Regija
UZ JUBILEJ BISKUPIJE

Voćinsko svetište bit će proglašeno manjom bazilikom
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.
Svećenici će predstaviti povijesno, nacionalno, vjersko, crkveno i kulturno značenje svetišta
VOĆIN



U Požeškoj biskupiji počela je priprava za proslavu 25. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije te uzdignuće voćinskog svetišta na dostojanstvo manje bazilike. U povodu toga biskup Antun Škvorčević poslao je svećenicima Požeške biskupije Pismo o pripravi i samom slavlju.



Središnje slavlje srebrnog jubileja mjesne Crkve održat će se u Voćinu u nedjelju, 21. kolovoza, na blagdan Gospe Voćinske. Toga dana u 18.30 voćinska crkva bit će proglašena manjom bazilikom, a slavlje će predvoditi msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, u zajedništvu s određenim brojem biskupa iz Hrvatske i inozemstva.

"Slavlje u Voćinu navedenog dana osobito je značajan trenutak jer će se njime očitovati zajedništvo požeške mjesne Crkve o njezinu srebrenom jubileju. Narav toga slavlja traži da na njem sudjeluju svi dijecezanski i redovnički svećenici, đakoni, sestre redovnice, nositelji drugih službi u Biskupiji, vjernici učlanjeni u pojedine udruge ili molitvene zajednice te drugi pripadnici Božjeg naroda. To nas obvezuje da pripravi slavlja i sudjelovanju u njem posvetimo pozornost na duhovnoj i organizacijskoj razini", stoji u biskupovu Pismu.

Od svetkovine Velike Gospe do blagdana Majke Božje Voćinske u Voćinu će se održavati poseban program priprave. Tri dana prije hodočašća u Voćin svaka će župa organizirati trodnevicu tijekom koje će postupno svake večeri svećenici "predstaviti vjernicima povijesno, vjersko, crkveno, kulturno i nacionalno značenje svetišta BDM u Voćinu, povezano s marijanskom duhovnošću Požeške biskupije, u koju je ono utkano".

Slavlje u Voćinu počinje ulaznom procesijom, koja u 18.15 s likom Gospe Voćinske kreće od voćinske crkve do oltara na otvorenom prostoru. U procesiji će biti desetak biskupa na čelu s apostolskim nuncijem u RH, svi svećenici i đakoni požeške mjesne Crkve, bogoslovi, sjemeništarci i ministranti, jedan predstavnik svake župe sa zastavom, vjernici i članovi pojedinih KUD-ova odjeveni u narodne nošnje.

Podsjetimo, dekret kojim se crkvi požeškoga biskupijskog svetišta u Voćinu dodjeljuje naslov manje bazilike dostavila je Požeškoj biskupiji Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, ogranak Rimske kurije koji se bavi liturgijskom praksom Katoličke Crkve i njezinim sakramentima. Svečanost proglašenja svetišne crkve u Voćinu bazilikom bit će ujedno i slavlje spomena 25. obljetnice Požeške biskupije, koju je utemeljio sv. Ivan Pavao II., i 25. obljetnice Voćina kao glavnog biskupijskog svetišta.

Petar Žarković
Tradicionalno pješačko hodočašće
Posebno duhovno značenje ima i ovom prilikom tradicionalno pješačko hodočašće vjernika iz požeškog, posavskog i zapadnoslavonskog dijela Biskupije, kojem će se pridružiti učenici biskupijskih katoličkih gimnazija, sudionici ovogodišnjega Križnog puta mladih i drugi, predvođeni mladim svećenicima i vjeroučiteljima. Hodočasnici pješaci iz Posavine i oni koji će im se pridružiti naći će se dan prije (20. kolovoza) u 14 sati u crkvi sv. Lovre u Požegi, odakle će nakon primanja blagoslova krenuti u procesiji prema Stražemanu, kao što je uobičajeno.

Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike