Kultura
LOCARNO FILM FESTIVAL OD 3. DO 13. KOLOVOZA

U natjecateljskom programu ”Sigurno mjesto” debitantski film redatelja Jurja Lerotića
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.

Debitantski dugometražni igrani film redatelja Jurja Lerotića "Sigurno mjesto" nastao u produkciji Pipsera, bit će premijerno prikazan u natjecateljskom programu Concorso Cineasti del presente 75. Filmskog festivala u Locarnu. Osim toga, hrvatska manjinska koprodukcija (hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić, Kinorama), "Ljeto kada sam naučila letjeti" redatelja Radivoja Andrića prikazuje se u programu namijenjenom djeci i mladima. Festival u Locarnu ove se godine održava od 3. do 13. kolovoza.



Traumatičan događaj - iznenadan pokušaj suicida - otvara procijep u svakodnevnom životu tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja je reducirana na ono najakutnije, kratak vremenski period i situaciju koja se svodi na najvažnije – spasiti bližnjega. Film Sigurno mjesto temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića, koji ujedno u filmu igra i glavnu ulogu. Pored njega, glavne uloge u filmu nose Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković.

- Premijera u programu festivala A kategorije, i to onom namijenjenom otkrivanju kinematografije sutrašnjice i svjetskih talenata u usponu, kako Locarno Film Festival opisuje kategoriju Concorso Cineasti del presente svjetska je premijera koju smo priželjkivali i na koju smo izuzetno ponosni. Sretni smo što su i selektori prepoznali hrabrost i talent koji su bili potrebni za ispričati ovu priču na ovakav način. Iznimna je i ekipa autora koji su sudjelovali u stvaranju ovog filma – direktor fotografije Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinja Katarina Pilić, asistent redatelja Saša Ban te ostali članovi ludo predane filmske ekipe koja je sudjelovala u radu na ovom projektu - izjavila je povodom svjetske premijere filma producentica Miljenka Čogelja. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Povrh toga, film je osvojio razvojnu nagradu Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

"Sigurno mjesto" nastalo je u produkciji tvrtke Pipser, a producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić). Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December. Film će se na 75. Filmskom festivalu u Locarnu prikazati u sklopu natjecateljskog programa Concorso Cineasti del presente koji sveukupno broji 15 naslova iz cijeloga svijeta. Filmovi iz spomenutog programa natječu se za glavnu nagradu Zlatni leopard (Pardo d‘oro), nagradu za najbolju režiju te, od prošle godine, i za nagrade najboljeg glumca i najbolje glumice. Selekciju spomenutog programa možete pronaći na ovoj poveznici.

Osim toga, u Locarnu će se publici predstaviti i film "Ljeto kada sam naučila letjeti" redatelja Radivoja Andrića i to u sklopu programa namijenjenog djeci i mladima (Locarno Kids: Screenings). Film nastaje kao koprodukcija glavnog producenta Sense Production iz Srbije, hrvatske Kinorame, bugarskih kuća Art Fest i Doli Media Studio te slovačke Silverart. Producenti su Maja Popović i Milan Stojanović, a koproducenti Ankica Jurić Tilić, Mira Staleva, Stefan Kitanov, Katarína Krnáčová, Miroslav Mogorović i Dobromir Chochov. Film se dosad prikazao na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu i mlade u Zlínu, Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji te na Filmskom festivalu BUFF u Malmöu, na kojem je osvojio i nagradu za najbolji europski film. "Ljeto kada sam naučila letjeti" sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, podržao ga je i Eurimages, a gotovo u cijelosti je snimljen na otoku Hvaru - u Starom Gradu, Vrboskom, Dolu i Jelsi.

Locarno Film Festival jedan je od najdugovječnijih i najznačajnijih europskih festivala, a odlikuje ga otkrivanje nadolazećih filmskih talenata i trendova. Festival svoju tradicionalnu Nagradu za životno djelo (Lifetime Achievement Award) ove godine dodjeljuje američkom glumcu Mattu Dillonu. Više o festivalu možete saznati na službenoj stranici www.locarnofestival.ch/LFF/home.html.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike