Regija
OPĆINA ANDRIJAŠEVCI NAGRADILA NAJVRTOVE

Od crnogorice, preko agave i maslina, pa do kamenjara
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.
Pobjednica je Marija Magdić, drugoplasirani Hrvoje Markobašić, a treći Ivan Mujan
ANDRIJAŠEVCIOpćina Andrijaševci objavila je u svibnju javni poziv za najljepše uređeni balkon ili okućnicu, a ovih su dana objavljeni rezultati. Jedna od najuređenijih općina puno ulaže u uređenje javnih površina ozelenjivanjem i sadnjom cvijeća, što okoliš čini oku ugodnim. Kao poticaj kućanstvima raspisan je javni poziv kojim su mještane htjeli animirati u prezentaciji njihovih uređenih okućnica, što onda motivira i ostale na uređenje, drži načelnik Ante Rajković.- Vjerujem da nismo pogriješili. Kada smo otišli na teren, nakon što je povjerenstvo pregledalo projektne prijave, ostali smo, malo je reći, oduševljeni na koji način ljudi vode brigu o svojim okućnicama. Toliko puno ljubavi, truda, zalaganja, uključujući i novac, ulažu kako bi njihove okućnice izgledale reprezentativno – pohvalio je Rajković sumještane izražavajući želju da se u budućnosti još više njih odazove na takve inicijative.

U Općini planiraju nastaviti tu praksu, a najuspješnije će nagrađivati s 3000, 1000 i 500 kuna.

Marija Magdić, uz svoje kućanstvo podalje od središta mjesta, već 30-ak godina ulaže velik trud održavajući službeno i najljepšu okućnicu u općini Andrijaševci. Dnevno na nju za polijevanje potroši i tri kubika vode, a ima 24 vrste crnogorice, koju voli zbog zelenila, ostalo i ne broji. Premda su ju drugi prijavili na natječaj, drago joj je zbog priznanja Općine jer, kaže, konačno se netko sjetio primijetiti trud i rad.

- Radim jako puno već 25 godina na vrtu. U mirovini sam i onda mi ništa nije teško, a godišnje u to ulažem od 4500 do 5000 kuna. Volim to, volim prirodu, volim što sam izvan sela, i tu mi je najljepše – kaže ovogodišnja pobjednica Marija Magdić ponosno pokazujući svoju oazu na rubu šume najavljujući dogodine velike promjene.

Hrvoje Markobašić posljednjih desetak godina dušu odmara na svojoj okućnici mediteranskog tipa, uz dominaciju 1,5-metarske agave.

- Ovdje je vrijeme uz biljke terapija. Automatizirano i ručno zalijevam svaki dan, no uvijek moram biti ovdje. Ljubav prema zelenilu usadio mi je otac, pa sam i u vlastitoj kući osjetio potrebu imati vrt. Volim mediteransko podneblje i mislim da to daje poseban štih ovom prostoru čineći ga malo drukčijim od ostalih vrtova - kaže Markobašić, vlasnik druge najljepše okućnice, čije su biljke zahtjevne i zbog osjetljivosti ih je potrebno zaštititi od zime. Tako masline, limun i agavu u proljeće iznosi iz garaže, a prije prvih mrazova ponovno presađuje i unosi u zatvoreni prostor, no ništa nije problem ako se voli to što se radi, dodaje, presretan jer je netko prepoznao uložen trud.

- Trudimo se što bolje urediti vrt zbog nas samih jer uživamo u njemu. Kamenjar je moj zadatak i ja ga održavam - kaže trećenagrađeni Ivan Mujan, koji u društvu supruge Marine održava pravu slavonsku okućnicu s dozom modernog uređenja, okruženu visokom zelenom živicom. Iako nije najvažnije, priznanje mu je drago zbog uloženog truda te poziva ostale neka se dogodine prijave kako bi svoje mjesto zajedno učinili još ljepšim.

- Stigle su, nažalost, samo četiri prijave. Kriteriji su bili vrste biljaka, njihov smještaj, raspored, kolorit, cvjetnice i nije bilo lako odlučiti čija je okućnica najljepša, ali je bilo nemjerljivo zadovoljstvo ući u ta dvorišta i zahvaljujem domaćinima što su se prijavili i ugostili nas. Dodatni napor svakoga od nas pridonosi ljepoti i ovim natječajima želimo motivirati i druge da ulože nešto više ljubavi i truda i prijave se – zaključuje predsjednica povjerenstva za izbor najljepše okućnice, dvorišta i balkona, Marijana Lončar.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

115 GODINA POSVEĆENJA CRKVE

Neogotičku crkvu posvetio je 1907. biskup Ivan Krapac

2

U KOLOVOZU UMJESTO 35.000 - 110.000 KUNA

I u Đurđenovcu se gasi javna rasvjeta

3

PODIZANJE SVJESNOSTI O RAKU DOJKE, TE VAŽNOSTI NJEGOVOG RANOG OTKRIVANJA

U Vinkovcima po 23. put obilježen Dan ružičaste vrpce