Regija
11. PO REDU AKADEMIJA U KARANCU

Na Akademiji blata izrađivali ćerpiče, čergaške peći, kuhali su i grah-gulaš...
Objavljeno 25. srpnja, 2022.
Akademija je nastala zbog banalnog razloga - Vladimir Škrobo - Bajo trebao je krušnu peć

KARANAC - U Ulici zaboravljenog vremena, u karanačkoj Baranjskoj kući održana je još jedna, 11. po redu, Akademija blata - ekološki primjenjiva radionica, čiji je organizator Udruga čuvara starih zanata.

I ove je godine, tijekom tri dana trajanja, Akademija obuhvatila teme koje se odnose na izradu ćerpiča (cigli od blata), stare zanate i autohtonu baranjsku gastroponudu. ‘‘Akademci‘‘ su, uz već standardnu izradu ćerpiča, prvoga dana renovirali staru kuću i gradili čergašku peć. Nije izostalo ni kuhanje pekmeza od marelica, ali ni topljenje čvaraka, odnosno ‘‘krčkanja‘‘ grah-gulaša u zemljanom ćupu. Drugoga dana, uz sve spomenuto, sudionici Akademije mazali su pod u jednoj od prostorija u Ulici zaboravljenog vremena, dok se u dvorištu kuhao riblji paprikaš i pekli šarani na rašljama. U večernjim satima ulicu je obasjala svjetlost stotine starih fenjera o čijoj je povijesti pričao prof. Miroslav Kern, predsjednik udruge Svjetlost fenjera.

U sličnom tempu, uz autohtonu gastroponudu i brojne zainteresirane posjetitelje, održan je i treći dan Akademije. Ove raritetne manifestacije, o kojoj je snimljen i dokumentarni film, sigurno ne bi bilo bez Vladimira Škrobe - Baje, idejnog začetnika nekoliko karanačkih manifestacija koje su poodavno izišle iz Baranjskih okvira.

- Akademija blata postoji već 11. godinu, ali smo se i nekoliko godina ranije bavili izradom ćerpiča, krušnih i čergaških peći, i slično. A sve to zato što sam trebao krušnu peć. Danima sam tražio cigle, pronašao ih pokisle i s neugodnim mirisima iz staja, pa sam je odlučio sam izraditi. I tako, malo-pomalo, cijela je priča o blatu kao građevinskom materijalu, kada sam je posložio, postala manifestacija - priča Škrobo, dodajući kako se prije tri godine u izradu određenih parametara, što se gradnje na ovaj način tiče, uključio i osječki Građevinski institut. Tijekom proteklih akademija proizvedeno je 30-ak tisuća komada ćerpiča. Radili su, između ostaloga, Karančani baze za bejzbolsko igralište u Zagrebu, a vrhunac svega bio je poziv iz vukovarskog muzeja, gdje je Škrobo izradio presjek Vučedolske kućice. Nedavno su Akademci za vinkovački Gradski muzej izgradili čak šest ‘‘blatnih‘‘ kućica veličine po 25 četvorna metra u Sopotu, vjernih replika nekadašnjih kućica sopotske kulture.


- Pri izradi cigli od zemlje nema nekih tajni, ali ni preciznog ‘‘recepta‘‘. Za neke je potrebno više slame, za druge više pljeve, dok u cigle za krušnu peć ne ide ni jedno ni drugo. Količina vode, opet, zavisi o zemlji, pa radimo prema procjeni, gušće, ili rjeđe. Sve dolazi iskustvom - objašnjava, pokazujući na stroj za miješanje (kombajn za blato) koji su sami osmislili, a koji miješa smjesu dovoljnu za četvero punih građevinskih kolica, zamiješa za 15-ak minuta. Podsjeća kako su se nekada u Baranji i Slavoniji kuće gradile od zemlje - takozvane nabijače. Uz nužna renoviranja i dandanas u takvim kućama ljudi žive. Oni najbolje poznaju njihove prednosti. Ljeti je tamo ugodno hladno, a zimi je toplo.

- Želja mi je da se ljudi ponovno odluče na gradnju kuća od ćerpiča. Uz poštivanje određenih uvjeta i vlastiti rad, sigurno će uštedjeti ne tako malo novca - razmišlja Škrobo. Bit priče je, uz ostalo, i primjena tradicijske arhitekture u gastronomiji, pa su, osim peći u Karancu, izrađivali i primjerice mali objekt za dimljenje hrane. Od ćerpiča su, pak, izgradili recepciju kod smještajnih kapaciteta i tamošnji restoran. Važno je istaknuti kako se posjetitelji Akademiji ponovno vraćaju kako bi osjetili ‘‘dašak‘‘ prošlosti, naučili nešto novo, uživali u bogatoj autohtonoj gastroponudi.

Ivica Getto
Pri izradi cigli od zemlje nema preciznog ‘‘recepta‘‘. Za neke treba više slame, za druge više pljeve

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana