Zdravlje
MASLINOVO ULJE

Njeguje kožu tijekom ljeta prirodnim zaštitnim faktorom
Objavljeno 18. srpnja, 2022.
Ulje od maslina odlično je za starije, pa se preporučuje svakodnevno uzimanje

Maslinovo ulje izvrstan je antioksidans koji sprječava sklerozu krvnih žila, u novije vrijeme dokazano je da polifenoli smanjuju rizik od nastanka arterioskleroze i raka. Žene koje konzumiraju maslinovo ulje smanjuju rizik od raka dojki za 45 posto! Maslinovo ulje najbolji je lijek za žuč ako se radi o slabom stvaranju žuči, kao i o slabom otjecanju žuči. Uz ta ljekovita djelovanja ono utječe i na kontrakciju žuči, pa se to svojstvo koristi kod izbacivanja kamenca i pijeska iz žuči, a sprječava i nastanak žučnih kamenaca. Maslinova grančica simbol je mira, poretka, blagostanja još iz vremena koje opisuje Biblija. Golubica u kljunu donosi nakon općeg potopa Noi grančicu masline kao znak da se voda počela povlačiti. Ljekovitost masline poznata je još 4000. godine prije rođenja Isusa Krista. Maslinovo ulje kao sveto ulje cijenili su svi narodi Mediterana.



Maslina je dugovječno stablo koje naraste i do 20 metara visine, uglavnom jako kvrgavo i izvijena oblika. List beremo prije cvatnje i u jesen, nakon berbe plodova. Sušimo na toplom i prozračnom mjestu u sjeni. U ljekovite svrhe rabe se list i kora te ulje masline. Ljekovito maslinovo ulje dobiva se takozvanim hladnim prešanjem dozrelih maslina. Ulje dobiveno na taj način nazivamo djevičanskim uljem (ekstra vergine). U pučkoj medicini se tako dobiveno ulje koristi za liječenje niza bolesti. Danas sa sigurnošću možemo reći da je maslinovo ulje jedan od vodećih zaštitnika ljudskog zdravlja, naročito ako ga stalno upotrebljavamo u prehrani. Mediteranci, koji od davnina konzumiraju maslinovo ulje, imaju najniži postotak kardiovaskularnih bolesti u Europi.

Snižavanje tjelesne temperature maslinovim uljem poznato je u pučkoj medicini, te se primjenjuje kod bolesti dišnih organa tako da se prsa lagano namažu maslinovim uljem. Ulje od maslina jača vid. Za starije ljude ulje od maslina od vitalnog je značenja, stoga se preporučuje svakodnevno uzimanje u raznim jelima, salatama ili u terapijama maslinovim uljem. Maslinovo ulje koristi se kod opeklina, kod raznih kožnih bolesti i za razne relaksirajuće masaže tijela. U dijeti zbog povećane masnoće u krvi koristi se maslinovo ulje koje ima 77 posto nezasićenih masnih kiselina, a one snižavaju vrijednosti kolesterola, i to LDL, "lošeg", kolesterola, a štite "dobar" - HDL kolesterol.

Maslinovo ulje najbolji je čuvar jetara, na njih ljekovito djeluje dvojako: štiti ih od otrova, a ujedno pojačava njihovu funkciju. Također je dobro za čišćenje crijeva u djece, najbolji je laksativ, a ujedno ima dobar učinak u liječenju čira probavnih organa. Protuotrovno djelovanje maslinova ulja dolazi do izražaja prilikom liječenja otrovanja nikotinom, alkoholom i hranom. Uzimamo ga i kod drugih bolesti kod kojih treba detoksirati organizam terapijom maslinovim uljem. Za djecu, pogotovo slabašnu, nema boljeg lijeka od maslinova ulja s medom i limunom prije spavanja. I kod bronhitisa, kašlja, promuklosti, kod katara bronhija i angine uzimamo maslinovo ulje jer otklanja grčeve glatkih mišića, a pojačava iskašljavanje sluzi. Djeluje i antibaktericidno, odnosno sprječava razvoj bakterija. Kao dobar antioksidans maslinovo ulje u prehrani djeluje kao prirodno sredstvo za očuvanje zdravlja. Potvrđeno je da maslinovo ulje potiče proizvodnju enzima probave, čime pridonosi pravilnom radu probavnog sustava. Osim toga, otklanja probleme žgaravice, gastritisa, čireva, kolitisa i zatvora.

Prednosti maslinova ulja za probavni trakt prvi su put otkrivene u istraživanju povezanosti prehrane i raka probavnog trakta. Brojne studije pokazale su niži postotak raka probavnog trakta, osobito karcinoma gornjeg probavnog trakta, uključujući želudac i tanko crijevo, u populacije koja redovito konzumira maslinovo ulje. Posebno područje istraživanja maslinova ulja bili su polifenoli u njegovu sastavu i ravnoteža bakterija u probavnom traktu. Utvrđeno je da ti spojevi imaju sposobnost suzbijanja i usporavanja rasta nepoželjnih bakterija, uključujući bakterije odgovorne za infekcije probavnog trakta.
Jasminka Knežević
Prirodno ulje za sunčanje
Pomiješati 2 dl maslinova ulja, 1 dl ulja od gospine trave (kantariona), 2 dl slane vode. Dobro promućkati. Maže se cijelo tijelo, a naročito nos i ramena. Prilikom mazanja potrebno je ulje što bolje utrljati. Ulje od maslina ima prirodni zaštitni faktor 20. Osobe koje su jako osjetljive na Sunčeve zrake neka uzimaju ovo ulje bez dodatka ulja od gospine trave.

Hranjiva maska za lice
Pomiješamo jušnu žlicu maslinova ulja, jušnu žlicu meda, 1 žumanjak, žlicu soka od limuna. Kistom nanositi na lice i vrat. Kod masne kože umjesto maslinova ulja dodaje se sok od limuna, a kod suhe kože ne stavlja se sok od limuna. Držati masku oko pola sata i isprati mlakom vodom ili blagim čajem od kamilice. Nahranit će kožu, što je posebno bitno ljeti.

Protiv visokog tlaka
Listovi i kora masline koriste se kao ekstrakt ili čaj za snižavanje krvnog tlaka jer imaju svojstvo širenja krvnih žila. Kora korijena masline rabi se kod groznica za snižavanje temperature. Ima veliko značenje kod niza bolesti, kao što su arterioskleroza i visok tlak.

Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike