Novosti
PREMA PRVIM PODACIMA SUSTAVA EVISITOR

Hrvatsku je već posjetilo više od 10 milijuna turista
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.
Strani gosti ostvarili su 47,8, a domaći 6,6 milijuna noćenja

U Hrvatskoj je tijekom prvih sedam mjeseci ove godine ostvareno 10,3 milijuna dolazaka i 54,3 milijuna noćenja, odnosno 60 posto više dolazaka i 46 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva turizma i sporta.



Navode kako je riječ o prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew). Pritom su strani turisti ostvarili 47,8 milijuna noćenja, a domaći 6,6 milijuna.

U odnosu prema istom razdoblju 2019. ostvareno je 89 posto dolazaka i 95 posto noćenja. Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (15,8 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (9,9 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (9,5 milijuna). Slijede Zadarska županija (7,7 milijuna noćenja), Dubrovačko-neretvanska (4,1 milijuna) te Šibensko-kninska županija (3,4 milijuna). Prema destinacijama najviše je noćenja od početka godine ostvareno u Rovinju (2,4 milijuna), Dubrovniku (2 milijuna), Poreču (1,9 milijuna), Splitu (1,6 milijuna) i Umagu (1,5 milijuna).

Promatrano po tržištima, najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke (11,4 milijuna), Slovenije (6 milijuna), Austrije (4,4 milijuna), Poljske (3,5 milijuna), Češke (3,5 milijuna), Slovačke (1,9 milijuna) i Ujedinjene Kraljevine (1,9 milijuna). Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu (20,2 milijuna), hotelima (12,2 milijuna) i kampovima (10,9 milijuna).

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić kazao je kako smo se u srpnju gotovo izjednačili s trendovima iz rekordne 2019., dok su pojedine destinacije te rezultate i premašile. Pred nama su i nadalje udarni turistički vikendi i tjedni kada će u našoj zemlji na dnevnoj bazi boraviti više od 1,2 milijuna gostiju, istaknuo je.

"Uz odličan kolovoz, u kojem očekujemo veći broj njemačkih gostiju iz Bavarske i Baden-Wurtemberga, Austrijanaca, Britanaca, ali i Talijana, također su izvrsne i najave za posezonu, posebno za rujan i listopad. U tijeku su promotivne aktivnosti za posezonu na tržištima SAD-a, a slijede kampanje u Sloveniji te posebna promotivna događanja u Poljskoj i Mađarskoj", izjavio je Staničić te najavio za subotu nastavak akcije podjele voda i promotivnih materijala brojnim turistima u trajektnim lukama Stinica i Split.

Tijekom srpnja ostvareno je 4,5 milijuna dolazaka i 29,4 milijuna noćenja, odnosno 18 posto više dolazaka i 16 posto više noćenja nego u srpnju lani. Ostvareno je 98 posto dolazaka i 96 posto noćenja ostvarenih u srpnju 2019. godine. Od stranih turista najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke (5,3 milijuna), Slovenije (3,7 milijuna), Češke (2,4 milijuna), Poljske (2,2 milijuna) i Austrije (2 milijuna).

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (7,9 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (5,6 milijuna) te u Primorsko-goranskoj županiji (5,3 milijuna), a najpopularnije su destinacije bile Rovinj s milijun noćenja, Vir (917.000) i Medulin (856.000).

Dijana Stanić Rešicki
Svake godine nove vrijednosti
Nakon vrlo dobrih rezultata u prvih šest mjeseci ove godine, veliki interes za Hrvatskom obilježio je i srpanj, koji se gotovo izjednačio rezultatima iz 2019., a s nekih tržišta poput Njemačke, Češke, Poljske, Austrije nas je posjetilo čak 215.000 turista više nego u srpnju 2019. - istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ulaskom u kolovoz, kako je navela, koji je uobičajeno po turističkim kretanjima najintenzivniji mjesec u godini, očekuje se nastavak tog trenda što će, vjeruje, pratiti i odlični financijski rezultati. Brnjac je kazala i kako gosti svake godine prepoznaju nove vrijednosti u hrvatskoj turističkoj ponudi, ove je godine pušten u promet Pelješki most, koji je skratio putovanje automobilima na krajnji jug, a i sam most je postao turistička atrakcija.

"Naš je zadatak potruditi se i u ovom najintenzivnijem razdoblju da gosti budu zadovoljni uslugom i doživljajem kako bi trajno upisali Hrvatsku na kartu svojih omiljenih destinacija", istaknula je Brnjac.

Možda ste propustili...

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

Najčitanije iz rubrike