Regija
U VUKOVARU 17. RUJNA

Utrka po stubama Vodotornja novost u promidžbi grada
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
Za utrku, koju AK želi učiniti tradicionalnom, do danas je prijavljeno više od 150 sudionika
VUKOVAR



Atletski klub Vukovar organizira utrku stubama vukovarskog Vodotornja nazvanu "Vukovarskih 198".



Ime utrke vezano je uz to što Vodotoranj ima 198 stuba, a svaki će natjecatelj proći i 200 metara memorijalne staze, što znači kako će cilj utrke biti na vrhu poznate vukovarske građevine. Idejni je začetnik te specifične utrke Daniel Lovrinović, tajnik Atletskog kluba Vukovar, koji se rekreativno bavi trčanjem.

- Svako jutro ustanem u pet sati i idem trčati prije posla, jer smatram da je to mentalna higijena. Kako redovito prolazim pokraj Vodotornja, još dok se obnavljao, pomislio sam kako bi bilo zanimljivo u njemu organizirati utrku. Nekoliko sam puta sudjelovao u Zagrebu na utrci "Zagrepčanka" i trčanje stubama mi je fascinantno. Koliko znam, još uvijek se nigdje nije organizirala utrka u spomeniku kakav je Vodotoranj i vjerovao sam da će privući velik broj sudionika - rekao nam je Lovrinović, objasnivši kako nije bit samo organizirati utrku radi utrke nego i promovirati Atletski klub Vukovar, koji je ove godine počeo aktivno raditi s djecom, a uskoro će imati i aktivnosti za rekreativce.

Želja organizatora je da Vukovar ima koristi od utrke, jer će oni koji dođu izvan grada ostati dan-dva-tri, što znači da će u Vukovaru prespavati, možda pojesti kakav specijalitet, obići muzeje ili druge im zanimljive lokacije. U konačnici, bit će to još jedna promocija grada na Dunavu. Zainteresirani se mogu prijaviti do 31. kolovoza, online, a Lovrinović je istaknuo kako je dosad prijavljeno više od 150 sudionika od 240, koliki je maksimalan broj.

- Ne možemo primiti više trkača jer Vodotoranj radi i uspjeli smo ga za utrku dobiti 17. rujna od 8 do 13 sati. Želja nam je da utrka postane tradicionalna. Dosad imamo prijave iz brojnih hrvatskih gradova, doslovno od Vukovara do Dubrovnika, ali i iz inozemstva - Francuske, BiH i Njemačke. Princip same utrke je dosta jednostavan. Iza prvog trkača drugi će krenuti nakon 60 sekundi, a kada na vrh Vodotornja kod zastave dođe osmi natjecatelj, napravit ćemo minutu-dvije pauze, dok prvih sedam ne dođe do dizala koje će ih odvesti dolje. Kada dođu do dizala, startat će sljedeći trkač i tako sve dok svi ne prođu planiranu stazu - objasnio je.

Ne žele staviti kraće razmake između sudionika jer je stubište usko i ne može se neometano zaobići prethodnika kojem će možda do vrha trebati više vremena.

Dragana Korpoš
DIZAJNIRANA SPECIFIČNA MEDALJA I PEHARI
Svaki će sudionik dobiti medalju što ju je dizajnirao Siniša Mareković, koji prigodne medalje dizajnira godinama i član je Atletskog kluba Sljeme.

- Kao trkača ponekad me na sudjelovanje dodatno motivira izgled medalje. Kada vidim da je prelijepa, kažem kako je moram imati u svojoj kolekciji. Naš je klub, preuzevši ulogu organizatora, prvoga dana postavio cilj da sve mora biti kvalitetno. Ništa ne radimo “ofrlje”, tako da i medalja ljude mora oboriti s nogu. Također, najbržih troje u muškoj i ženskoj konkurenciji bit će nagrađeni dodatnim peharom, koji je još uvijek u izradi, ali će svakako biti specifičan - poručio je te potvrdio kako su testirali dionicu i za sada najbolje neslužbeno vrijeme iznosi 2 minute i 21 sekundu.

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike