Regija
LEONARDA VUKOVIĆ IZ TIBORJANACA

Matematiku ima u malom prstu, a odabrala ju je i za svoj poziv
Objavljeno 30. srpnja, 2022.
Leonarda je među rijetkim maturantima riješila 100 % ispit iz matematike
TIBORJANCI - Sunce, more, plaže, odmaranje..., samo su neke od ljetnih radosti u kojima trenutačno više nego zasluženo uživa Leonarda Vuković iz Tiborjanaca, maturantica III. gimnazije u Osijeku, koja je ostvarila izniman rezultat na državnoj maturi, gdje je među rijetkim maturantima u Hrvatskoj 100 posto riješila ispit iz matematike na državnoj maturi.

Ova simpatična i srdačna, ali uz sve to i vrlo skromna djevojka, pravi je ponos Valpovštine, svoje škole, ali i cijele Slavonije i Baranje, jer je potvrdila da je upravo ovaj dio Hrvatske bio i ostao pravi rasadnik svakovrsnih mladih talenata, pa tako i onih matematičkih. Njezini prijatelji i kolege sigurni su da će se za mladu Tiborjančanku i njezinu karijeru u budućnosti zasigurno mnogo toga dobroga i izvrsnoga čuti, jer od jeseni okreće novu životnu stranicu i počinje studirati matematiku na zagrebačkom PMF-u.

Natjecanja


"Matematika je oduvijek bila moja strast i odmalena sam znala da se želim baviti njome. Već sam u osnovnoj školi išla na državna natjecanja, a u srednjoj sam samo to nastavila. Pripreme za natjecanja su mi, istini za volju, oduzimale dosta vremena, ali sve se to na kraju višestruko isplatilo, jer se zbog dobrih rezultata na tim natjecanjima koji su mi osigurali izravni upis nisam morala bojati hoću li uspjeti upasti na studij. Zahvaljujući tome, moj put i druženje s matematikom nastavit će se i idućih godina na studiju Matematike na PMF-u u Zagrebu", otkriva Leonarda, dodajući da je odabrala Zagreb, jer je željela svojevrstan ‘‘novi početak‘‘ u nekom drugom i većem gradu, no ističe da će joj Osijek uvijek ostati u srcu kao grad za koji je vežu brojne predivne uspomene, i u koji se potencijalno želi vratiti jednog dana.

Naime, Leonarda je osnovnu školu pohađala u Područnoj školi Veliškovci, nakon čega je za srednjoškolsko obrazovanje odabrala III. gimnaziju u Osijeku. Budući da bi joj svakodnevno putovanje iz Tiborjanaca u Osijek oduzimalo mnogo vremena, tijekom školovanja živjela je u Osijeku u Učeničkom domu Hrvatskoga radiše, za kojeg ima samo riječi hvale. Osim što joj je bio blizu škole, u tom domu uvijek je bila i dobra atmosfera za učenje, što joj je bilo bitno, jer je bila svjesna da će za dobre ocjene u III. gimnaziji morati dobro zagrijati stolicu.

Prvi izbor


"Osječka III. gimnazija bila je moj prvi izbor za srednju školu, jer sam oduvijek voljela matematiku i prirodoslovlje i željela sam se što više posvetiti tome. Iako se trebalo jako mnogo raditi, mogu reći da bih, kada bih opet bila osmaš, ponovno odabrala istu srednju školu. Osim što sam u njoj stekla mnogo znanja, vještina i mogućnosti, pružila mi je i priliku da upoznam mnoge izuzetno drage ljude s kojima se nadam održati kontakt i nakon srednje. S većinom profesora također sam uvijek bila zadovoljna, jer da nisu tražili mnogo i bili strogi, ne bih danas zasigurno imala takvo duboko razumijevanje iz raznih predmeta i područja. Tako da bih svakome tko upisuje III. gimnaziju poručila da, koliko god bude teško, da će se rad na kraju sigurno isplatiti. I naravno, ono što je svakom srednjoškolcu najvažnije, srednja mi je dala izvrsnu podlogu za maturu", otkriva mlada matematičarka.

Prisjećajući se upravo dovršenog srednjoškolskog obrazovanja i priprema za maturu, Leonarda kaže da se svatko u različito vrijeme krene pripremati za maturu, ovisno o tome koliko se tko osjeća spremnim. Međutim, njezin je stav da pripreme zapravo kreću od prvog razreda i da kontinuiran rad i učenje mogu mnogo olakšati ponavljanje pred samu maturu. Uvijek se motivirala rečenicom: "Radi sada kako bi ti bilo lakše kasnije", i trudila se učiti s razumijevanjem, premda je takvim načinom "potrošila malo više vremena i živaca". "Vođena tim pristupom, za svaku sam maturu iz obveznih predmeta učila do tjedan dana prije i uspjela iz sva tri predmeta imati više od 90 posto. Svakako sam jako ponosna i sretna, jer je iz matematike rezultat bio baš 100 posto, iako vjerujem da to nije posljedica samo pripreme, nego je potrebna i određena doza sreće u danom trenutku", kazala je.

Iako bi zbog takvih njezinih vrhunskih rezultata mnogi pomislili da je Leonarda cijelo vrijeme školovanja provela isključivo učeći, ona to opovrgava i veli da joj je uvijek ostajalo dovoljno vremena za uživanje u stvarima koje ju vesele. Prije svega to je bio odlazak na kave s prijateljima u slobodno vrijeme, šetnje, ili pak na različite događaje u gradu. Osim toga, uživala je i u čitanju knjiga te putovanjima kad god bi joj se za to pružila prilika. U četvrtom razredu je uz sve to uspjela položiti i vozački ispit i povremeno raditi u Edukosu te na taj način malo zaraditi i podebljati džeparac.

Lidija Aničić
Najvažnije je uspostaviti nekakvu ravnotežu
"Mislim da je u životu najvažnije uspostaviti nekakvu ravnotežu i ne dopustiti da jedan aspekt života oduzme svu pozornost na štetu drugih u kojima bismo rado uživali, jer uz pravilnu raspodjelu vremena i malu dozu samodiscipline sve se može stići. Ulaganje u sebe doista je najbolje što svaka osoba može napraviti, jer je riječ o neprolaznim i neuništivim vrijednostima koje čovjeka obogaćuju za cijeli njegov život", stav je vrsne mlade matematičarke Leonarde, koja će si nakon povratka s mora i prije odlaska na studij ispuniti još jednu veliku želju i posjetiti sestru koja s obitelji živi u SAD-u.
Leonarda je osnovnu školu pohađala u Područnoj školi Veliškovci, nakon toga III. gimnaziju u Osijeku

Možda ste propustili...

ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA - ČEKA SE MINISTARSTVO

Gradu je neprihvatljivo za povrat predvidjeti više od 60 % zemljišta

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana