Sport
NE POPUŠTA NAPETOST U GRADSKOM VRTU

Igra ispod svakog prosjeka: Bjelica hitno mora oživiti momčad
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.
Osijeku se danas tako lako suprotstaviti. Daj mu posjed, jer s loptom ne zna što bi i čekaj svoju priliku

"Teška vremena, prijatelju moj..." Refren pjesme glazbene skupine Neki to vole vruće najbolje opisuje trenutak u kojem se nalazi NK Osijek, ali i njegovu perspektivu. Bijelo-plavi su upali u duboku rupu nakon ispadanja od Kizilžara, pa nije preveliko iznenađenje što je bod iz Gradskog vrta odnio Slaven Belupo.



Koprivničani su i u posljednja dva gostovanja na osječkom stadionu zadali bijelo-plavima gadne glavobolje kada su oni bili u mnogo boljem mentalnom stanju negoli trenutačno, a na kraju Osijek može biti i sretan što u toj utakmici nije izgubio sve jer su gosti pogodili gredu, a pred kraj susreta Žuljević je imao čisti zicer za pobjedu, ali nije bio precizan. A što reći o Osijeku? Najlakše bi se sada bilo nabacivati blatom na Nenada Bjelicu i momčad, ali to neće riješiti problem u kojem se oni nalaze.

Bez samopouzdanja


Ovo je jedan od onih trenutaka kada je biti trener NK Osijek jedna od najsamotnijih dužnosti na svijetu. Još do prije osam dana sve je izgledalo tako idilično. Publika se vratila na tribine Gradskog vrta, Kohorta se ekipirala i omasovila, ali nažalost momčad nije uspjela pratiti te uzlazne trendove. Poraz od Lokomotive, pa šokantno ispadanje od Kizilžara iz Konferencijske lige za 180 stupnjeva su okrenuli atmosferu oko kluba. Remi protiv Slaven Belupa bio je samo logičan slijed svega što se događalo kroz prošli tjedan u kojem su navijači prvi put okrenuli palac dolje Nenadu Bjelici. No klupski čelnici odlučili su "stisnuti zube" u histeriji nakon Kizilžara i Bjelici dati povjerenje. Kada je već tako, onda nema razloga "mesariti" dalje po njegovom statusu već biti tu, te njemu i momčadi pružiti podršku. Osijek ne izgleda dobro, problemi koje ima u organizaciji igre traju još od završnice prošle sezone, a oni su sada još naglašeniji jer je momčad u pitanju samopouzdanja dotaknula dno. Uvukli su se u nju nesigurnost, grč i nekakav strah, čega se neće biti lako riješiti. Ne može se reći kako Osijek protiv "farmaceuta" nije htio, ali kada su noge "drvene", onda malo toga može ići u željenom smjeru. Rastrgana igra, opet previše preskakanja igre, odsječeni napadači sve su to problemi koji izlaze iz veznog reda. Nejašmić se muči, Brlek igra neprepoznatljivo u odnosu prema pripremnom razdoblju, a Kleinheisler je opet žrtva seljakanja po pozicijama. I zbog toga Osijek trenutačno djeluje poput raštimanog orkestra. I zato je ta "nula" protiv Slaven Belupa, koliko god to tužno zvučalo, još i dobar ishod.

- Ishod utakmice je realan. Mi smo bili nešto bolji u prvom, a Slaven Belupo u drugom poluvremenu. Očekivao sam kako ćemo tjelesno pasti nakon sat vremena jer je susret počelo deset igrača koji su igrali protiv Kizilžara. Zato smo pokušali s četiri zamjene podignuti energiju momčadi. Nešto se bilo i pomaknulo, ali nije bilo dovoljno za više od boda. Momčadi ne mogu ništa posebno zamjeriti na angažmanu, ali igra nam je daleko od očekivane. Opet je prisutan bio grč, očigledan je nedostatak samopouzdanja, a to i nije čudno nakon ispadanja od Kizilžara i cjelokupne atmosfere koja je stvorila zbog toga. Moramo nastaviti dalje i što prije pokušati doći do pobjede jer one su najbolji lijek za ovo stanje u kojem se trenutačno nalazimo - rekao je Bjelica.

Pokušava Nenad s raznim kombinacijama dobiti tečnost u igri, ali zasad izostaje prava reakcija. Ovaj je put upario Miereza i Belju u vrhu napada. Toliko smo ih željeli vidjeti zajedno, ali malo toga su pokazali. Možda i zbog toga što kroz cijele pripreme nisu odigrali ni minute zajedno. No, to je sad ipak sekundarni problem.

Vratiti se kolektivnosti


Danas sve izgleda crno, ali izlaz uvijek postoji. Na kraju, nakon kiše uvijek dođe sunce, samo je pitanje kada će granuti bijelo-plavima i njihovim navijačima. Pred Bjelicom je težak posao u kojem treba oživiti momčad.

- Pokušao sam to napraviti nakon poraza od Lokomotive, pa je ispalo kontraproduktivno. Razgovarat ćemo s igračima, poticati ih na daljnji rad te se nadati kako ćemo vrlo brzo biti sposobni igrati na boljoj razini - kaže Bjelica.

Atmosfera na tribinama protiv Slaven Belupa bila je komorna. Kohorta je u prvom dijelu šutjela iz protesta, u nastavku je podrška bila prisutna, a na kraju opet "Bjelice odlazi". Istina, ne tako gromoglasno, ali nezadovoljstvo tinja.

- Poštujem stav navijača i način na koji me sada doživljavaju. Dok je to nezadovoljstvo koje ne prelazi granice normalnog ponašanja, prihvaćam ga i mogu živjeti s njim. Poštujem mišljenje navijača kao i svih ostalih ljudi. Unatoč nezadovoljstvo želim zahvaliti svim simpatizerima NK Osijek što su nas došli podržati u tom susretu. Vide da se mučimo, da nam je teško, a što se mene tiče ova će me situacija ojačati kao čovjeka i trenera - smatra Bjelica.

Valjda će uspjeti pronaći formulu kojom će dovesti momčad u željeno mentalno stanje. Osijek je izgubio ono što ga je najviše krasilo - kolektivnost. U susretu protiv Slaven Belupa naglašeni su bili individualni pokušaji, što je uvijek unaprijed osuđeno na propast. Osijek se prvo i osnovno treba vratiti kolektivnoj igri. Kada igrači opet budu spremni ginuti jedan za drugog, nagrađivati suigrača koji je u boljoj poziciji, slika će se sigurno početi mijenjati nabolje.

- Sad nam treba mir. Za početak trebamo poboljšati jednostavnost u igri, time će doći pobjeda koja će nam početi vraćati izgubljeno samopouzdanje - smatra trener bijelo-plavih.

Morat će i Nenad posegnuti za nekim adutom kojeg je valjda čuvao u rukavu za ovakve dane. Očito je kako osnovne ideje igre trenutačno ne funkcioniraju, pa stoga treba tražiti nova rješenja jer svima koji igraju protiv bijelo-plavih plan igre je vrlo jednostavan. Dajte Osijeku loptu jer ionako ne zna što će s njom i samo čekaj jer pogreška će se već dogoditi.

Nije lako gledati to Osijekovo mučenje sa samim sobom, ali nije ni prvi put da se takvo što događa. Nema se smisla vraćati unatrag i plakati za "prolivenim mlijekom". Fokus treba biti na ono što dolazi i pokušati ovu kompliciranu situaciju ne učiniti još težom.

Dalibor Keler
ŽAPER, CAKTAŠ, LOVRIĆ...
Puno je otvorenih pitanja i glede izbora momčadi. Zbog čega Mijo Caktaš i Kristijan Lovrić koji su zimus dočekani kao najveća pojačanja koja bi trebala riješiti probleme Osijeka s realizacijom rijetko participiraju od početka u momčadi. Čudno je to s obzirom na ugled s kojim su došli u Osijekovu svlačionicu. Onda je s mape nestao Mihael Žaper, koji u posljednja dva susreta nije bio ni na klupi. Koliko znamo, on je zdrav. Istina, Bjelica mu je prilično zamjerio način na koji je Žaper odigrao susret protiv Lokomotive, navodno je Mihael bio i najglasnjiji prosvjednik na internom sastanku Bjelice i starijih igrača. Uglavnom, malo je čudno što takav arsenal nije u uporabi u trenucima kada se Osijek toliko muči u igri. Sve je to nekako nejasno i čudno. Je li u pitanju samo slabija forma ili postoje još neki razlozi zbog kojih njih trojica trenutačno nisu u prvom planu. To više što forma većine igrača nije ni blizu željene razine.

Nenad Bjelica trener NK Osijek

- Cijela ova situacija oko mene očito ostavlja trag na stanje momčadi. Sad nam treba mir kako bismo se izvukli iz problema u kojima se nalazimo. Razgovarat ćemo s igračima, analizirati i vjerujem već u Puli pronaći sebe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini