Osijek
TUŽNO LICE GRADA

Majka i sin su beskućnici, uporno odbijaju svu pomoć
Objavljeno 29. srpnja, 2022.
Svi su voljni pomoći, no kako to napraviti kada ta ista osoba to ne želi?

Vjerojatno ste i vi, u posljednjih godinu dana, tijekom šetnje gradom, bar jednom primijetili dvije vidljivo zapuštene osobe, majku i sina, kako neprestano besciljno lutaju, a u posljednje vrijeme i redovito spavaju po ulicama Osijeka, uglavnom na klupi u parkovima. Na facebook-stranicama Donji grad Osijek D.G.O. i Prijatelji o Osijeku, u posljednjih se tjedan dana povela rasprava o tome kako im se može pomoći, zahtijevajući pomoć nadležnih institucija i humanitarnih organizacija.



Ne žele...


S obzirom na veliki interes javnosti vezano uz ovu obitelj (podaci poznati redakciji), kako smo saznali od Romana Kristića, pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, od svibnja Grad u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Osijek poduzima sve mjere u svojoj nadležnosti radi ublažavanja socijalne ugroženosti i rješavanja problema naših dvoje sugrađana.

- Naime, majka i sin (ime poznato) dugogodišnji su korisnici socijalne pomoći Centra za socijalnu skrb Osijek i naknade za troškove stanovanja Grada Osijeka te drugih prava u sustavu socijalne skrbi financiranih iz Gradskog proračuna, bili su korisnici pučke kuhinje Caritas, ali u posljednje vrijeme neredovito koriste pravo na obrok. Prebivalište im je u Osijeku na adresi gdje su živjeli u stambenom prostoru koji je u vlasništvu majke na području Donjeg grada u Osijeku, iz nepoznatih razloga ne žele se vratiti u nj. Odmah nakon saznanja da ova dvočlana obitelj spava po klupama u Osijeku, kontaktirali smo Centar za socijalnu skrb Osijek, koji je promptno reagirao te su 25. svibnja ove godine, uz pomoć policijskih službenika i građana, majka i sin odvezeni na smještaj u udomiteljsku obitelj, ali su naklon dolaska majka i sin odbili smještaj te su vraćeni u vlastitu nekretninu. Nakon toga ponuđen im je smještaj u Centru za pružanje usluga u zajednici "JA kao i TI" na Divaltovoj ulici u Osijeku, specijaliziranoj ustanovi, ali su ga također odbili - ističe Kristić.

Poslovna sposobnost


Hitna medicinska pomoć u međuvremenu je nekoliko puta reagirala na pozive, izlazila na teren i utvrdila uredno opće zdravstveno stanje, vidljive ozljede na rukama i nogama, no obitelj je svaki put odbila hospitalizaciju. Isto tako ponuđena im je i izvaninstitucionalna stručna psihološka pomoć kao i liječnička, koju su također odbili.

- Dana 13. lipnja 2022. godine obavljen je razgovor socijalne radnice CZSS-a Osijek s obitelji, na adresi Trg bana Josipa Jelačića bb, a prema prethodnoj dojavi komunalnih redara Grada Osijeka da se oni tamo trenutačno nalaze. Upoznati su s mogućnosti smještaja u Caritasovu centru za prihvat beskućnika Osijek, Strossmayerova 69. Nakon što im je ponuđeno da ih se odmah službenim automobilom odveze u navedeni centar, oni su to odbili. Upoznati su da u svakom trenutku mogu doći u Centar za prihvat beskućnika. Centar pruža uslugu smještaja, noćenja, prehrane, održavanja osobne higijene, obnove odjeće te zdravstvenu zaštitu i stručnu pomoć. CZSS Osijek u tri je navrata pisanim putem izvijestio obiteljsku liječnicu te zatražio izlazak na teren i uputnicu za privremeno liječenje. U ovom slučaju Centar za socijalnu skrb Osijek i nadalje će postupati u svezi sa zaštitom prava i interesa naših sugrađana uz suradnju njihove obiteljske liječnice, a nadležni upravni odjel Grada Osijeka u suradnji sa socijalnom radnicom poduzimat će sve potrebne radnje u svojoj nadležnosti radi pomoći ovoj obitelji - dodaje Kristić.

Centar za socijalnu skrb pokrenuo je postupak oduzimanja poslovne sposobnosti, a prema informacijama koje imamo ročište je zakazano za kolovoz/rujan 2022. Oduzimanje poslovne sposobnosti propisano je Obiteljskim zakonom (NN 103/15, 98/19) te se navedeni postupak provodi na način da sud u izvanparničnom postupku punoljetnu osobu koja se zbog duševnih smetnji ili drugih razloga nije sposobna brinuti o nekom od svojih prava, potreba ili interesa, ili koja ugrožava prava i interese drugih osoba o kojima je dužna skrbiti se, u tom dijelu liši poslovne sposobnosti.

Nikola Kučar
SADA SE ČEKA NA SUDSKU ODLUKU
Ako na ročištu zakazanom za kolovoz/rujan sud donese odluku o oduzimanja poslovne sposobnosti, procedura je sljedeća. Osoba koja je potpuno lišena poslovne sposobnosti ne može sklapati pravne poslove, poduzimati pravne radnje, raspolagati imovinom i prihodima, već to u njezino ime i za njezin račun čini skrbnik, u dogovoru s centrom za socijalnu skrb. Odlukom o djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti sud će odrediti mjere i poslove koje osoba nije sposobna samostalno poduzimati - raspolagati imovinom, plaćom ili drugim novčanim primanjima, upravljati imovinom, odlučiti o zapošljavanju, davati izjave ili poduzimati radnje koje se odnose na brak, roditeljsku skrb i druga osobna stanja. Osobu koja je lišena poslovne sposobnosti centar za socijalnu skrb stavit će pod skrbništvo i imenovati joj skrbnika.

Svi su zabrinuti jer su i majka i sin u zapuštenom stanju, a on je i osoba s posebnim potrebama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana