Novosti
SJEĆANJE NA GENOCID U DRUGOM SVJETSKOM RATU

Komemoracija romskim žrtvama
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.
Nakon završetka svečane komemoracije romskim žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu u Uštici, saborski zastupnik Veljko Kajtazi novinarima je izjavio kako je to prvi put da Romi počinju javno govoriti o stradanjima svojih sunarodnjaka. "Ostvarili smo naš cilj da ovdje dovedemo što veći broj mladih Roma, kako bi ih upoznali s prošlošću", rekao je dodavši kako sada na svečanost dolaze i visoki državni dužnosnici.

Na pitanje očekuje li ispriku predsjednika Zorana Milanovića za posljednje izjave o Romima, Kajtazi je izbjegao konkretno odgovoriti. "Stojim iza svega što sam ranije rekao i u budućnosti ću se uvijek kao saborski zastupnik zauzimati za interese Roma. Nisam upoznat s visokom politikom, ali kada su u pitanju interesi Roma, ja sam tu prvi", rekao je.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra kako izjave Milanovića nisu bile dolične, pa bi bilo dobro da se ispriča. Prisjetio se pritom da su zločini nad Romima u vrijeme NDH počinjeni i u njegovu mjestu, Orahovici. Romi su tamo bili vrijedni građani, majstori i radnici, a jednog dana samo su nestali, romska i židovska djeca nisu došla u školu jer su jednu noć svi odvedeni. "Mislim da romskoj manjini treba pomoći i pružiti im šansu da iskažu sve svoje sposobnosti", zaključio je Mesić.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako se gradska vlast zauzima za veća prava svih nacionalnih manjina u Zagrebu, pa tako i Roma. "Mi imamo najizdašnije stipendije za učenike i studente iz romske zajednice", rekao je Tomašević. H