Osijek
BOMBE, STRELJIVO

Zaostalo oružje i dalje prijeti, ima ga i u otpadu...
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.
Posljednjih godina bombe su bile odbacivane u metalni otad, što je životno ugrožavalo radnike

Zaostalo oružje i dalje prijeti u Osijeku i okolici. To je, na žalost, ostavština iz ne tako davnog Domovinskog rata, s početka 90-ih. Nekadašnja prva crta bojišnice bila je doslovno zasijana minama, a prave arsenale opasnog oružja, od pušaka, bombi, granata do streljiva..., građani su pronalazili u kućama i na otvorenom prostoru, uglavnom u kanalima i na njivama. Bilo je i slučajeva da su bombe završile na odlagalištu otpada ili u stanici za otkup sekundarnih sirovina, što je znalo i ugroziti život njihovih zaposlenika.



Radnici osječke tvrtke za otkup sekundarnih sirovina tako su proteklih godina pronašli nekoliko ručnih bombi, ali i streljivo. Tako je u samo mjesec dana radnik na gotovo identičan način, razvrstavajući metalni otpad, pronašao dvije improvizirane ručne bombe. U oba slučaja po bombu je došao policijski pirotehničar. Bombe su nakon skladištenja uništene. U drugoj osječkoj tvrtki za otkup sekundarnih sirovina radnici su među nerazvrstanim metalom uočili minobacačku granatu, protuavionski projektil, tzv. strijelu, te sustav za napajanje projektila. I po to eksplozivno oružje došao je policijski pirotehničar i odnio ga. Sve to oružje zaostalo je iz Domovinskog rata.

U trećem slučaju, za izvođenja prošlogodišnjih radova u Tvrđi, u blizini Vodenih vrata, tijekom iskopavanja kanalizacije, radnici su pronašli minobacačku minu, ali zaostalu iz Drugog svjetskog rata. S obzirom na to da je mina bila korodirala, njezin je transport bio nesiguran, pa je prijetila opasnost od aktiviranja. Policijski pirotehničar potom je odlučio uništiti minu na mjestu nalaska. Oprezno je minu izvadio i položio u rupu u zemlji. Rupu su radnici bagerom napunili zemljom, a potom prekrili pijeskom. Mina je potom uništena. M.Bugarić
VRATITI ORUŽJE BEZ IKAKVIH SANKCIJA
Iz PU osječko-baranjske pozivaju sve one koji još negdje u svom domu čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva neka ga bez straha od sankcija prijave policiji. "Napominjemo da građani oružje ne donose sami, kako ne bi došlo do aktiviranja i ozljeđivanja, nego da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Na njihovu kućnu adresu potom će doći stručni policijski službenici koji će oružje preuzeti na siguran način. Vraćanjem oružja omogućujemo sigurno okružje svima, a pogotovo djeci."

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike