Tehno
TEST VIVIDSTORM S ELECTRIC TENSION

Platno za uživanje u pravom kućnom kinu
Objavljeno 22. srpnja, 2022.
Vividstorm platna posebna su po tome što su motorizirana, odnosno - dovoljno je platno uključiti u utičnicu i spremni ste

Kupili ste projektor, no bez visokokvalitetnog platna on je tek polovično rješenje za istinsko uživanje u filmskim, sportskim i drugim sadržajima koje biste gledali.Još od pojave prvih projektora na tržištu se nalaze i visokokvalitetna projekcijska platna. Vjerojatno najveću pogrešku čine kupci koji kupovanjem kvalitetnog projektora zanemare kvalitetu platna za projekciju. Zbog analogije, ovaj propust jednak je vožnji sportskog automobila s probušenom gumom – dakle, rezultati su poražavajući. Stoga, ako već posjedujete vrhunski projektor ili planirate njegovu kupnju, planirajte i kupnju vrhunskog platna, a upravo vjerojatno jedno od najboljih projekcijskih platna imali smo prilike i testirati. Riječ je o Vividstorm motoriziranim platnima koja će vam osim kvalitete prikaza dati i nevjerojatnu dozu luksuza.

Odabir platna


Danas je vjerojatno lakše no ikada prije imati pravo kućno kino. Današnji projektori, poput modela Epson EF-12, dolaze kao moćni sve-u-jedan uređaji koji osim projektora dolaze i s Android TV operacijskim sustavom te moćnim ozvučenjem. S Androidom i hrpom streaming servisa filmovi, serije i sportski sadržaji su tu, a ugrađeno Yamaha ozvučenje zasluženo je za dojmljiv zvuk. Doslovce jedina stvar koja vam još treba je kvalitetno platno. Iako je na tržištu dostupno štošta, pravi znalci birat će samo najbolje, a upravo među najbolje ubraja je tvrtka Vividstorm, koja se specijalizirala za proizvodnju projekcijskih platna. No Vividstorm platna posebna su po tome što su motorizirana. Dakle, nemamo nikakve komplicirane instalacije i muke s naborima na platnu. Dovoljno je platno uključiti u utičnicu i spremni ste. Vividstorm nudi dvije glavne kategorije svojih platna, a to su platna koja se izvlače odozdo te ona koja se izvlače odozgo. To je bitno jer ćete time najbolje uklopiti platno u svoj prostor. Primjerice, nekima će spuštanje platna sa stropa biti bolja opcija, dok će drugima koji možda imaju visoki strop ili platno žele prenositi bolja opcija biti platna koja se izvlače od poda. Kad odredite koja vam je opcija prikladnija, vrijeme je za izbor odgovarajućeg platna.

Ako mislite da su ova platna tek običan komad neke plahte, itekako se varate. Krenut ćemo od projektora jer o njemu ovisi i platno koje birate. Vividstorm nudi platna za projektore s ultrakratkom projekcijom kod kojih se okolno svjetlo ne reflektira od platna (ALR) te je projicirana slika u tom slučaju i u dnevnim uvjetima odlična. Za uobičajene projektore koji sliku projiciraju s veće udaljenosti postoji nekoliko različitih vrsta platna, a mi smo se s obzirom na karakteristike našeg Epson EF-12 projektora odlučili za materijal White Cinema. To platno, kako mu i ime govori, simulira upravo platno kakvo viđamo u pravim kinodvoranama, a najbolje će biti za projekcije u mračnim prostorijama i s projektorima do 1.8000 ANSI Lumena, što savršeno odgovara karakteristikama našeg Epsona. Osim platna koje ne reflektira ambijentalno svjetlo (ALR), postoje još i platna s izuzetno velikom refleksijom svjetla (tzv. High Gain platna) te perforirana platna koja omogućavaju postavu ozvučenja iza platna.

Velika dijagonala


Dijagonale Vividstorm platna idu od 72 inča (183 cm) pa sve do monstruoznih 150 inča (381 cm). Mi smo se odlučili za neku zlatnu sredinu odabirom dijagonale od 100 inča (254 cm) i izvlačenjem platna odozdo. S više od 2,5 metara dijagonale dobili smo zaslon koji će u bilo kojem dnevnom boravku stvoriti dojam pravog kina kod kuće, a opet, s druge strane, moći ćemo i prema potrebi prenijeti platno. Nakon narudžbe paket stiže za 10-ak dana, a onda slijedi onaj "wow" efekt. Vividstorm S Electric Tension Floor Screen White Cinema, što je puni naziv tog platna, stiže u masivnom metalnom kućištu, a tek po viđenju uživo postajemo svjesni ove velike dijagonale. U paketu stižu dva daljinska upravljača te USB modul koji kod nekih projektora omogućava automatsko izvlačenje platna s uključivanjem platna. Trenutak kada platno samo izlazi iz metalnog kućišta je vrijeme kada svi ostaju bez teksta. Mehanizam, kvaliteta izrade i opći dojam na razini su kakvu smo do sada mogli gledati u nekom od filmova o Jamesu Bondu. Dovoljno je samo još postaviti projektor na odgovarajuću udaljenost i opremiti se kokicama za pravi osjećaj kina, ali kod kuće!

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: NOKIA XR21

Otporna kao neuništiva, legendarna 3310

2

NOVA VERZIJA OPERATIVNOG SUSTAVA

iOS 17 dostupan za preuzimanje

3

RIJETKO JE TKO UOPĆE ZAMIJETIO DA JE NEŠTO DRUKČIJE

Facebook je (malo) izmijenio svoj logotip