Novosti
NAKON SASTANKA O STATUSU LIJEČNIKA I KOREKCIJI KOEFICIJENATA

Hrvatska liječnička komora: S Ministarstvom zdravstva određeni konkretni rokovi za zahtjeve liječnika
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.

U Ministarstvu zdravstva u utorak je održan sastanak s predstavnicima krovnih liječničkih organizacija o rješavanju statusa liječnika i korekciji koeficijenata, a iz Ministarstva su uoči sastanka poručili da su se zahtjevi počeli rješavati i ponovili da su plaće već povećane za 40 posto. Ukupno povećanje izdataka za zaposlene u zdravstvu u prethodne četiri godine za postojeće i novozaposlene liječnike, uključujući i COVID dodatak od 10 posto, čini porast od 3,5 milijardi kuna, odnosno 40 posto, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš, koji je na sastanku sudjelovao online. Liječničke organizacije traže od Beroša da hitno riješi pitanje reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), donošenje Zakona o radno-pravnom statusu i plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora, kao i reguliranje postojećeg sustava koeficijenata plaća određenih kategorija liječnika.



Liječničke udruge također traže da Vlada izjednači koeficijente usmjerenih specijalista s užim specijalistima koji su specijalizirali prema ranijim pravilnicima, izjednači koeficijente liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s liječnicima u bolnicama te da podigne koeficijente specijalizantima. Jedan je od zahtjeva i da se specijalizantima priznaju dodaci na uvjete rada prema pojedinom radnom mjestu.

Iz Ministarstva odgovaraju da su HLS i Hrvatska liječnička komora (HLK) već uključeni u izradu prvog nacrta Zakona o radno-pravnom statusu liječnika s unesenom odredbom o reprezentativnosti liječničkog sindikata, a radno-pravni status liječnika i reprezentativnost njihova sindikata uključeni su i u izradu izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti. U planu su dodatna unaprjeđenja radno-pravnog statusa liječnika u sklopu reformskih mjera i zakonodavnih aktivnosti koje će uključiti određivanje koeficijenata vezano uz specijaliste i uže specijaliste i izjednačiti visine koeficijenta specijalista u bolnici i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Hrvatska liječnička komora (HLK) priopćila je da su na sastanku, na inzistiranje predstavnika liječnika, prihvaćeni konkretni rokovi za ispunjenje zahtjeva krovnih liječničkih organizacija. Iako su predstavnici liječničkih udruga prvo izrazili nezadovoljstvo sastankom, ustvrdivši da nisu dobili nikakva obećanja ni rokove, HLK je kasnije objavio priopćenje u kojemu tvrdi suprotno. Kažu kako je dogovoreno da se reprezentativnost Hrvatskog liječničkog sindikata riješi do početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru u zdravstvu, tj. do 31. listopada. Također je dogovoreno da je rok za korekciju koeficijenata za liječnike kraj godine, tj. da ti troškovi moraju biti planirani u prijedlogu proračuna za 2023. godinu. Oko donošenja zakona o radno-pravnom statusu i plaćama liječnika dogovoreno je da rok njegova donošenja bude završetak proljetnog zasjedanja Sabora u 2023. Iz HKL-a poručuju da osnivanje različitih povjerenstava ne rješava nagomilane probleme te se slažu s izjavom ministra Vilija Beroša da su bitna djela, a ne riječi. Stoga će daljnje poteze i korake Ministarstva ocjenjivati isključivo prema provedenim djelima. H
U Ministarstvu ističu da se u četiri godine zaposlilo 1888 liječnika, od toga u prošloj godini njih 344

Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

Najčitanije iz rubrike