Svijet

Rusija zauzela elektranu, preraspoređuje snage, kreće ukrajinski protunapad
Objavljeno 28. srpnja, 2022.

Ruske snage zauzele su drugu najveću ukrajinsku elektranu i izvode "masovno preraspoređivanje" snaga u tri južne regije, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika, u trenutku očekivanja ukrajinskog protunapada u regiji Hersona, koji, po zapadnim izvorima, "uzima korak". 

Snage koje podržava Rusija objavile su da su zauzele netaknutu elektranu na ugljen Vuhlehirsk iz sovjetskog doba, što je prvi važan uspjeh Moskve u više od zadnja tri tjedna.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskoga predsjednika Volodimira Zelenskija, potvrdio je zauzimanje elektrane u istočnoj regiji Donjecku, rekavši da je to samo "mala taktička prednost" za Rusiju.

Po njegovim riječima, rusko preraspoređivanje na jug izgleda da je prebacivanje strategije od napada na obranu, dok šalju snage u regije Melitoplj, Zaporižju i Herson.

Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća nacionalne sigurnosti i obrane, ranije je putem Twittera objavio da Rusija koncentrira "maksimalan broj vojnika" u smjeru Hersona, ne navodeći detalje.

Istodobno, ukrajinska kampanja ponovnog preuzimanja okupirane regije Herson "uzima korak", kažu zapadni vojni izvori.

Ključni most prema gradu Hersonu sada nije u funkciji nakon što su ga ukrajinske snage pogodile raketama dugog dometa koje su isporučile SAD.

To znači da su tisuće ruskih vojnika sada u opasnosti da budu odsječene od ostatka okupiranog teritorija.

Strateški smješten zapadno od rijeke Dnjepar, grad je bio prvi u ratu koji je pao u ruke ruskih snaga.

Ukrajinske snage pucale su u utorak na hersonski most Antonivskij koristeći topnički raketni sustav Himars, zbog čega je, prema zapadnim vojnim izvorima, prijelaz "u potpunosti neupotrebljiv".

Od mosta, jednog od dva ključna pravca preko rijeke Dnjepar, koji je sada pogođen, ostala je samo olupina.

Moskva je ovisila o prijelazima kako bi opskrbila svoje trupe stacionirane zapadno od rijeke i sada su u opasnosti da budu izolirane od ostatka ruskih okupacijskih snaga.

Ruski dužnosnici ranije su rekli da će umjesto toga vojnici preko rijeke prijeći pontonskim mostovima i u plovilima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da će Ukrajina ponovno izgraditi most Antonivski preko Dnjepra i druge prijelaze u regiji.

"Činimo sve kako bismo osigurali da okupatorske snage nemaju logističkih mogućnosti u našoj zemlji", rekao je u obraćanju u srijedu navečer.

Ukrajina danima koristi visoko učinkovite raketne sustave koje isporučuje SAD.

Ako se pokaže uspješnom, ambiciozna kampanja pružila bi prijeko potreban poticaj Kijevu preuzimanjem od Rusije najznačajnijeg naseljenog središta koje je dosad zauzela od početka invazije - grada Hersona.

Ukrajinske snage na jugu objavile su da su u protekla 24 sata ubile 66 neprijateljskih vojnika i uništile tri tenka i dva vojna skladišta.

Ruske snage napale su višecjevnim raketnim bacačima grad Mikolajiv, dodaje se.

(Hina)

Možda ste propustili...