Novosti
MINISTRICA NIKOLINA BRNJAC O TURISTIČKIM REZULTATIMA U PRVIH SEDAM MJESECI:

Na 96 posto smo noćenja u odnosu prema 2019., fiskalizacija 33 posto veća
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci ostvareno je više od 10 milijuna turističkih dolazaka i 56 milijuna noćenja i sad smo na 96 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu, izjavila je u srijedu ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Najviše noćenja je, prema riječima ministrice Brnjac, ostvareno u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, a prema tržištima, najveći broj noćenja ostvaruju gosti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke i Ujedinjenog Kraljevstva. Prema podacima Hrvatske narodne banke tijekom siječnja, veljače i ožujka ove godine prihodi stranih turista su iznosili 495 milijuna eura, što je rast od dva posto u odnosu prema istom razdoblju pretpandemijske 2019. godine. Fiskalizacija pak pokazuje da je u prvih sedam mjeseci ove godine fiskalizirano računa u vrijednosti 33 posto višoj nego u istom razdoblju 2019.

Premijer Andrej Plenković i članovi Vlade sastat će se u četvrtak u Zadru s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima. Razgovarat će o dosadašnjim turističkim rezultatima i daljnjim planovima za turističku sezonu. Prvi ovogodišnji test, kako je navela Brnjac, bili su uskrsni praznici, koji su protekli iznimno dobro, zatim su Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica organizirali na ključnim emitivnim tržištima predstavljanje turističkih proizvoda koji su visoke kvalitete, što se pokazalo izuzetno dobrim. Na sastanku će se, kako je najavila, razgovarati o problematici radne snage, odnosno daljnjim mjerama kako dodatno ubrzati proceduru digitalizacije. Razgovarat će se i o novom zakonu o radu, kazala je Brnjac, navodeći kako je prijedlog bio da se uvedu vaučeri prema uzoru na poljoprivredu i da se proširi mogućnost dodatnog rada, najviše do 16 sati na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme. Također, razgovarat će se o neprocijenjenom građevinskom zemljištu i donošenju uredbi koje bi omogućile investicije. Ove je godine otvoreno osam hotela s 4 i 5 zvjezdica i važno je staviti naglasak na povećana ulaganja u taj segment, kaže Brnjac.

Najavljuje da će se razgovarati i o rastu cijena energenata - poduprijet će se postavljanje solarnih panela i investiranje u energetsku učinkovitost u turističkom sektoru. "Važno je poslati poruku da će upravo u novoj financijskoj omotnici biti predviđena sredstva za investicije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) i investicije u energetsku učinkovitost", kaže ministrica. Dodaje da će biti održana i prezentacija Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. (NPOO) ističući da su prvi put izborena nepovratna sredstva za sektor turizma kroz NPOO i operativne programe, što će omogućiti zelenu tranziciju. H
U izboru Guardiana
Guardian je sastavio listu od 40 najboljih plaža za 2022. godinu, na koju su uvrštene i tri hrvatske: uvala Krivica na Lošinju, plaža Divna na Pelješcu i uvala Mlini koja je dio Paklenih otoka. "Možda šljunčanu plažu u Krivici čini posebnom činjenica da morate pješačiti niz kamenitu stazu 30 minuta. Nagrada je bistra, duboka, tirkizna voda u uvali okruženoj borovima, a društvo prave samo jedrilice u uskom kanalu. Lošinj je jedno od najmirisnijih mjesta u Hrvatskoj", kažu za uvalu Krivica. "Podmorje između plaže i otočića sjajno je za ronjenje", navode za Divnu. "Šljunčana plaža s mirisom borova pruža prekrasan opušteni ugođaj, a nevjerojatno čista plavo-zelena voda tjera ljude na ronjenje satima", kažu za uvalu Mlini na otočiću Marinkovac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana