TvObzor
HRVOJE BURAZER-PAVEŠKOVIĆ

Fokus mi je na glazbi, nikakav uspjeh nasilnog karaktera me ne zanima
Objavljeno 29. srpnja, 2022.
Forme pjesama, koje ćete, nadam se, uskoro čuti, nisu klasične strukture. To gledam kao forte u mojoj karijeri

Mladi kantautor i multiinstrumentalist iz Šibenika Hrvoje Burazer-Pavešković u suradnji s diskografskom kućom Menart predstavio je sredinom ovoga mjeseca svoju prvu pjesmu pod nazivom “Album od zvuka”. Iskrena je to i proživljena ambijentalna balada, mediteranski pop, a ujedno i potpis novog kantautorskog imena na hrvatskoj glazbenoj sceni. Hrvoje, koji će debitantski nastup imati 20. kolovoza na 25. Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku u sklopu Večeri novih skladbi, odgovorio nam je na nekoliko pitanja.Možeš li se za početak predstaviti našim čitateljima? Kako bi se opisao kao osobu?- Pozdrav svim čitateljima Glasa Slavonije! Pa znate kako Arsen Dedić pjeva u onoj pjesmi: “Ja sam samo jedan od mladića koje viđaš svaki dan” i istinski zaljubljenik u glazbu. Rođen sam i živim u Šibeniku, pa me dalmatinska impulzivnost i emotivnost nisu zaobišle.

Kada je i kako glazba ušla u tvoj život? Približi nam ukratko svoj glazbeni put do pjesme “Album bez zvuka”.- Glazba je ušla u moj život s nekih 14 godina, kad sam prvi put uživo i svjesno prisustvovao sviranju gitare, što je izazvalo neizmjernu dječačku želju za njom. Jedna od najljepših uspomena iz djetinjstva je kad me za rođendan dočekala gitara naslonjena na zid u mojoj sobi. Prvi sastav u kojem sa svirao bio je crkveni zbor mladih iz mog rodnog Vrpolja, zatim nastupi u srednjoj školi, u Gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku. A kroz fakultetsko razdoblje života i razni oblici akustičnih i zborskih sastava formiranih s prijateljima, gdje sam prvi put doživio pozornicu i publiku. Počeo sam pisati pjesme unatrag dvije godine, i kada sam odsvirao pjesmu “Album od zvuka”, onako samo na gitari, obitelji i prijateljima, reakcije su bile neočekivano pozitivne. Takva jedna podrška mi je bila vjetar u leđa da se javim Hrvoju Domazetu, mladom i uspješnom producentu iz Splita, kojeg sam poznavao iz prijašnjih neizravnih suradnji, predloživši mu pjesmu. Nekoliko mjeseci kasnije napravljen je “Album od zvuka”.

Prilika i poticaj


Imaš li glazbene uzore, možda nekoga čiji te je rad potaknuo da uploviš u autorske vode?- Sama želja za pisanjem i da na taj način, kroz pjesmu, dopustim svojim emocijama da isplivaju na papir glavni su kotači mog pisanja. Do unatrag tri godine nisam vjerovao da mogu napisati smisleni tekst, međutim danas Vam govorim da je to dosta drukčije te da su papir i olovka, uz gitaru, moja svakodnevica. Sigurno da postoje glazbeni uzori. Ja bih ih podijelio na autorske - to je definitivno Gibonni, i izvođačke, jedan i jedini - Oliver.

Kako je došlo do potpisivanja ugovora s Menartom i što to znači za tebe kao mladog glazbenika?- Kad je “Album od zvuka” postao gotov proizvod, sa spotom, javio sam se izdavačima koji su mi se učinili najprikladniji za žanr pjesme, i oni su me objeručke prihvatili i u najkraćem roku je potpisan ugovor i suradnja. Za mene to znači prilika i poticaj da se i dalje nastavim baviti glazbom.

Kako je nastao “Album bez zvuka” i o čemu zapravo govori ta pjesma?- “Album od zvuka” je nastao u sitnim noćnim satima, ponukan zbrkanim mislima prije sna. Pjesma ne govori o standardiziranoj ljubavi, iako je možda tako prikazano u spotu. Govori kako su fotografije za svakog pojedinca zasebna priča. Recimo, koliko ste se puta uhvatili da pogledate jednu fotografiju 100 puta, draga vam je. Zašto? Zato što ju čujete, čujete ono što se u tom momentu događa u slici. Tako da svaka individua u svom životu ima svoj “Album od zvuka” kojeg se rado i nostalgično prisjeća. Uz to, još jedna poruka koja se provlači kroz pjesmu je da nas odluke u životu čine ljudima kakvi smo danas te da ni za čim ne treba žaliti. Ali, ipak smo ljudi i nekad nam samo dobro dođe malo nostalgije.

Što nam možeš reći o spotu? Kakve su dosadašnje reakcije na pjesmu i spot, čitaš li komentare na YouTubeu?- Spot je sniman u Glazbenoj školi “Josip Hatze” u Kaštelama. Ovom prilikom zahvaljujem školi na ustupljenom prostoru i na šetnici kraj Tvrđave sv. Nikole u Šibeniku. Odlično iskustvo, red smijeha i red ozbiljnog posla. Spot je radila ekipa predivnih i zabavnih ljudi. Režirao ga je splitski glumac Pere Eranović, a snimio mladi i talentirani Andrija Jurčević.

Tko ti je najveća podrška kada je glazba u pitanju? Koji je najbolji glazbeni savjet koji si dobio?- Ne želim zvučati klišejski, ali stvarno je tako - obitelj i prijatelji. Nemjerljivo najbolja podrška. Najbolji glazbeni savjet... Hmm... Iskren tekst pjesme i autentičnost u stvaranju glazbe.

Neustaljeni motivi


Raste li uzbuđenje jer se polako približavaju Večeri dalmatinske šansone? Postavljaš li ispred sebe kakva očekivanja od tog nastupa?- Svakako da uzbuđenje raste, ipak je to moj debitantski nastup, jedva čekam! Sam nastup na Večerima dalmatinske šansone, festivalu s takvim renomeom i izvođačima, po meni je određeno priznanje. Jedino očekivanje koje sam sebi postavio je da odradim taj nastup najbolje što mogu.

Što je to za što smatraš da te izdvaja na domaćoj glazbenoj sceni? Što nikada ne bi napravio za uspjeh u šoubiznisu?- Pa mislim da je na sceni neznatan broj kantautora. Motivi mojih pjesama su drukčiji, neustaljeni. Forme pjesama, koje ćete, nadam se, uskoro čuti, nisu klasične strukture. To gledam kao forte u mojoj karijeri. Fokus mi je na glazbi, nikakav uspjeh nasilnog karaktera me ne zanima. Za uspjeh u glazbi želim da je zaslužna moja glazba.

Čime se baviš kada nisi u glazbi? Što voliš raditi u slobodno vrijeme?- Stvarno su rijetki trenutci bez glazbe. Ali, kad ne sviram, ne pjevam i ne pišem, tu je nogomet s prijateljima i drugi oblici druženja.

Imaš li već spremnih pjesama ili novih ideja za iduće singlove? Odakle crpiš inspiraciju za pisanje?- Naravno, još je pjesama “u ladici”. Crpim ih iz osobnog života i naučenih lekcija kroz odrastanje, tih nekih trenutaka koji se urežu u dušu i formiraju pjesmu. Stvar, kao što je “Album od zvuka”, nastaje kad smisleno i iskreno posložiš emocije na papir.

Osim nastupa na Večerima dalmatinske šansone, koji su ti planovi za ostatak godine?- Nakon Večeri dalmatinske šansone, plan je novi singl do kraja ove ili početkom iduće godine. Trenutno je fokus na “Albumu od zvuka” i njegovoj promidžbi.
 
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana