Sport
HRVATSKA VEČERAS (19) OTVARA KVALIFIKACIJE ZA EUROVOLLEY

Nakon trotjednih priprema Cipar u Gradskom vrtu ne bi trebao biti neki problem
Objavljeno 3. kolovoza, 2022.

Tri tjedna su se najbolji hrvatski odbojkaši pripremali u osječkom Gradskom vrtu, gdje večeras otvaraju kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2023.



Izabranicima Cedrica Enarda to je već treće ljetna akcija, ujedno i najvažnija. Dvije prethodne bile su uspješne. Hrvatska je osvojila broncu u Europskoj Zlatnoj ligi, a potom se u srpnju okitila i naslovom pobjednika Mediteranskih igara. No još prilikom okupljanja početkom svibnja jasno se naglasilo i dalo do znanja da je najvažnije izboriti odlazak na Eurovolley sljedeće godine. Od samostalnosti naši su odbojkaši samo četiri puta igrali protiv kontinentalne konkurencije, a sada imaju priliku i drugi put povezati dva odlaska na EP uzastopce. To im je pošlo za rukom 2005. i 2007., a Hrvatska je u toj konkurenciji igrala još 2015. i prošle godine, kada smo zaustavljeni u osmini finala. Tamo smo pak došli nakon 3:2 pobjede protiv Estonije, koju je s klupe vodio aktualni hratski izbornik. Naravno, Enard priželjkuje to ponoviti i s izabranom vrstom koju je preuzeo ove godine i s kojom je u kratkom razdobolju ostvario zapažene uspjehe.

- Dugo smo na okupu, a posljednja tri tjedna sve su misli usmjerene kvalifiakcijskim obvezama. Dočekujemo ih spremni, naravno, želja je završiti prvi u skupini i direktno se plasirati - jasan je francuski stručnjak, koji ipak zna da se viza za EP mora izvaditi na parketu i u šest nadolazećih utakmica u kolovozu.

Prvi protivnik večeras od 19 sati je Cipar. Očekuje se dobar start i pobjeda u Gradskom vrtu, protiv selekcije koja je ipak objektivno slabija od domaćina.

- Start je uvijek važan, ne podcjenjujemo nikoga, protiv svakog moramo ići punom snagom. U nekim prijateljskim provjerama nije uvijek bilo tako, čim je izostao onaj pravi momčadski duh, našli bismo se u problemima. No bilo je dovoljno vremena da se odmorimo nakon Mediteranskih igara, te maksimlano pripremimo u ova tri osječka tjedna, u kojima smo, vjerujem, dostigli potrebnu razinu forme. Ako želimo biti prvi, naravno da na domaćem parketu moramo biti maksimalni - naglašava Enard, koji smatra da će već prve dvije utakmice pokazati kakav je odnos snaga u skupini. Inače, u kvalifikacijama ih je ukupno sedam, uz našu, još tri čine četiri reprezenatacije, u preostalima igra po jedna manje. Odlazak na EP nosi i drugo mjesto (pet najboljih drugoplasiranih), stoga će svaka utakmica i svaki rezultat biti važni u borbi za poredak u vrhu.

Gledajući euroranking, Hrvatska stoji najbolje u svojoj skupini, trenutno je na 16. mjestu. Slijedi Grčka (21.), u koju se četiri dana poslije ide na prvo gostovanje u sklopu skupine E, koju još čine Norveška (31.) i naš večerašnji rival, Cipar, koji drži 38. mjesto od ukupno 56 selekcija koje igraju odbojku na Starom kontinentu.

Za predstojeće kvalifikacije Enard i njegovi pomoćnici (Tomislav Ćošković i Mario Teppert) izabrali su 14 igrača. Na okupu je društvo koje je dosada imalo uspješno rezultatsko ljeto i od kojeg se očekuje da tako i nastavi. Tijekom osječkih priprema bilo je i nekih problema s ozljedama, ali one nisu ozbiljnije i Hrvatska na otvaranju ciklusa u kojem traži vizu za Eurovolley ide po pobjedu u najjačem sastavu. Protiv Cipra u zapisniku će biti: Petar Višić, Bernard Bakonji (dizači), Leo Andrić, Petar Đirlić (korektori), Marko Sedlaček, Filip Šestan, Tino Hanžić, Ivan Zeljković (primači), Krunoslav Nikačević, Ivan Mihalj, Stipe Perić (srednji blokeri) te Hrvoje Pervan i Tino Busak Vidaković (liberi).

Nino Benčina
ULAZ BESPLATAN, DOBRODOŠLI SVI
Protivnici u skupini nisu možda preatraktivni, ali to ne znači da večeras ne treba pohoditi tribine dvorane Gradski vrt. Naprotiv. Hrvatska odbojka u cijelini ovog ljeta niže sjajne rezultate, posljednji je ostavren prije tri dana u Zadru, gdje su naše odbojkašice potvrdile nastup u Ligi nacija sljedeće godine. Slavilo se u Dalmaciji, trebalo bi se i u Slavoniji, gdje će naši odbojkaši odigrati sve tri domaće utakmice u sklopu skupine E. Nakon Cipra u goste još stižu Norveška (10. kolovoza) i Grčka (17. kolovoza). Jest, ljeto, vrućine i sportski događaji u zatvorenom nisu idealna kombinacija, ali odbojkaši zaslužuju potporu, s kojom se lakše može i do željenog rezultata. Na sve tri utakmice u Gradskom vrtu ulaz je besplatan, stoga dođite i podržite Hrvatsku.

Možda ste propustili...

POBJEDOM ČESTITATI NAVIJAČIMA ROĐENDAN

Napokon smo uhvatili zamah i naravno da ne mislimo sad stati

TEŽAK UDARAC ZA ŠKOTSKU

Ferguson neće moći na eurosmotru

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

Najčitanije iz rubrike