Osijek
PREMJEŠTAJI U ĐAKOVAČKO-OSJEČKOJ NADBISKUPIJI

Preč. Ivan Jurić imenovan novim župnikom u Retfali
Objavljeno 19. srpnja, 2022.
JURIĆ: Priznajem da sam se srodio sa svojim župljanima, ali prihvaćam novi izazov

Srpanj je mjesec uobičajenih dekreta kojima đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić, uostalom kao i drugi njegovi kolege, odlučuje o imenovanjima, razrješenjima i premještajima svećenika u ovoj crkvenoj pokrajini.



Novi ljudi, nove dužnosti


Naviknuti na višegodišnju pastoralnu i društvenu djelatnost donjogradskog župnika, preč. Ivana Jurića, mnogi su se iznenadili što je nadbiskup odlučio da upravo on bude razriješen svoje dosadašnje službe u Župi Preslavnog Imena Marijina i bude imenovan župnikom Župe Uzvišenja svetoga Križa u Retfali. On na to mjesto dolazi umjesto dosadašnjeg retfalačkog župnika, vlč. Ivice Martića, kojemu je odobreno bolovanja u razdoblju od godinu dana.

No oni koji prate zbivanja u Crkvi izbliza znaju kako su premještaji unutar biskupije ili redovničke zajednice redovita pojava. To nam je potvrdio i sam preč. Ivan Jurić, koji je trenutačno na godišnjem odmoru u Prižbi na otoku Korčuli. Podsjetio nas je na odluku s Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske u kojoj je rečeno kako svećenici ne bi trebali biti više od desetak godina u jednoj župi što je potrebno iz razloga pastoralne dinamike. Novi ljudi i nove dužnosti uvijek su izazov ne samo za svećenika nego i za župske zajednice.

- Proveo sam u Župi Preslavna Imena Marijina čak 18 godina. Nisam toliko star da ne mogu napraviti neku malu promjenu u životu, što za mene kao svećenika nije loše. Priznajem da sam se srodio sa svojom dosadašnjom župom, a i moji župljani sa mnom, oni će mi zauvijek biti u srcu. Jednostavno je sazrela situacija za mene kao osobu i kao svećenika, pa i po našim svećeničkim pravilima, da je dobro da promijenim još koju pastoralnu adresu. S druge strane, idem u prekrasnu župu koja je, rekao bih, u rangu Donjega grada, a koja je, s obzirom na broj župljana i stanovnika, čak i veća. To znači da se ne događa nikakva drastična promjena ili nešto jako novo. Sve što sam zajedno sa suradnicima napravio u Župi Preslavna Imena Marijina u Donjem gradu dogodilo se u najboljim godinama moga života. Zadržat ću svoju dosadašnju povezanost sa Zajednicom Cenacolo kao duhovnik i biti u prilici pomoći ljudima koji upadnu u poteškoće ovisnosti. Taj je dio mog pastorala ono što neprestano papa Franjo govori, da iziđemo među ljude i po potrebi na rubove društva te da skupljamo i one koji zaista traže pomoć - rekao nam je preč. Ivan Jurić.

Vlč. Perković u Donji grad


Naš je sugovornik zaređen za svećenika 1990., a 1991. postao je kapelanom u gornjogradskoj Župi sv. Petra i Pavla, apostola, na kojoj se zadržao pet godina. Tadašnji biskup đakovački i srijemski, mons. Ćiril Kos, imenovao ga je za koordinatora za komunikaciju s medijima. Njegov je idući pastoralni zadatak bio osnivanje Župe sv. Luke, evanđelista, koja obuhvaća dijelove Josipovca i Višnjevca, što je uključivalo izgradnju crkve, pastoralnog centra, župskog doma te suradnju s redovnicama iz Družbe Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina. Ondje je proveo devet godina da bi 2004. preuzeo Župu Preslavna Imena Marijina.

Potanku obavijest o premještajima objavio je Nadbiskupijski Tiskovni ured na svojim mrežnim stranicama. Prema njoj, za novog je župnika u Donjem gradu imenovan je vlč. Filip Perković, koji dolazi na tu dužnost iz Sarvaša. Dosadašnji župnik Župe sv. Luke, evanđelista, u Josipovcu/Višnjevcu, vlč. Ivica Rebić, imenovan je novim župnikom u Vrbici kod Đakova. Na slobodno mjesto dolazi studentski kapelan u Osijeku i nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih, vlč. Mario Žigman. Još jedan svećenik kojeg su vjernici naviknuli vidjeti na nedjeljnoj misi u osječkoj konkatedrali, vlč. Blaž Jokić, razriješen je službe župnog vikara Župe sv. Petra i Pavla, apostola, u Osijeku te imenovan upraviteljem Župe Našašća svetoga Križa u Trnavi. Dosadašnji župnik vikar u Donjem gradu, vlč. Nino Perica, postao je upraviteljem Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu. Župni vikar, vlč. Krešimir Iljazović, u retfalačkoj Župi Uzvišenja svetoga Križa razriješen je te službe te je imenovan župnim vikarom Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu. U Rezidenciju Družbe Isusove raspoređena su odlukom uprave Hrvatske pokrajine Družbe Isusove trojica jezuita, mr. o. Boris Jozić, DI, mr. o. Ivan Matić, DI, i o. Ivica Hadaš, DI.

Draško Celing
PREČ. ANTE MARKIĆ ODLAZI U MIROVINU
Nadbiskup, mons. Đuro Hranić, umirovio je sedmoricu svećenika. Javnosti je najzanimljivije ime poznatog župnika, preč. Ante Markića, koji je razriješen službe župnika Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Aljmašu te umirovljen. Pamtimo njegovu skrb za svoje vjernike tijekom Domovinskog rata, dramatični bijeg iz opkoljenog Aljmaša 1991., te povratak i ponovnu izgradnju porušene crkve. Njegov pastoralni trud u Daljskoj Planini uključivao je osnutak župe i podizanje crkve sv. Stjepana, kralja, ali i ovladavanje mađarskim jezikom. Umirovljeni su i vlč. Helmut Schumacher (Župa Uskrsnuća Kristova, Čepin) i vlč. Zvonko Pažin (Župa Duha Svetoga, Čepin) te vlč. Frok Zefiq (Brodski Varoš). Posljednjega također poznajemo po pastoralnom djelovanju u našem gradu te knjizi “Mihael Summa i Albanci u Osijeku”. Vlč. Zvonko Pažin, koji djeluje i kao izvanredni sveučilišni profesor liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, nastavit će isključivo taj posao. Čitatelji Glasa Slavonije poznaju ga i po redovitoj suradnji i duhovnim tekstovima koje objavljuje. Često nam je od pomoći i u objašnjavanju brojnih fenomena vezanih uz liturgiju Katoličke Crkve.

MLADOMISNICI IMENOVANI ŽUPNIM VIKARIMA
Mladomisnik, vlč. Nikola Klemen, koji je svoju đakonsku praksu obavljao u konkatedralnoj župi u Osijeku, imenovan je župnim vikarom Župe Preslavnoga Imena Marijina u Osijeku. Njegov mladomisnički kolega, vlč. Florijan Zagorščak, postao je župnim vikarom Župe Uzvišenja svetoga Križa u Retfali. Mladomisnik, vlč. Bernard Prelčec, imenovan je župnim vikarom Župe sv. Ćirila i Metoda, slavenskih apostola, u osječkoj četvrti Novi grad (Divaltova ulica). Osječanin po rođenju, mladomisnik vlč. Stjepan Krešo imenovan je župnim vikarom Župe sv. Mihaela, arkanđela, u Donjem Miholjcu.

Još jedan Osječanin, vlč. Krešimir Bulat, upravitelj Župe sv. Jakova apostola u Gorjanima, razriješen je službe nadbiskupijskog povjerenika za biblijski pastoral. Eseker po rođenju i podrijetlu, vlč. Robert Erk razriješen je službe župnog vikara u Đakovu te je upućen na poslijediplomski studij ekumenske teologije u Rim.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike