Osijek
BROJNA GAŠENJA POŽARA

Iza vatrogasaca je napornih 10 dana
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.
Iza osječkih vatrogasaca nekoliko je uistinu intenzivnih vatrogasnih intervencija. Sve je počelo 20. srpnja požarom u Kopačkom ritu uz bent od Podravlja prema Kopačevu. U intervenciji se 50-ak vatrogasaca JVP-a Osijek i lokalnih DVD-ova iz Baranje i Osijeka satima borilo s vatrom, a otegotna okolnost bila je što je požar zahvatio i minski sumnjivo područje. Vatrena fronta bila je duga i nekoliko kilometara, a požar je izbio i drugog dana. Spriječeno je njegovo širenje. Očevidom je utvrđeno da je do požara došlo zbog odbacivanja gorive tvari.

Dva puta su osječki profesionalni vatrogasci morali intervenirati i na odlagalištu otpada Lončarica Velika, gdje je došlo do zapaljenja smeća. U oba slučaja iznad smetišta se pojavio gust oblak dima, no vatra je brzo ugašena. Kako ovih vrućih dana građani znaju paliti strništa, vatrogasci upozoravaju da se vatra ostavljena bez nadzora može proširiti na kultivirane površine, kao i na objekte, te izazvati veće materijalne štete. Također, vatra ostavljena bez nadzora može napraviti problema u prometu i na taj način prouzročiti prometne nesreće s materijalnom štetom i ljudskim žrtvama.

Treba znati kako vatra zapaljena na minski sumnjivom prostoru neće uništiti minsko-eksplozivne naprave, ali će u ekstremnim okolnostima natjerati vatrogasce na pogibeljne akcije gašenja (u slučaju proširenja požara na električne i telefonske stupove, dalekovode, voćnjake, šumu, objekte...). "Kada palite strnište i požar se otme kontroli, trebate znati kako zbog velikog broja takvih požara vatrogasci gube spremnost za interveniranje u ozbiljnim događajima poput prometnih nesreća, požara stanova i kuća. Time ugrožavate živote", upozoravaju vatrogasci, koji su građanima dali nekoliko savjeta.

- Vatru treba paliti po suhom vremenu bez vjetra, spaljivati manje količine biljnog otpada uz neprekidni nadzor. Prije spaljivanja treba osigurati alat (lopate, grablje, vile, motike), ali i sredstva za gašenje poput vode, pijeska ili vatrogasnog aparata. Vatru treba paliti samo na onim mjestima na kojima ne postoji mogućnost nekontroliranog širenja, a prilikom spaljivanja veće količine biljnog otpada ili veće površine o tome izvijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu ili policiju. Neodgovornima prijeti plaćanje prilično velike kazne, a u slučaju veće materijalne štete ili ozljede prouzročene paleži i kaznena odgovornost - upozoravaju vatrogasci. M.Bugarić
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike