Regija
KORNJAČE STIGLE U NOSKOVCE

Dravka priča ima nove stanovnike, obične čančare
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
Udruga za zaštitu životinja AWAP dopremila je pet mužjaka i pet ženki kornjače čančare

Posjetiteljski centar Dravska priča Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u Noskovcima, prije desetak dana postao je dom novim stanovnicima. Naime, iz Udruge za zaštitu životinja AWAP, kod Zaprešića, u Dravsku priču prevezeno je pet mužjaka i pet ženki spore kopnene kornjače - obične čančare (Testudo hermanni).



Riječ je o jedinoj kopnenoj kornjači u Hrvatskoj, podrijetlom iz porodice kopnica, izuzetno značajnoj i zakonom zaštićenoj vrsti hrvatske faune. Čančara je ozbiljno ugrožena promjenama koje je čovjek izazvao u okolišu, naročito na poljoprivrednim površinama koje se obrađuju pomoću mehanizacije, ali i izlovom i prodajom na crnom tržištu. Zaštićena je na nacionalnoj i međunarodnoj razini, u Hrvatskoj od 1965. godine Rješenjem o zaštiti obične čančare tadašnjega Republičkog zavoda za zaštitu prirode SR Hrvatske.

Ova vrsta kornjače živi u suhim i grmljem obraslim toplim predjelima europskog mediteranskog područja, hrani se travom, lišćem, cvijećem, a rjeđe kukcima, puževima i gujavicama. Može izdržati bez hrane tjednima. Aktivne su danju, većinu vremena provode hraneći se, ili mirujući na suncu ili u hladu. Zimu provode u jami koju iskopaju u zemlji i u kojoj dočekaju proljeće. Žive pojedinačno, a partnere traže samo u vrijeme parenja. Ženka jaja polaže u jamu iz koje mladi izlaze nakon 90 dana. Rastu vrlo sporo i imaju dugi životni vijek. Nema podataka o duljini njihova životnog vijeka, a u zoološkim vrtovima žive i više od sto godina. Neobično je otporna te izuzetno dobro preživljava razne ozljede.

Čančare dopremljene u Noskovce bez problema su se prilagodile promjeni staništa i trajno će biti zbrinute u nastambi za kornjače u Dravskoj priči.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

IMA NAJBOLJE VINO SLATINSKOG VINOGORJA

Mirko Lukač: Vino se mora osluškivati

GRAĐA O USTANOVI U VUKOVARSKOM ARHIVU NA 46 JE DUŽNIH METARA

Izložba o Brodskoj imovnoj općini, znamenitoj zgradi iz 1873. u središtu Vinkovaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura