Autoglas
NJEMAČKA STEŽE REMEN DRŽAVNE BLAGAJNE

Subvencije za e-vozila sve su manje zbog veće prodaje
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.

Pomalo ispod radara prošla je vijest kako se konstantno snižavaju subvencije na kupnju električnih automobila u Njemačkoj. Nije to zbog problema sa državnom blagajnom, nego zbog činjenice da električna vozila nisu ugrožena skupina vozila u Njemačkoj. Njihova prodaja raste iz mjeseca u mjesec, pa financijski poguranac države više nije potreban.



Njemačka će tako iduće godine smanjiti financijske poticaje za kupnju električnih automobila, jer njihova sve veća popularnost čini državne subvencije nepotrebnima. "Električna vozila postaju sve popularnija i u doglednoj budućnosti više neće trebati državne subvencije", rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck. Prema planu, subvencije za vozila s isključivo električnim pogonom čija je cijena ispod 40.000 eura, početkom sljedeće godine smanjit će se na 4500 eura s trenutačnih 6000, a tijekom 2023. na 3000 eura. Za automobile čija je cijena veća od 40.000 eura, premija će početkom sljedeće godine pasti s 5000 na 3000 eura. Subvencije se neće odobravati za kupnju automobila čija je cijena veća od 65.000 eura, a to će se od 2024. godine odnositi na vozila čija je cijena veća od 45.000 eura.

Promjene u visini dane subvencije nisu dobre za tvrtke. Kako je priopćeno, subvencije za službene automobile trebale bi biti zaustavljene, a koristi od programa imali bi samo privatni kupci. Prema vladinim izvorima, poticaji kupcima električnih automobila u potpunosti će isteći nakon što se potroši predviđenih 3,4 milijarde eura iz proračuna za sljedeće dvije godine. Njemačka vlada krajem godine potpuno će ukinuti poticaje i za plug-in hibridne automobile, što Habeck zagovara zbog sumnji u njihove klimatske značajke jer su teži, a pogon na baterije često se rabi samo za kratke udaljenosti.

Dijelom zahvaljujući poticajima, prodaja potpuno električnih automobila u Njemačkoj gotovo se udvostručila 2021. godini (na 328 tisuća) u usporedbi s 2020. Njemačkim cestama vozi više od 600.000 vozila na električni pogon. Uključujući hibride, ima ih više od milijun. Udjel isključivo električnih automobila u registracijama novih automobila u Njemačkoj nedavno je iznosio oko 14 posto. Najveći tržišni udjel za električne automobile u Njemačkoj s 20,3 posto drži Volkswagen, a slijedi ga Tesla s 11,2 posto.
Milan Bugarić
Možda ste propustili...

NAJPOZNATIJI HIBRID DOBIO VELIKO PRIZNANJE

Prius ima, iznutra i izvana, najbolji dizajn na svijetu

NJEMAČKI PROIZVOĐAČ AUTOMOBILA

BMW gradi tvornicu baterija