Mozaik
U PETAK, 5. KOLOVOZA, NA MLJETU

Dokumentarac o Ane,
promotorici Hrvatske
Objavljeno 3. kolovoza, 2022.
U petak, 5. kolovoza, pretpremijerno će biti prikazan dokumentarni film "Ane Mljećka", iz produkcije emisija pučke i predajne kulture HTV-ova Programskoga odjela Kultura. Prva projekcija bit će u 17 sati, u Pomeni, u dvorani hotela "Odisej", a druga iste večeri u kinu "Mediteran", u Goveđarima, mjestu u Nacionalnom parku Mljet, s početkom u 22 sata. Pretpremijera filma je u organizaciji TZ-a općine Mljet.

Film "Ane Mljećka" sniman je od 28. srpnja do 8. kolovoza 2021. godine, na brojnim lokacijama otoka Mljeta. U prijedlogu stručnih suradnica Julije Kaleb i Marije Mrgudić da se snimi film o Ani Stražičić Rodriguez, Mljećanki koja od rane mladosti živi i radi u Americi, a s obje strane oceana je svi znaju kao Anu Mljećku, humanitarku i promotoricu Hrvatske u svijetu, autori filma Ljiljana Šišmanović i Davor Borić prepoznali su filmsku priču univerzalne vrijednosti. Portretirajući jednu ženu i jedan otok i njihovu neraskidivu vezu, film govori o tradicijskoj kulturi i svim izazovima da se ona sačuva u suvremenom svijetu.

Osobnost Ane Mljećke, njezine vještine i znanja, kulinarsko umijeće, entuzijazam i anganžman na očuvanju tradicijskih otočkih vrijednosti, pokretač su radnje koja prati Anu Mljećku u njezinoj mljetskoj svakodnevici tijekom nekoliko dana ljeta te uoči i za vrijeme održavanja 41. južnodalmatinske regate. Sudionike regate Ane ugošćuje u svom kominu, ispod bora u dvorištu roditeljske kuće u Pomeni, uz krpanje "mriža", pjesmu i tradicionalna jela koja je sama pripremila.

Direktor fotografije je Dušan Vugrinec, snimatelj bespilotnom letjelicom Branko Drakulić, tonski snimatelj Dario Mačešić, majstor rasvjete Damir Staneković, koloristica Iva Blašković, tonska obrada Robert Stanić, vozač Krešo Gršić, asistentica redatelja Žaklina Komljen, producent Filip Marešić, montažerka je Irena Korpes, scenarij i režiju potpisuju Ljiljana Šišmanović i Davor Borić, a urednica je Ljiljana Šišmanović. Gledatelji Hrvatske televizije film će premijerno moći vidjeti u nedjelju, 25. rujna 2022., u 11.10h, na Prvome programu HTV-a (HRT-HTV1). T.K.
Možda ste propustili...

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

Najčitanije iz rubrike