Regija
TS FIJAKER POKRENUO HUMANITARNU AKCIJU

Blizancima Janu i Tinu iz Krčenika potrebna pomoć
Objavljeno 28. srpnja, 2022.
Djeca imaju djelomice izobličene glave. Jan ne može dovoljno okrenuti glavicu, a Tin glavicu ne može samostalno okretati

KRČENIK - Ramona (20) i Ivan Major (24) mladi su supružnici koji su svoju četverogodišnju vezu prije godinu dana ozakonili, i od tada skladno žive u Krčeniku, na području općine Podravska Moslavina. Ramona je nezaposlena, a Ivan radi na donjomiholjačkoj farmi Krnjak. Sa svojim skromnim primanjima uspjeli su dobiti kredit, kupiti stariju kuću i useliti se, ali još mnogo toga treba da bi je uredili. Sreću u dom mladih roditelja unijeli su svojim rođenjem 10. ožujka dvojica sinova - Jan i Tin.

- Kad su se djeca rodila, pedijatar nas je odmah uputio na fizikalne vježbe u Bizovac, gdje je fizijatar potvrdio da su vježbe potrebne. Djeca imaju djelomice izobličene, "naležane" glave, pa zbog toga i motoričke smetnje. Jan ne može dovoljno okrenuti glavicu, a Tin drži glavicu u jednom položaju i ne može ju samostalno okretati. Budući da četiri mjeseca nije bilo pomaka, doktorica nam je savjetovala da se raspitamo o korektivnim kacigama. Na internetu smo našli tko se time bavi, ordinaciju slovenske privatne klinike MOOR Ortotika i protetika u Velikoj Mlaki. Telefonom smo dogovorili prvi pregled, koji je bio besplatan i obavljen je 19. srpnja - ispričala nam je Ramona.

Kod Jana glavica je 13 % deformirana, što je četvrti stupanj bolesti, a kod Tina deformacija iznosi 8,5 %, što je treći stupanj bolesti. Sve deformacije iznad šest posto moraju se ispravljati nošenjem korektivnih kaciga. Poslije godišnjih odmora mladi roditelji dobit će ponudu na koju u roku od tri dana moraju odgovoriti prihvaćaju li je ili ne. Prema najavljenoj proceduri, morat će dovesti djecu radi mjerenja, poslije dva dana doći isprobati kacige te nakon tjedan dana otići po kacige. Problem su veliki troškovi. Naime, jedna fiksna kaciga, koja se mora mijenjati svaki mjesec, stoji 11.500 kuna, što znači da bi obitelj morala svakog mjeseca pronaći 23.000 kuna za kacige. Oni zato razmišljaju o korektivnim kacigama koje se mogu podešavati, pa se ne moraju mijenjati svakog mjeseca, ali jedna takva stoji 18.000 kuna.

- U Donjem Miholjcu rekli su nam da HZZO ne priznaje troškove, jer te kacige nisu medicinska pomagala, a za takve privatne usluge liječnici ne mogu izdavati ni uputnice. Htjeli smo kreditom sami pokriti sve troškove, ali ga ne možemo dobiti, jer već imamo kredit za kuću. Teško nam je što moramo tražiti pomoć - kaže mama Ramona.



Prema riječima načelnika Općine Podravska Moslavina Dominika Cerića, koji je upoznat sa situacijom, Općina će pomoći u skladu s mogućnostima, a sudjeluje i kao suorganizator humanitarnog događaja koji će se održati u nedjelju, 31. srpnja, u Podravskoj Moslavini. Tada će humanitarni koncert za obitelj Major održati osječki tamburaški sastav Fijaker, a sudjelovat će i brojne udruge s područja općina Podravska Moslavina i Viljevo. Inicijativu za tu veliko događanje pokrenuo je Tomislav Vukelić, menadžer TS Fijaker. Pomoć za obitelj Major može se uplatiti na račun HR3123400093235817045 PBZ Jan Major.

Petar Žarković
Želimo pomoći obitelji koja se žrtvuje
Naša je želja i namjera da se skupi nešto novca i da se pokuša pomoći djeci, jer riječ je o mladoj, skromnoj obitelji, koja je doista limitirana minimalnim primanjima. Vozili su dvoje male bolesne djece u Zagreb u rano jutro, jer u autu nemaju klimu, a onda u hladovini parka čekaju večer da bi se vratili kući. U vrijeme kad mnoge djevojke i žene ne žele imati svoju djecu želimo pokazati ljudskost prema obitelji koja se žrtvuje za djecu, a kojoj se život zbog toga pretvorio u pakao, ispričao nam je menadžer TS Fijaker Tomislav Vukelić.      

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike