Novosti
SLAVONSKO-BARANJSKI GRADOVI I MJERE ZA MANJE IZNOSE RAČUNA

Štednja energije za sada samo na javnoj rasvjeti, ostalo u fazi pripreme
Objavljeno 19. srpnja, 2022.
Lokalne vlasti čekaju upute iz Vlade, a dio ih se priprema za veću upotrebu obnovljivih izvora energije

Europska će komisija 20. srpnja predstaviti prijedlog mjera koje uključuju ograničavanje grijanja u javnim zgradama na 19 stupnjeva i hlađenja tijekom ljetnih mjeseci na 25 stupnjeva. Prema planu, čije je pojedinosti objavio AFP, oko 11 milijardi prostornih metara plina uštedjelo bi se ograničavanjem grijanja i hlađenja u zgradama, između 4 i 40 milijardi prostornih metara uštedjelo bi se na smanjenju potrošnje plina za proizvodnju električne energije te oko deset milijardi na smanjenju industrijske potražnje. Prijedlog EK-a bit će podloga za raspravu na izvanrednom sastanku ministara za energiju koji je sazvan za 26. srpnja. Time se očekuje da Komisija vlade 27 zemalja članica da postave ograničenja na količinu plina koju koriste javne zgrade, uredi i različiti komercijalni objekti, uključujući i vanjske terase.


Ušteda do pet posto


Kućanstva koja predstavljaju samo 37 posto potrošnje plina u EU-u, i koji su još uvijek "zaštićeni" potrošači energije, ipak bi, kako pokazuju simulacije, bili posljednji u nizu ozbiljno pogođenih prekidima opskrbe plinom. Stoga se većinu napora usmjerava na elektrane i industriju koje koriste goleme količine plina.

Nekoliko europskih zemalja već je započelo s mjerama štednje, od Njemačke čiji je parlament predložio snižavanje temperature grijanja zimi i manje hlađenja ljeti, do Češke i Slovačke gdje rješenje nude u obliku uvođenja toplinskih pumpi koje rade na principu rashladnih uređaja.
Mjesečni računi koji nas očekuju u jesen i zimu predstavljat će veliko opterećenje za građane. U kućanstvima se najviše energije troši na grijanje, hlađenje, pripremu tople vode, kućanske uređaje i rasvjetu.


"Dok se čeka objava prijedloga mjera Europske komisije, kao i preporuke Vlade RH, Grad Osijek razrađuje načine i mogućnosti primjene takvih mjera, kao i projekciju njihove učinkovitosti. Već prvi izračuni pokazuju da bi smanjivanje temperature na koju se griju prostorije za samo jedan stupanj dovelo do uštede energije za pet posto. S više detalja izići ćemo nakon same objave prijedloga mjera EK-a", ističe Anita Martinović, zamjenica pročelnika Ureda gradonačelnika Osijeka.

U Vinkovcima ozbiljno razmišljaju o načinima kako uštedjeti na energentima, rade se opcije i izračuni koliko koja štednja donosi rezultata. "Još pretresamo sve mogućnosti, koliko koja restrikcija javne rasvjete ili smanjenja grijanja do određenog stupnja u stanovima zimi donosi koristi i tu pažljivo balansiramo kako bi učinak bio što veći", kažu u gradskim stručnim službama, i najavljuju kako će uskoro građani doznati koje se uštede planiraju.

U gradu Otoku još su proljetos snimili stanje javne rasvjete, osobito potrebe zamjene natrijevih žarulja s LED žaruljama, naročito uz školske i sportske objekte. S obzirom na poskupljenja energenata, za sve objekte u vlasništvu Grada te školske objekte koji su u vlasništvu Županije, najavljuju u gradskoj upravi Otoka, pristupit će izradi idejnih rješenja postavljanja solarnih panela kako bi se mogla planirati orijentacijska proračunska sredstva.

Manje grijanja


Poskupljenja energenata ''natjerala'' su i belomanastirske gradske oce na razmišljanje o načinima za uštedu. Ilustracije radi, račun za javnu rasvjetu prošle je godine iznosio približno 670.000 kuna, a zbog poskupljenja električne energije, uz isti intenzitet, račun za ovu godinu mogao bi biti tri puta veći, odnosno oko dva milijuna kuna. Grad, doduše, još nije osjetio poskupljenje struje, budući da je stari ugovor s HEP-om istekao 1. srpnja, ali u gradskoj upravi nisu sjedili prekriženih ruku. Nastavljena je modernizacija javne rasvjete, pa je nedavno obavljena izmjena 111 neučinkovitih rasvjetnih tijela s LED svjetiljkama koje su daleko štedljivije.

"Osim nabave LED svjetiljki prisiljeni smo i na djelomično gašenje javne rasvjete. Nakon ponoći potpuno se gasi rasvjeta uz biciklističke staze, a svaka druga svjetiljka ugašena je uz takozvani Crni put, budući da je tamo nešto veći protok ljudi, kao i u nekim sporednim ulicama", kaže Goran Hes, zamjenik gradonačelnika Belog Manastira. U Gradu ističu kako će se javljati na natječaje vezane uz sve oblike energije, objašnjavajući kako je, primjerice, prilično velika ušteda upravo na LED rasvjeti. Kao primjer navode prigradsko naselje Šumarina koje je kompletno pod ovom vrstom rasvjete, pa je ušteda gotovo 12.000 kuna. Grad se u travnju prijavio na javni poziv na poticanje obnovljivih izvora energije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Odnosi se na postavljanje integrirane fotonaponske elektrane na gradski stadion. Ako se situacija ne promijeni, a vjerojatno neće, u gradu će biti prisiljeni na još neke mjere. Već sada je za pretpostaviti kako će, primjerice, kada krene sezona grijanja, biti reducirana kulturno-zabavna događanja u zatvorenim prostorima.

Poskupljenje energenata navelo je gradsku upravu Vukovara da još u ožujku započne s mjerama štednje. Prva se na udaru također našla javna rasvjeta. Proveli su anketu s pitanjem građanima žele li redukciju javne rasvjete ili podizanje iznosa komunalne naknade za 40 do 50 posto. Golema većina anketiranih podržala je redukciju, pa je u gradu na Dunavu ugašeno svako drugo ili treće rasvjetno tijelo.

Nikola Kučar/M.Flego/ I.Getto/D.Korpoš

BITAN JE ODABIR ADEKVATNIH UREĐAJA


Optimalno i razumno trošenje energije, kao i odabir adekvatnih kućanskih uređaja, može uvelike pridonijeti smanjenju potrošnje, no, prije svega dobro je znati neke osnovne faktore za uštedu energije. Kod grijanja najviše se ušteda može dobiti optimalnom temperaturom prostora, a preporučuje se između 20 i 22 Celzijeva stupnja. Isto vrijedi i za hlađenje gdje je preporučena temperatura 26 stupnjeva, ili maksimalno osam stupnjeva niže u odnosu na vanjsku temperaturu. Svakako koristite LED žarulje te iskoristite što više dnevnog osvjetljenja i obvezno isključujte rasvjetu u prostorijama koje se ne koriste. Kod pripreme tople vode potrebno je bazirati se na prilagodbu temperature kako bi se smanjili gubici (između 40 i 45 Celzijevih stupnjeva), i grijanje tople vode kada je potrebna, dakle uvijek kuhajte s poklopcem, jer se na taj način može uštedjeti i do 20 posto električne energije. Racionalnije upravljajte svojim kućanskim uređajima, od hladnjaka pa preko perilice suđa ili rublja, sve do računala, televizora, ili punjača te ako imate dvotarifno brojilo električne energije, koristite noću jeftiniju struju. Ukratko, postoji mnoštvo načina na koji možete uštedjeti električnu energiju i plin, a time i novac.

ZA ODRŽIVIJI ENERGETSKI SUSTAV


Greenpeace je početkom srpnja predstavio osam prijedloga za održiviji energetski sustav EU-a u kojemu se ističe kako “prekomjerna potrošnja materijalnih dobara stvara neodrživu potražnju za energijom, proizvodnjom i prijevozom stvari koje kupujemo. Gospodarski sustav temeljen na beskonačnom rastu nije moguć na ograničenom planetu. EU se mora prebaciti na kružno gospodarstvo - smanjenjem potrošnje, popravcima i ponovnom uporabom - umjesto nepotrebne proizvodnje i potrošnje koja neodrživo troši energiju i prirodne resurse”. “Dok Europska komisija pokušava održati stari energetski sustav na životu, rat u Ukrajini i klimatska kriza pokazuju da nam je u energetici potrebna potpuna revolucija. Pronalaženje sumnjivih zamjenskih dobavljača prljavih goriva samo otvara vrata novim budućim krizama, od ekstremnih vremenskih događaja na koje nas znanstvenici već upozoravaju, do nepredvidivih sukoba ili poteškoća s uvozom energenata. Rat na silu mijenja europski energetski sustav, a politički vođe sada moraju smoći hrabrost za promjene koje će zaustaviti ovisnost o fosilnim gorivima jednom zauvijek”, istaknula je Silvia Pastorelli, voditeljica kampanje za klimu i energetiku u Greenpeaceu u EU-u.

Robert Fabek

voditelj Odjela za energetsko i klimatsko planiranje na Energetskom institutu “Hrvoje Požar”

POVEĆANJE CIJENA UTJECAT ĆE NA PAŽLJIVIJI ODNOS PREMA POTROŠNJI

”Instaliranje sustava grijanja predstavlja značajnu investiciju na razini kućanstva i tu investiciju ne treba promatrati kratkoročno na razini jedne sezone. Investicije u same sustave poput solarnih panela za zagrijavanje vode, fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije, geotermalne energije i dizalica topline, prilično su zahtjevne, ali uzimajući u obzir mogućnosti korištenja subvencija te niske troškove tako proizvedene energije, obnovljivi izvori sigurno su primarna opcija. S obzirom na to da zamjena energenta obično zahtijeva određena visoka ulaganja, vjerujem da će građani biti oprezni prilikom donošenja takvih odluka, a samo povećanje cijene sigurno će utjecati na pažljiviji odnos prema potrošnji energenata”, rekao je nedavno za naš list Robert Fabek, voditelj Odjela za energetsko i klimatsko planiranje na Energetskom institutu “Hrvoje Požar”.

Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

IZBORI U LIPNJU BIT ĆE ČETVRTI EUROPSKI IZBORI ZA HRVATSKU

Kandidati za EP u prosjeku imaju 50 godina, mlađih od 30 niti 10 posto