Kultura
JEDAN OD NAJCJENJENIJIH VIOLINISTA SVOJE GENERACIJE

Uzbudljiv program Romana Simovića na DLJI
Objavljeno 3. kolovoza, 2022.
Jedan od najcjenjenijih violinista svoje generacije Roman Simović nastupio je na Dubrovačkim ljetnim igrama u atriju Kneževa dvora ostavivši snažan dojam izvedbom uzbudljivog programa.

Dojmljiv i slikovit program sinoćnjeg koncerta činile su uzbudljive sonate Eugènea Ysaÿea, odnosno djelo "Šest sonata za solo-violinu", čija tehnička zahtjevnost i harmonijska originalnost iziskuju najvišu razinu izvedbe, u ponekim pasažima gotovo do same perfekcije, a upravo je nepokolebljivu virtuoznost ostvario Roman Simović sinoć u Dvoru, gdje je nastupio ponovno nakon šest godina. Ysaÿeve sonate smatraju se svojevrsnim stilskim mostom između starog i novog, tradicije i improvizacije te presjekom violinističkih tehnika i pristupa - modelirane prema Bachu, a inspirirane ponajboljim violinistima 20. stoljeća i njihovim autentičnim stilovima i načinima sviranja. Tako je jedinstveni pojedinačni temperament svake sonate Simović minuciozno iznijansirao, sabran i pronicav u svojoj izvedbi, koja je na poseban način fascinirala spretnom prirodnošću i lakoćom muziciranja. U cijelosti utjelovljujući skladateljevu viziju pravog violinista koji je ujedno i mislilac i pjesnik, Simović je besprijekorno demonstrirao puninu raspona emocija i tehnika te svu ljepotu i poeziju svog instrumenta, u čemu je publika u Dvoru ne samo istinski uživala nego i prepoznala i cijenila ispraćajući svaku sonatu dugim pljeskom, na kraju ga uz ovacije vraćajući na poklon nekoliko puta. Ne iznenađuje zato Simovićeva impresivna biografija i trenutni angažman koncert-majstora Londonskog simfonijskog orkestra, jednog od vodećih svjetskih orkestara uopće, a izvedba dvaju glazbenih dodataka, Bachove Sarabande iz "Partite za solo violinu br. 2 u d-molu" i Sherova "Scherza za solo violinu", kojima je zahvalio očaranoj publici, dodatno je za kraj uveličala već sjajnu glazbenu večer.

Glazbeni program 73. DLJI donosi još jedan solo recital s koncertom pijanista Vadyma Kholodenka u nedjelju, 7. kolovoza, s početkom u 21.30 u atriju Kneževa dvora, a na programu su djela Adesa, Schuberta i Prokofieva. T.K.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u