Crna kronika
SPRJEČAVANJE SPOLNOG ISKORIŠTAVANJA DJECE

Mikrokamere pedofili stave u naočale, olovke, torbe...
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.

U samo pet dana rovinjska je policija uhitila četiri osobe koje su snimale ili fotografirale golu djecu na lokalnim plažama. Iako se može činiti da to nema veze sa Slavonijom, to nije točno, jer su na tim plažama djeca iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva.



Tako je 28. srpnja oko 16.30 zaštitar uočio 81-godišnjeg norveškog državljanina kako u jednom turističkom naselju na području Rovinja sjedi kod dječjeg parka i drži mobitel. Zbog sumnje da fotografira golu djecu, zaštitar je pozvao policajce, koji su u mobitelu, tabletu i USB-u 81-godišnjaka pronašli fotografije i videozapise, kao i druge inkriminirajuće sadržaje. Osumnjičenik je 29. srpnja uhićen. Samo četiri dana prije, 24. srpnja oko 14.45, djelatnica ugostiteljskog objekta jednog kampa na području Rovinja primijetila je sumnjivo ponašanje 71-godišnjaka iz Danske, te o tome obavijestila zaštitara, koji je pozvao policiju. Taj je stranac uhićen zbog sumnje da je kod bazena mobitelom snimao golu djecu, a u mobitelu su mu pronađene fotografije inkriminirajućeg sadržaja. Taj pedofil uhićen je 25.srpnja.

Dan prije, 23. srpnja, gosti jednog kampa na području Rovinja primijetili su sumnjivo ponašanje dvaju njemačkih državljanina, u dobi od 48 i 79 godina. Policajci su utvrdili da su snimali golu djecu kod bazena i na plutajućem vodenom parku, te su pretraženi vozilo i mobilna kućica u kojoj su boravili. Pri tome su policajci pronašli ručno izrađenu napravu za snimanje, prijenosno računalo, kameru, MP3 player, četiri mobitela, sedam USB stickova i druge predmete. Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su dva muškarca ručno izrađenu napravu za snimanje postavili u torbu koja je izgledala kao prijenosni hladnjak te su na taj način snimala djecu. I ta su dvojica uhićena zbog kaznenog djela iskorištavanja djece za pornografiju.

Baš zbog toga što se takvo što može dogoditi svagdje, policijski djelatnici za prevenciju Policijske uprave požeško-slavonske proveli su na prostoru Aquaparka SHHHUMA, Gradskih bazena Požega i Bazena Lipik akciju iz preventivnog projekta "Osvještavanje djelatnika u turizmu o kriminalitetu spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece na turističkim lokacijama".

Aktivnosti su bile usmjerene na savjetovanje spasilaca, redara i volontera o sigurnosti na bazenima te sprječavanju kaznenih djela krađa, teških krađa, a posebice o sprječavanju moguće pojave spolnog iskorištavanja djece.

Tijekom edukacije svi su upozoreni koje su slabosti i prijetnje ugroženosti zbog kaznenih djela spolnog iskorištavanja djece na bazenima. Iz policije navode kako se radi o opremljenosti pedofila vrhunskom opremom za snimanje, odnosno mikrokamerama u satovima, naočalama, kemijskim olovkama, kapama, torbama, na mjestima s ograničenim pristupom kao što su tuševi, toaleti i kabine za presvlačenje i drugo.

Policajci su istaknuli nedovoljnu educiranost djelatnika o pojavnosti kaznenih djela na štetu djece, njihovo nepoznavanje načina počinjenja kaznenih djela na štetu djece, nepoznanavanje načina postupanja u slučaju sumnje na počinjenje kaznenog djela, kao i kakvom se opremom koriste počinitelji za snimanje. Istaknuta je i organiziranost počinitelja, što potvrđuje i rovinjski primjer, kada su odjednom uhićene dvije osobe.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike