Osijek
OSJEČANIN NASJEO NA PRIČU NEPOZNATE OSOBE

Javio se na poziv, pa ostao bez 205.000 kuna s računa
Objavljeno 3. kolovoza, 2022.
Nepoznati prevarant prodao je priču 53-godišnjaku da mu je računalo hakirano

Unatoč brojnim upozorenjima policije da građani nigdje i nikada ne daju sve podatke sa svojih bankovnih kartica, i nigdje ih ne zapisuju, uvijek ima onih koji to zanemare, pa ostanu bez velike svote. Najnovija prijevara u nizu zbila se u subotu, kada je nepoznata osoba s inozemnog broja nazvala 53-godišnjaka iz Osijeka. Neznanac se Osječaninu predstavio kao djelatnik Microsofta i prodao mu priču...



U razgovoru je prevarant 53-godišnjaku rekao da je hakiran, te da na svoje računalo instalira aplikaciju i unese svoje podatke i podatke bankovne kartice. Nakon unošenja podataka s računa mu je skinuto 205.000 kuna. Osječanin nije imao izbora nego prijaviti to policiji, koja je pokrenula potragu za lopovom, koji se nalazi - tko zna gdje.

Cipar, Maroko...


- Upozoravamo građane da podatke sa svoje bankovne kartice ne upisuju na sumnjive stranice ili aplikacije. Kako ne biste postali žrtva prevaranta, savjetujemo da ne prihvaćate olako neprovjerena poznanstva i neuobičajene zahtjeve za novčane uplate. Jedna od najučinkovitijih obrana od prijevara preko interneta je podizanje svijesti potencijalnih žrtava o opasnostima s kojima se mogu susreti na internetu - upozorili su još jednom iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Inače, pozivi prevaranta stižu s pozivnog broja Cipra, Maroka, ali i Slovenije... Najčešće se građani na takve pozive i ne javljaju, ali očito ima onih koji i dalje to čine.

Iako je ova prijevara počela telefonskim pozivom, građani i dalje vjeruju neznancima na internetu, a samo dva dana prije ovog slučaja osječka je policija izvijestila o slučaju u kojem je jedan Slavonac ostao bez gotovo pola milijuna kuna. Tijekom lipnja nepoznata je osoba porukama preko WhatsAppa kontaktirala 30-godišnjaka i predstavila se kao trgovac kriptovalutama te mu predložila ulaganje u nove kriptotokene, koji trebaju izići na tržište. Na savjet nepoznate osobe, 30-godišnjak je u više navrata na kriptoračun uplatio oko 450.000 kuna (!?), a nepoznata je osoba novac potom prebacila na drugi račun.

I iz Hrvatske udruge banaka (HUB) upozorili su građane kako je, bilo da plaćaju račune, koriste se uslugama online kupnje, bilo da razmjenjuju poruke s prijateljima, iznimno važno da su sigurni i zaštićeni dok su na internetu. "Elektroničke i tekstualne poruke, telefonski pozivi i pisma koje vam šalju prevaranti često su uvjerljivi i izgledaju posve vjerodostojno, stoga je nužno biti na oprezu ako naiđete na nešto sumnjivo", upozoravaju iz HUB-a.

CVC/CVV broj


Očito nije zgorega podsjetiti ni na osnovno ponašanje pri kupoprodaji na internetu, jer građani i dalje upozorenja ne slušaju.

- Ponovno apeliramo na građane da budu oprezni prilikom plaćanja na internetu i poziva na laku zaradu i slično! Na internetu ili društvenim mrežama nemojte davati svoje podatke i podatke kartica tekućih računa. Zaštitite svoje podatke i podatke svojih kartica. Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve su inovativnije. Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - vaš novac i/ili bankovne podatke. Pazite na svoje podatke! Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun dovoljno je upisati samo IBAN - poručuju iz policije.

Sandra Lacić
+357 +212
BROJEVI KOJE TREBA IGNORIRATI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike