Sport
KRAH U IGRI, ODNOSIMA, ATMOSFERI...

Dan nakon katastrofe: Šteta je učinjena, trener ju mora popraviti
Objavljeno 29. srpnja, 2022.
Sve je mirisalo na razlaz s Bjelicom, ali Mađari su izabrali avangardno rješenje i zadržali ga na klupi

Vezani članci

NIŠTA OD RAZVODA BRAKA

Bjelica (ne) mora otići

TEŠKIM PORAZOM OD KIZILŽARA OSIJEK SE OPROSTIO OD EUROPE

Katastrofa bijelo-plavih: Kazahstanci su šokirali Osijek, Kohorta vikala: "Bjelice, odlazi"

Jutro u Gradskom vrtu nakon europske blamaže i ispadanja od kazahstanskog Kizilžara nije bilo pametnije od večeri. Nije ni moglo biti, jer teško je ocijeniti tko je bio u većem šoku nakon tih 90 minuta uzvrata 2. pretkola Konferencijske lige, bijelo-plavi i njihovi navijači, ili pobjednici Kazahstanci.



Valjda ni najveći zli prorok nije mogao vidjeti takav rasplet dvomeča između Osijeka i Kizilžara. Čak ni s one floskuletine "lopta je okrugla", ili "danas svi igraju nogomet", jednostavno konačni ishod utakmice nije se mogao naslutiti. Cinik bi rekao "da, svi igraju nogomet, osim Osijeka", no i dalje je nemoguće objasniti kako se bijelo-plavima mogao dogoditi takav, prije svega mentalni krah.

Opet blokada


Nedavno smo čuli jedno zanimljivo objašnjenje zbog čega Osijek ima toliko problema u igri. Otprilike glasilo je ovako: "Način na koji igra Osijek kod suparnika teško može izazvati respeket, a kamoli strah". I to bi otprilike bilo dobro objašnjenje onoga što se te večeri dogodilo u Gradskom vrtu. Kizilžar je na 25-satno putovanje do Osijeka ispraćen s porukom "samo se nemojte tamo osramotiti", a zahvaljujući širokogurdnosti Osijeka kući su otišli s pobjedom od 2:0 i kao heroji. Heroji s problemima, jer će imati muke kako izvaditi vize za Cipar. Eto od koga se izgubilo. Osijek se tim porazom uvrstio na popis sramotnih europskih posrtanja hrvatskih klubova, jer nikada dosad bijelo-plavi nisu izgubili od tako slabog suparnika na europskoj sceni. U Gradskom vrtu dosad su pobjeđivati mogli samo ugledni europski klubovi poput West Hama, AEK-a, Rangersa, ili bečke Austrije, dobro, slavio je i prilično anonimni švedski Kalmar, ali Osijek je te sezone doista bio slučajni prolaznik u Kupu UEFA. I sada se na tu listu upisao Kizilžar, a da pravi razlog tomu nitko ne može objasniti. Zapravo sve do prvog pogotka gostiju stvari su izgledale sasvim obično. Osijek je pritiskao, istina pomalo je nekako napadao, ali Kazahstanci dugo nisu niti zaprijetili. I onda jedan volej dešnjaka Ivaniadzea lijevom nogom uđe savršeno u donji lijevi kut i sve se rasprsne kao mjehur od sapunice. U momčad se uvukla tolika nervoza da su se noge skamenile.

- Strašno nas je presjeklo to njihovo vodstvo. Nakon njega više nismo bili ista momčad. Uvukla se nervoza, pa nam se dogodio drugi pogodak, i više nismo uspjeli povezati konce koliko god smo se trudili. Ne znam zbog čega uvijek u ovakvim utakmicama igramo pod tolikim grčem i opterećenjem. Imamo iskusne igrače i ne mogu objasniti zbog čega nam se taj problem stalno ponavlja. Čak ni sam od momčadi ne tražim više od borbenosti i odgovornosti. Ako sam ja uzrok tom grču, to ćemo lako riješiti. Odgovornost za ovaj neuspjeh je samo moja, jer ako ti većina igrača koje smatraš najvažnijima nije u formi, onda je to isključivo moja krivnja - rekao je Nenad Bjelica, trener NK Osijek.

Uglavnom, bio je film koji smo toliko puta već odgledali. Osijek je puknuo u trenutku kada je trebao napraviti iskorak. Valjda nikada nije bio u boljoj situaciji, jer je imao prednost iz prve utakmice (2:1), i trebao je samo dovršiti posao. No, baš dovršiti posao u sportu zna nerijetko biti - najteže.

- Koliko god mi htjeli drugačije, rezultat iz prve utakmice nam je očito bio u podsvijesti, pa napadački nismo previše riskirali. Teško je bilo i probiti taj njihov čvrsti blok, imali smo nekih udaraca izvana, ali generalno smo opet premalo učinili - smatra trener bijelo-plavih.

Bjelici povjerenje


I zato su se Bjelica i momčad morali suočiti s velikim i posve opravdanim navijačkim revoltom. "Igrajte, pederi", "Bjelica, odlazi", "skidajte dresove" - ta su skandiranja parala nebo iznad Gradskog vrta nakon što je završio susret. Nemali je bio broj onih koji su taj poraz vidjeli kao Bjeličin kraj na klupi Osijeka. I on sam nije bježao od odgovornosti.

- Volim NK Osijek i ne želim mu biti na teret. Sjest ću s predsjednikom i vidjeti kako dalje, ako trebam otići, brzo ćemo to riješiti - poručio je u noći nakon susreta.

Novi dan nije donio nikakve promjene. Trener je ujutro normalno odradio trening s momčadi. Sastanak s predsjednikom Ferencom Sakaljem bio je "konstruktivan" i ništa se nije promijenilo. Bjelica je ostao "u sedlu", a mađarski vlasnici još jednom su demonstrirali, za hrvatske prilike, posve avangardan pristup klupskim problemima. Oprostili su Bjelici proljetni napad na klupsko čelništvo, a sada su zažmirili na teško europsko posrtanje. Službeno se, naravno, predsjednik Ferenc Sakalj nije želio oglasiti. Ostala je samo pozadinska priča kako Bjelica i dalje ima puno povjerenje te da se ide dalje. Navodno, financijski dio priče i eventualni "penali" koje bi klub trebao platiti treneru i njegovom stožeru uopće nisu ključna priča. Kuda će to odvesti NK Osijek u ovom trenutku, vrlo je teško reći. Činjenica jest kako je atmosfera narušena, ali opet u sportu, a posebno u nogometu, sve se to brzo mijenja.

Kao i planovi. Osijeku sad ostaje HNL kroz koji treba pokušati što prije popraviti štetu koju si je nanio tim ranim i posve neočekivanim ispadanjem iz Europe.

Dalibor Keler
Ivica Ivušić

vratar NK Osijek

- Ispod svake kritike, preuzimamo odgovornost za ovu sramotu što smo prikazali. Ispričavam se svim navijačima Osijeka, ja prvi preuzimam odgovornost, svi smo jednako krivi. Bez obzira na sve okolnosti, morali smo pokazati mnogo više. Tako je kako je. Okrećemo se prvenstvu, ne mogu ništa više pametno reći.

Nenad Bjelica

trener NK Osijek

- Strašno nas je presjeklo to njihovo vodstvo. Nakon njega više nismo bili ista momčad. Uvukla se nervoza, pa nam se dogodio drugi pogodak i više nismo uspjeli povezati konce koliko god se trudili. Ne znam zbog čega uvijek u ovakvim utakmicama igramo pod tolikim grčem i opterećenjem.

SAMO NAVIJAČI NA POTREBNOJ RAZINI
U toj tužnoj europskoj večeri u Gradskom vrtu jedini koji su zaslužili naklon bili su navijači bijelo-plavih. Lijepa brojka - više od 5000 ljudi, naglašeno pozitivna atmosfera, stalno navijanje, ali ništa nije pomoglo Osijeku kako bi bio bolji i izborio prolazak u 3. pretkolo. Zapravo, publika je ruke digla tek u samoj završnici susreta kada je bilo jasna potpuna Osijekova nemoć da dođe bar do jednog pogotka koji bi ga odveo u produžetak. I onda se opet pokaže koliko je tanka ta granica između euforije i depresije. Zdušno su bodrili momčad, a onda su je s punim pravom, isto tako s travnjaka ispratili negodovanjem. Nije to bio prvi europski poraz, ali je strašno teško pao zbog okolnosti pod kojima je doživljen. Osijek je jednom nogom već bio u 3. pretkolu, ali druga je bila na kori od banane, što se na koncu pokazalo kobnim.

Možda ste propustili...

PRVA ŽNL VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Mitnica zabila 15 komada

EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTVO

Slavonci će u Beogradu imati podršku

Najčitanije iz rubrike