučeri prema uzoru na poljoprivredu i da se proširi mogućnost dodatnog rada, najviše do 16 sati na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme. Također, razgovarat će se o neprocijenjenom građevinskom zemljištu i donošenju uredbi koje bi omogućile investicije. Ove je godine otvoreno osam hotela s 4 i 5 zvjezdica i važno je staviti naglasak na povećana ulaganja u taj segment, kaže Brnjac.

Najavljuje da će se razgovarati i o rastu cijena energenata - poduprijet će se postavljanje solarnih panela i investiranje u energetsku učinkovitost u turističkom sektoru. "Važno je poslati poruku da će upravo u novoj financijskoj omotnici biti predviđena sredstva za investicije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) i investicije u energetsku učinkovitost", kaže ministrica. Dodaje da će biti održana i prezentacija Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. (NPOO) ističući da su prvi put izborena nepovratna sredstva za sektor turizma kroz NPOO i operativne programe, što će omogućiti zelenu tranziciju. H
U izboru Guardiana
Guardian je sastavio listu od 40 najboljih plaža za 2022. godinu, na koju su uvrštene i tri hrvatske: uvala Krivica na Lošinju, plaža Divna na Pelješcu i uvala Mlini koja je dio Paklenih otoka. "Možda šljunčanu plažu u Krivici čini posebnom činjenica da morate pješačiti niz kamenitu stazu 30 minuta. Nagrada je bistra, duboka, tirkizna voda u uvali okruženoj borovima, a društvo prave samo jedrilice u uskom kanalu. Lošinj je jedno od najmirisnijih mjesta u Hrvatskoj", kažu za uvalu Krivica. "Podmorje između plaže i otočića sjajno je za ronjenje", navode za Divnu. "Šljunčana plaža s mirisom borova pruža prekrasan opušteni ugođaj, a nevjerojatno čista plavo-zelena voda tjera ljude na ronjenje satima", kažu za uvalu Mlini na otočiću Marinkovac.

Možda ste propustili...

DAN PRIJE IZBORA

Kraj nastave do 18.30 sati

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost