Mozaik
DVA CHEFA POČINJU SURADNJU

Josićevo pojačanje - Đukić
Objavljeno 16. srpnja, 2022.
Poznati restoran u Zmajevcu postaje još privlačniji turistima i gurmanima

Baranjski turizam i ugostiteljstvo postali su neizostavan dio hrvatske turističke priče, a u pisanje njezina novog i uzbudljivog poglavlja kreće Damir Josić, poznati slavonsko-baranjski vinar, ugostitelj i chef, vlasnik restorana i vinarije u Zmajevcu.



U želji za obogaćivanjem i širenjem ponude, u svom je restoranu kao jako pojačanje angažirao Tomicu Đukića, kulinarskog čarobnjaka zanimljive i neobične biografije. Đukić, javnosti najpoznatiji kao dugogodišnji kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, godinama je, nakon povratka iz inozemstva, radio u kuhinji hotela Osijek, a potom, na nemalo iznenađenje poznavatelja gastroscene, prešao u kuhinju Kliničkog bolničkog centra Osijek. No od sredine srpnja novo radno mjesto postaje mu kuhinja restorana Josić.

S obzirom na ambicije Damira Josića, koji je i sam, nakon što se 1999. godine uspješno bacio u vinarstvo, odlučio ispuniti još jedan svoj san te je 2019. krenuo u kulinarstvo i završio Alma Scuola Internazionale di Cucina u Parmi i u jelovnik svog restorana unio mnoge atraktivne izmjene, ovaj potez ne treba čuditi, a mogao bi uroditi izvrsnim rezultatima. Ova dva hrabra kreativca već su odavno dokazala da, kada je o ugostiteljstvu, vinarstvu i kulinarstvu riječ, razmišljaju izvan ustaljenih okvira, a jedino ograničenje može im biti njihova mašta.

Baranja je sve atraktivnija turistima, a Zmajevac, u čijem su surduku Planina smješteni vinarija i restoran Josić, njezino je "vinsko srce". Baranjska gastronomska ponuda odavno se ne svodi samo na fiš, plate riječne ribe i miješanog mesa, a gurmani, gastrolutalice, gastroblogeri, pustolovi ili samo "obični" turisti u tom kraju Hrvatske i dalje mogu dobiti autentični doživljaj koji uključuje "starinska" domaća jela, izvrsna vina, očuvanu prirodu i susretljive domaćine. Josić i Đukić svojom će kuharskom suradnjom zasigurno svima njima, ali i lokalnim ljubiteljima dobre kuhinje koji vikende rado provode izvan svog doma, ponuditi novi pogled na uživanje u hrani i na jelovnike ovoga kraja, uz moderan štih, vlastiti kreativni i maštoviti izričaj i enogastrofilozofiju.

Đukiću je ovaj, nogometnim rječnikom rečeno “transfer”, novi izazov u bogatoj karijeri chefa, a Josiću, ističe, prilika da nastavi razvijati vještine chefa, ostvarivati svoju viziju te ponudu svog restorana učiniti još atraktivnijom i uzbudljivijom, spajajući izvornost i tradiciju s modernom gastronomijom, ali i novim iznenađenjima.

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike