Regija
UVEDENI PRIJEPODNEVNI TERMINI

U kolovozu prvi pokop u 10 sati, a drugi u 11
Objavljeno 3. kolovoza, 2022.
Univerzal: Zbog velikih smo vrućina posljednje ispraćaje odlučili prilagoditi ranijem i podnošljivijem dijelu dana
ĐAKOVO - Početkom kolovoza Komunalno poduzeće Univerzal, što upravlja Gradskim grobljem u Đakovu i prigradskim grobljima, prelazi na novi režim (određivanja) termina pokopa, počevši od 10 sati, a svaki idući je sat poslije, u 11, odnosno u 12 sati.

Naišlo je to na brojne, pa i burne, reakcije dijela građana, među kojima ima i onih koji traže vraćanje na pretpandemijske termine pokopa – u 15, 16 i 17 sati. U komunalcu prijepodnevnu satnicu pogreba, koja će vrijediti do kraja kolovoza, objašnjavaju izbjegavanjem velikih vrućina, kao i time da su se na nove termine odlučili tragom zahtjeva građana, također zbog izbjegavanja visokih temperatura.

- Zbog velikih smo vrućina posljednje ispraćaje i pokope pokojnika odlučili prilagoditi ranijem, podnošljivijem dijelu dana, pa je u kolovozu prvi pokopni termin u 10 sati. Na prigradskim će grobljima najčešće to biti i jedini termin, a na Gradskom groblju drugi će se dnevni ukop organizirati u 11 sati. Znamo da će biti negodovanja, ali odmicanjem dana temperatura zraka raste i maksimumi se bilježe kasno poslijepodne, pa je sigurno teže stajati na suncu, bez trunke hladovine, u 16 nego u 10, 11 ili 12 sati. Slična je pogrebnička praksa uobičajena u drugim urbanim sredinama u okolici i pokazala se prihvaćenom - kaže Univerzalov direktor Stjepan Ripić. Dodaje kako su pomicanje rasporeda pokopa unaprijed već pozdravili i podržali đakovački župnici, koji su o tome prvi informirani.

U Univerzalu ranije termine vide i kao olakšanje za obitelji pokojnika, koje se u crnini i atmosferi boli, unatoč vrućini i žezi, najduže zadržavaju na mjestu pogreba.

Prema starom rasporedu, onom prije pandemije korone i protuepidemijskih mjera, među kojima je svojevremeno bila i ona o ograničenom broju osoba na pokopima, odnosno pokapanje samo u krugu obitelji, pogrebi su se održavali u 15, 16 i 17 sati. U pandemijskom vremenu i vremenu mjera posljednji ispraćaji pomaknuti su na ranije termine, na 14 i prije toga na 13 odnosno 12 sati. Ako bi na đakovačkim grobljima u danu bio samo jedan pokop, održao bi se u 14 sati. Neki građani negoduju navodeći da se termini pogreba poklapaju s njihovim radnim vremenom, što mnoge onemogućuje u dolasku na posljednji ispraćaj.

- Svaki poslodavac koji ima ljudskosti pustit će zaposlenika na sprovod - poručuju iz Univerzala, u kojem osim velikim vrućinama novi režim pokopa objašnjavaju i jednostavnijom organizacijom posla, i to u okvirima radnog vremena, jer je posrijedi jednosmjenski rad. Dodaju kako su novi, prijepodnevni, termini pokopa način da se izbjegnu situacije na velikim vrućinama kao što je kopanje i zatrpavanje zemljanih grobova.

Novi režim određivanja termina pokopa vrijedi do rujna, s čijim će se početkom, s posustajanjem vrućina, vratiti uobičajenom rasporedu pogreba, ravnajući se prema prvom u 14 sati, a o čemu će komunalno poduzeće ponovno izvijestiti lokalnu javnost.

Suzana Župan
Problema ne bi trebalo biti ni s karminama
U đakovačkom komunalcu Univerzalu dodaju kako privremeni, kolovoški, prijepdonevni termini pokopa na području grada Đakova probleme ne bi trebali stvoriti ni kada je riječ o karminama, jer da će s njima one sada, do rujna, biti upravo u vrijeme objeda, odnosno ručka. Inače, na Gradskom groblju u Đakovu od početka 2022. godine do 31. srpnja održana su 132, a na grobljima prigradskih naselja 80 pokopa. Tijekom prvog “punog” ljetnog mjeseca, srpnja, na Gradskom groblju održana su 24 pogreba, a na prigradskim grobljima njih jedanaest.

Stjepan Ripić

direktor Univerzala

Slična je pogrebnička praksa uobičajena u drugim urbanim sredinama u okolici i pokazala se prihvaćenom. Pomicanje rasporeda pokopa unaprijed su već pozdravili i podržali đakovački župnici

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike