Crna kronika
ODUZET IM DUHAN I KAMION

Tri krijumčara duhana moraju platiti trošarinu od 4,3 milijuna kuna
Objavljeno 1. kolovoza, 2022.

Zagrebačka policija uhitila je trojicu muškaraca u dobi od 61, 61 i 66 godina zbog krijumčarenja velike količine duhana. Nakon što je provedeno kriminalističko istraživanje, u suradnji s carinicima, trojac je osumnjičen da su, kako navodi policija, “prema prethodnom dogovoru s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi odlučili da neovlašteno kupe, prodaju, prenesu ili razmjenjuju robu, ili predmete čiji je promet zabranjen ili ograničen”.Osumnjičeni su na ilegalnom tržištu za još neutvrđen novčani iznos od nepoznate osobe kupili 5022 kilograma duhanske sirovine - djelomice usitnjenog duhana u listu, pakiranog u 33 kartonske kutije, smještenih na 11 paleta, bez dokumentacije o podrijetlu. Iz Carinske uprave doznajemo kako je pronađena roba oduzeta, a naknadnim obračunom trošarinskog duga naplatit će se, solidarno i trošarina u ukupnom iznosu od 4.318.920,00 kuna. Također, radi osiguranja naplate naknadno utvrđenog trošarinskog duga, privremeno je oduzeto i teretno vozilo - kamion. Iznos trošarine već je dovoljna kazna za švercere duhanom, a sada ih čeka i kaznena prijava te vjerojatni sudski postupak.

Carinska uprava navodi u svom priopćenju i kako je, provodeći ciljane nadzorne aktivnosti, u prvih šest mjeseci 2022. godine zaplijenila više od 1.330.000 komada različitih vrsta i marki cigareta te oko 40 tona duhana. Trojica uhićenih u petak otkriveni su kada su zagrebački policajci na području grada Svete Nedelje, u mjestu Jagnjić Dol, uočili teretno vozilo Mercedes u dvorištu obiteljske kuće. Stražnja rampa na kamionu bila je spuštena, a u tovarnom prostoru nalazilo se više kartonskih kutija složenih na paletama, oblijepljenih crnom plastičnom folijom.

- Istoga dana, 29. srpnja, na temelju naloga Županijskog suda u Velikoj Gorici, policijski službenici su uz nazočnost carinskih službenika obavili pretragu teretnog vozila marke Mercedes, u vlasništvu trgovačkog društva iz Slovenije, a kojim se koristi hrvatski državljanin u dobi od 62 godine, pri čemu su u teretnom prostoru vozila pronađene 33 kartonske kutije, smještenih na 11 paleta, duhanske sirovine - djelomice usitnjenog duhana u listu. Obavljenim vaganjem u Carinskoj upravi utvrđena je ukupna masa duhana koja iznosi 5022 kilograma. Pronađeni duhan bio je bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske te nije posjedovao popratnu dokumentaciju o podrijetlu proizvoda, čija su prodaja i promet na teritoriju Republike Hrvatske zabranjeni i regulirani posebnim Zakonom o trošarinama. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku - doznajemo iz Policijske uprave zagrebačke.

Uhićena trojica dobili su kaznene prijave zbog nedopuštene trgovine. Videopregled kamiona objavljen je na službenom policijskom kanalu YouTube. S.Lacić
3

muškarca kazneno su prijavljena zbog šverca duhana

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BRUTALNA KAZNA VOZAČU IZ ĐAKOVA

Nema vozački, drogiran je i odbija dati krv i urin

2

INTERVENCIJE U VALPOVU I LASLOVU

Požar prikolice i bagera, ozlijeđenih, srećom, nema

3

NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Ove godine trajno oduzeto 12 auta